Overlevenden ramp worden voorlopig niet uitgezet

Minister Verdonk (VVD, Vreemdelingenzaken) heeft gisteren bekend laten maken dat de illegale vreemdelingen die de brand in het cellencomplex op Schiphol hebben meegemaakt, voorlopig niet worden uitgezet. Volgens een woordvoerder van Verdonk gaat het hierbij om ongeveer 270 mensen. Een definitieve beslissing over hun status neemt Verdonk pas na afronding van het onderzoek naar de brand.

Tweede Kamerlid Hirsi Ali pleitte zondag al voor een soort generaal pardon voor de overlevenden, omdat er volgens haar sprake is van een humanitaire ramp. Volgens Arno Visser, woordvoerder van de VVD Kamerfractie over het asielbeleid, is het beter eerst het onderzoek af te wachten. Daarnaast is Visser bang dat bij een generaal pardon voor deze groep mensen, ook eventuele criminelen een verblijfsvergunning zouden krijgen. Dit laatste kan volgens Visser echter nooit de bedoeling zijn.

Ook de Amsterdamse burgemeester Cohen en zijn voorganger Van Thijn pleiten voor verblijfsvergunningen voor de overlevenden van de ramp. Zij vergelijken de situatie van de overlevenden met de situatie van de illegalen die de Bijlmerramp hadden overleefd en toen ook allemaal een verblijfsvergunning kregen. Inmiddels heeft ook Boris Dittrich zich achter het idee van een generaal pardon geschaard.