Tiener in VS onschuldig ter dood gebracht

MisdaadDe in 1993 in Amerika geëxecuteerde Ruben Cantu is onschuldig ter dood gebracht. Cantu werd in Texas dodelijk geïnjecteerd omdat hij als 17-jarige een moord zou hebben gepleegd.

Zijn destijds 15-jarige vriend, die medeplichtig was, zegt nu dat Cantu helemaal niet bij hem was. Bovendien heeft de enige ooggetuige verklaard dat hij door de politie onder druk is gezet om Cantu als dader aan te wijzen.

Officier van justitie Sam Millsap die indertijd de doodstraf tegen Cantu eiste, zegt nu dat hij dat nóóit had mogen doen, aangezien de ooggetuige Cantu alleen herkende nadat de politie tot drie keer toe een foto van hem had laten zien. Destijds schilderde Millsap Cantu af als een gewelddadige dief, lid van een straatbende en een genadeloze moordenaar. De tiener had echter geen strafblad.

Sommigen vermoeden nu dat Cantu er is ingeluisd door de politie. De tiener had eerder, tijdens een gevecht in een bar, een agent in burger met een pistool verwond. Een aanklacht werd later ingetrokken nadat bleek dat agenten met bewijsmateriaal hadden lopen knoeien.

Sinds maart vorig jaar is in de VS de doodstraf verboden voor mensen die jonger dan 18 waren toen ze hun misdaad begingen.