Biefstukkoning: 'Het is paard'
De eigenaar van Steakhouse Piet de Leeuw geeft het toe: hij verkoopt paarden- in plaats van rundvlees.
In Het Parool geeft eigenaar Loek van Thiel vrijdag alles toe. Aanvankelijk ontkende hij in alle toonaarden. Maar nu geeft hij toe: het is paard, al 63 jaar. 'Toen ik toch eens experimenteerde met ossenhaas, begonnen de klanten te klagen.'
Het is dus altijd paard geweest bij Piet de Leeuw?
'Altijd paard. Voor mijn opa Piet de Leeuw sr. dit café in 1949 kocht, was hij paardenslager in Noord. Hij heeft de formule bedacht om bij het bier ook biefstuk te serveren, met brood om te dopen. Zijn zoon heeft het voortgezet, en tien jaar geleden nam ik het over. Het paardenvlees is als het ware een familietraditie.'
Is het ook familietraditie om erover te liegen?
'Er is wel een soort geheimhoudingsplicht. Er staat ook in het contract van ons personeel dat ze er niks over mogen zeggen. We hebben 'biefstuk' op de kaart staan, geen ossenhaas of zoiets. Ik heb nog nooit overwogen om op de menu's te zetten dat het paardenbiefstuk was. De mensen zaten te smullen, mijn zaak liep goed, waarom zou ik daar over nadenken?'
Dat bij Piet de Leeuw paardenbiefstuk wordt geserveerd, dat gerucht ging al jaren geleden al rond op eetschrijven.blogspot.com.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
Laatste tijd wordt oplichting gewoon normaal gevonden.
Politiek, banken, bedrijven , supermarkten , restaurants etc etc.
Het oplichten van mensen is gewoon een dagelijkse bezigheid geworden waar mensen niet eens van schrikken meer... Ik weet dat veel mensen het weg lachen maar ik maak me wel zorgen.
Wat kan je nog vertrouwen zo ? En waarom wordt er zo weinig gedaan aan dit allemaal ?
Ja soms een boete van 1 miljoen maar ondertussen 1 miljard gemaakt, ga toch weg.
Die man heeft simpelweg jarenlang de boel opgelicht.
de biefstuk (mannelijk)
lap rundvlees, kalfsvlees of paardenvlees van de bovenbil
zn biefstuk (-ken mv) ['bifst?k] mals stuk vlees van de bil van een rund of paard
dus is het raar omdat te eten
ik vind persoonlijk paardengehakt perfect voor spaghetti
Gisteren nog bij Somertijd: de McBonfire...
Maar hoe dan ook: ik verbaas me enorm over die hele heisa. Paardenvlees is bijzonder diervriendelijk (zeker vergeleken met de bio-industrie), hartstikke lekker en heel gezond. Echt absurd hoe debiel er gedaan wordt hier over.
Tuurlijk bestaat dat allemaal... ook jij weet dat dit soort versprekingen vaker uitmonden in officiele benamingen.
Wat mij betreft serveren ze mensenvlees.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
Vroeger verkocht iedere slager ook gewoon paardenbiefstuk, maar al jaren staat die aanduiding er niet meer bij, geen idee waarom niet, ik vind het best lekker.
Hij is niet voor niks een van de bekendste biefstuk verkopers, het vlees is gewoon lekker. En als hij op de kaart had gezet PAARDEN biefstuk, had vrijwel niemand het gegeten, want in Nederland is daar een taboe op of zo!!
Maar echt waar, het is heerlijk vlees
daar weten ze gewoon dat het muskus rat is en doen er niet dramatisch over.
als het lekker is dan is het gewoon lekker. punt.
Verder moet iedereen het inderdaad gewoon lekker zelf weten, zolang ze mij er maar niet lastig mee vallen.
Veel mensen zijn gewoon hypocriet. het is gewoon heerlijk om er te eten.
Wat nou werken??? Niet zo vloeken waar ik bij ben!!
Veel mensen om mij heen eten geen paardenvlees omdat ze dat zielig vinden.
Dat er paardenvlees in frikandellen zit, negeren veel mensen, omdat ze het niet willen weten, vraag een tienermeisje wat er in frikandel zit en ze weet echt geen paardenvlees te noemen
Iemand kan (voor hemzelf) gegronde redenen hebben om een bepaalde voedselbron links te laten liggen, zoals vegetariërs en veganisten dat met vlees doen. Maar de mensen die dat doen zullen hun leven vastzitten aan voedingssupplementen, aangezien er in elke voedselbron wel iets zit dat heel lastig elders uit te verkrijgen is. Veganisten zijn daar het beste voorbeeld van, doordat ze niets, maar dan ook niets, dierlijks tot zich kunnen nemen. Veganisme is dan ook een fundamenteel ongezonde levensstijl, die mensen tot ondervoeding drijft en dat alles in naam van "het is zielig voor de dieren".
No offense to the veganists.
[ Bericht gewijzigd door pleomousie op zaterdag 16 februari 2013 @ 09:46 ]
En ik ben het met je eens. Ik denk overigens dat het taboe er maar ten dele is. Vroeger (vroegah
Sterker nog, de keurslagers worden er langzamerhand steeds meer uitgeconcurreerd (en hier en daar door projectontwikkelaars weggepest die geen voedselketens meer willen in hun winkelcentra, slechts boetiekjes die een hogere prijs voor hun producten kunnen vragen en dus ook een hoger huurbedrag kunnen afdragen), net als dat met de 'warme bakkers' is gebeurd in de afgelopen 20 jaar.
Een kleinere veelzijdigheid in het aanbod, betekent ook dat mensen minder veelzijdig gaan eten hetgeen het argument voor een kleinere veelzijdigheid in het aanbod versterkt, waardoor er geen impuls is om die veelzijdigheid weer uit te breiden. Er geldt nog immer het aloude spreekwoord: wat de boer niet kent, dat eet ie niet.
Daarnaast ontstaat het taboe doordat veel mensen paarden associëren als gezelschapsdieren in plaats van een voedselbron. Net zoals veel mensen het moeilijk zullen vinden om eend of konijn te eten. Dat vindt men 'zielig'. Dat het vlees komt van een dood dier en er dus niets meer is om zielig te vinden ontgaat hun blijkbaar.
Edit: rectificatie
[ Bericht gewijzigd door pleomousie op zaterdag 16 februari 2013 @ 10:09 ]
Het enigste wat je hem kan verwijten is dat hij niet 100% eerlijk was
Ik begrijp die twijfel en zou er graag een pol aan wijden!! Al denk ik dat een pol op FOK een andere uitkomst bied dan een pol onder een ietwat gemeleerder publiek
Gaan ze dat geld nou terug geven?
heb het zelf ook nog nooit geproefd maar zou wel eens willen proberen.
[ Bericht gewijzigd door the-eye op zaterdag 16 februari 2013 @ 13:09 ]
Verdienen mensen het niet gewoon om te weten wat voor soort eten ze voorgeschoteld krijgen?
Trieste zaak dit. Het mag misschien lekker zijn, maar wees er dan gewoon eerlijk over wat je mensen voorzet en laat de mensen zelf bepalen wat voor vlees ze eten.
Quote""De mensen zaten te smullen, mijn zaak liep goed, waarom zou ik daar over nadenken?'"
Onzin wat je zegt, ten eerst de geheimhoudingsplicht, waarom zou dat zijn denk je. Verder is het gewoon een leugenaar die alleen maar aan zijn eigen winst denkt, zoals hij blijkbaar zelf zegt.
Kijk als mensen nou vragen, wat is dat voor soort biefstuk en de man zegt van koe oke, dan is het de boel oplichten.
Liegen over wat voor soort vlees je verkoopt is daarentegen op veel fronten mis.
Het onderzoek mag zich daarom ook focussen op de vleeseter die wél een poging doet gezond te leven.
Ik eet vrijwel iedere dag vlees/vis, ei etc., daarnaast rook ik niet, drink zelden, sport ver boven gemiddeld en -hoewel het weinig zegt- zit ik onderin de groene BMI-zone.
Behalve de griep van een maand geleden, kan ik mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst ziek was (minstens 4-6 jaar geleden denk ik).
Het gaat niet zozeer om wel/geen vlees eten. Het gaat veel meer om bewust eten, en daarin zijn in beide 'groepen' genoeg goede en slechte voorbeelden in te vinden.
Overigens ook leuk: http://www.parool.nl/paro(...)r-na-schandaal.dhtml
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
Fok!kers geven toe: het is friet!
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken