Britse vossenjacht definitief verleden tijd

Het Britse Lagerhuis heeft de traditionele vossenjacht verboden. Eerder had het Hogerhuis, een soort Eerste Kamer die echter niet uit gekozen maar uit benoemde leden bestaat, het wetsvoorstel drie keer afgewezen. Door gebruik te maken van de Parliament Act kon echter het Hogerhuis worden omzeild. Het was pas de vierde keer dat van deze noodmaatregel gebruik werd gemaakt.

Volgens de Parliament Act kan een wetsvoorstel dat in twee opeenvolgende sessies door het Lagerhuis is aangenomen niet door het Hogerhuis geblokkeerd worden. Premier Blair had vooraf al aangekondigd zijn toevlucht te willen nemen tot de speciale maatregel. Het Britse Hogerhuis, waarvan verschillende leden zelf hartstochtelijke jachtliefhebbers zijn, had nog voorgesteld de vossenjacht aan strikte regels te binden, maar dit compromis werd door het Lagerhuis verworpen.

Liefhebbers zien de vossenjacht als een uiting van de traditionele Britse manier van leven. Tegenstanders wijzen op het bloederige en barbaarse karakter ervan. De discussie verdeelde Groot-Brittanië. Zelfs de Britse koningin zou zich negatief hebben uitgelaten over een eventueel verbod. Voorstanders van de jacht hebben al aangekondigd zich met hand en tand te verzetten tegen de maatregel.

Engelse vossenjacht