'El Tawheed vrijuit in haatboekzaak'

Volgens de El Tawheed-moskee in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) eind vorige maand laten weten dat de moskee niet vervolgd zal worden wegens haatzaaien of opruiing. De omstreden moskee in oud-West kwam vorig jaar in opspraak door de verkoop van de boeken 'De weg van de moslim' en 'Fatwas of muslim women'. Die riepen onder meer op tot haat en geweld tegen homo's, ongelovigen en vrouwen. Het OM nam ook het boek 'Gids voor de islamitische opvoeding' mee in haar onderzoek, dat de moskee verspreidde. Daarin wordt vrouwenbesnijdenis en het slaan van vrouwen aangemoedigd.

De advocaat van de moskee zegt dat de gids niet te koop was bij de El Tawheed-moskee. ''Met de andere twee boeken is strafrechtelijk niks mis'', aldus raadsman Westendorp.

Het OM heeft in een reactie aan het ANP laten weten dat nog helemaal niet vaststaat dat de moskee niet vervolgd zal worden. Westendorp zegt echter dat dit komt omdat de zaak momenteel nog in handen ligt van het college van procureurs-generaal, de top van het OM. Het college zou nog onderzoeken in hoeverre de uitgevers of de auteurs van deze boeken zouden kunnen worden vervolgd. De moskee gaat echter vrijuit, zo benadrukt Westendorp, die de 'vaagheid' van het OM wijt aan de politieke druk die op het onderzoek zou rusten. In het kabinet en de Kamer is eerder al gesproken over het aanpakken van de El Tawheed moskee.