Nederland 'kakelt' over islamitisch terreur

D66-minister Alexander Pechtold van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties vind dat Nederland te veel ''kakelt'' over moslimterreur. In dagblad Trouw laat de bewindsman vandaag weten: ''Door te kakelen over islamitische terreur verbind je een hele godsdienst aan criminaliteit. Zo laat je een miljoen mensen in Nederland dag in dag uit voelen dat ze er niet bij horen.''

Volgens Pechthold worden de woorden islam en terreur steeds in één adem genoemd. Daardoor stagneert de integratie van etnische minderheden, of loopt zelfs terug. De minister haastte zich te zeggen dat zijn uitlatingen niet moeten worden gezien als kritiek op zijn collega's in het kabinet. Wel zou ons land een voorbeeld aan Groot-Brittannië moeten nemen, aan de manier waarop zij omgaan met het fenomeen terreur.

De minister vindt verder dat Nederland te paniekerig omgaat met terreurdreiging. Hij maakt zich vooral zorgen over de grondrechten. ''Die hebben we door de eeuwen heen per centimeter bevochten, maar nu geven we ze per meter weg.'' Pechthold wil het gevaar van terreur niet bagatelliseren, maar waarschuwt voor het beperken van de vrijheden van burgers.