Staking openbaar vervoer New York

Icoon StakingZo'n 34.000 medewerkers van het openbaar vervoer in New York zijn vanmorgen in staking gegaan. Hierdoor is in de stad, waar dagelijks zeven miljoen mensen de metro, trein of bus pakken, grote chaos ontstaan.

De Transport Workers Union, de vakbond voor medewerkers van het openbaar vervoer van New York, besloot een staking te organiseren nadat onderhandelingen met de directie van het OV-bedrijf Metropolitan Transportation Authority (MTA) vastliepen. De eis van de vakbond was, naast betere pensioensvoorwaarden, een jaarlijkse salarisstijging van acht procent. Gisteren bood de bond aan de eis te verlagen naar zes procent, maar ook dat weigerde de MTA.

De schade wordt door burgemeester Bloomberg geschat op 400 miljoen dollar (zo'n 335 miljoen euro) per dag dat het openbaar vervoer plat ligt. Hij heeft aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen. Het stakende personeel kan op een fikse boete rekenen, gezien het feit dat het in New York verboden is het werk neer te leggen.