Nawijn gaat samenwerken met Filip Dewinter

Icoon politiek binnenland nieuwsHilbrand Nawijn, momenteel nog in de Kamer voor de LPF maar bezig met de oprichting van een eigen partij, gaat samen met de Belgische leider van het Vlaams Belang Filip Dewinter een denktank oprichten. De 'Willem van Oranje Stichting' zal maandag in het huis van Pim Fortuyn in Rotterdam worden gepresenteerd.

De nauwe samenwerking is bedoeld om de problematiek in het vreemdelingenbeleid en de integratie in Nederland en België te onderzoeken. Volgens Bart Bakker, woordvoerder van de voormalige minister, associeert de politicus zich hiermee niet met extreem-rechts. "Als ik je het programma van het Vlaams Belang laat zien en ik laat de naam weg, dan zul je zien dat de partij niet extreem-rechts is", zegt Bakker.

LPF-fractievoorzitter Gerard van As benadrukt dat de samenwerking van Nawijn en Dewinter op persoonlijke titel is. Hij heeft echter geen moeite met het Nederlands-Belgische verbond. "Het Vlaams Belang heeft het programma genuanceerd. Ik kan er dus nauwelijks wat van vinden", reageert Van As op het voornemen van zijn fractiegenoot.