'Fortuyn 'grootste Nederlander' door hacken'

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens een artikel van journalist Tom Rooduijn in NRC Handelsblad is de website van het KRO-televisie- programma 'De grootste Nederlander' kinderlijk eenvoudig te hacken. Wie wil zou honderden keren kunnen stemmen. Dat is volgens hem dan ook de reden dat Pim Fortuyn in de tussenstand op één staat.

De kans dat Fortuyn zijn eerste plaats in de top-10 niet meer uit handen geeft is volgens Rooduijn levensgroot, als de KRO het stemmen niet beter beveiligt. De aanhang van Fortuyn op internet is namelijk goed georganiseerd en biedt rechtstreekse links naar Pims eigen stemknop (bijvoorbeeld op PimFortuyn.com). Ook wijst Rooduijn er op dat ''de verbeten aanhang van het Pim-volk'' vermoedelijk meer digitaal vernuft bezit om de score slinks op te schroeven dan die van Antoni van Leeuwenhoek of Willem Drees.

Bij de KRO moeten als je wilt stemmen eerst een e-mailadres, postcode en geboortedatum worden ingevuld, alvorens met behulp van een speciale toegangscode kan worden gestemd. Volgens de journalist kan na verwijdering van de cookies, en met fake-adressen, -codes en -data toch een onbeperkte hoeveelheid stemmen worden uitgebracht. De door Eyeworks gemaakte KRO-site is volgens hem opmerkelijk slordig geprogrammeerd: ''zelfs als je opgeeft in 1881 of in 1999 te zijn geboren, wordt dat electoraal geaccepteerd.''

Controle achteraf
De KRO laat in een reactie weten dat controle achteraf wordt uitgeoefend op de IP-nummers. Zijn er via hetzelfde nummer verscheidene stemmen uitgebracht, dan telt de KRO dat als één stem. Dat biedt volgens Rooduijn echter maar zeer ten dele soelaas. ''Ten eerste heeft ongeveer de helft van de Nederlandse thuiscomputers een ouderwetse inbelverbinding - en daarmee een 'dynamisch' IP-nummer. Bovendien kun je gebruik maken van proxyservers of van een 'IP-address-changer'. Ook is een beetje hacker in staat het stemmen zodanig te automatiseren dat elk etmaal honderden keren met uiteenlopende IP-nummers op een zelfde kandidaat wordt gestemd.''

Verder wijst Rooduijn er op dat de meeste stemkaarten, voor wie niet via internet wil stemmen, tot nu toe verspreid zijn via De Telegraaf, die van de KRO het exclusieve recht kreeg op eerste publicatie van de tussentijdse uitslagen. Het behoeft volgens hem geen verdere uitleg dat onder de lezers van deze krant zich veel Pim-aanhangers bevinden.