Turkije in EU Duits verkiezingsthema

De mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie is de inzet geworden bij de komende verkiezingen bij onze oosterburen. Eerder gebeurde dat al in Frankrijk en Nederland tijdens de referenda over de Europese grondwet.

Eén van de voornaamste kandidaten voor het Bondskanselierschap, Angela Merkel van de CDU (christen-democraten), heeft in een brief aan gelijkgezinde Europese regeringsleiders, onder wie premier Jan Peter Balkenende, gepleit voor een Europa zonder Turkije. ''We zijn er vast van overtuigd, dat een lidmaatschap van Turkije politiek, economisch en sociaal te veel zal vergen van de Europese Unie en het proces van Europese integratie in gevaar zal brengen'', zo schrijft ze. In plaats van een lidmaatschap stelt Merkel 'een bevoorrecht partnerschap' van Turkije voor.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, lijsttrekker van De Groenen, reageerde fel op Merkels opvatting. Hij noemde die ''gevaarlijk blind, als men de beloftes in aanmerking neemt, die al 43 jaar lang door Duitse regeringen zijn gedaan, van Adenauer tot Kohl.'' Adenauer en Kohl waren net als Merkel christendemocratische leiders. ''De binnenlandse politiek heeft voor Merkel blijkbaar de voorrang'', zo fulmineerde Fischer.

Duitsland telt de grootste Turkse gemeenschap van Europa, ruim twee miljoen. Toch is de Duitse bevolking in meerderheid tegen de toetreding van Turkije. Op 3 oktober moeten de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap beginnen.