Arnon Grunberg wint AKO-literatuurprijs

Schrijver Arnon Grunberg is voor de tweede keer met de AKO-literatuurprijs beloond. Nadat hij in 2000 met 'Fantoompijn' de belangrijke Nederlandse boekenprijs binnensleepte werd Grunberg vandaag bekroond voor het boek 'De Asielzoeker'. Grunberg was overigens niet aanwezig bij de uitreiking en volgde de bekendmaking vanuit een taxi in Bolivia.

"Ik ben echt heel blij en zal dit moment in een taxi in Bolivia niet snel vergeten", reageerde de 33-jarige schrijver via de telefoon in het tv-programma RTL Boulevard, dat de uitreiking live uitzond. Volgens de jury, onder leiding van voormalig politicus Paul Rosenmöller, is 'De Asielzoeker' een boek dat de lezer schokt, maar ook vermaakt. "Een boek dat je niet kunt lezen zonder geraakt te worden omdat de schrijver op een ijzersterke manier een actueel thema tot weergaloze fictie heeft omgesmeed", aldus het juryrapport.

De roman, in de kenmerkende absurdistische Grunberg-stijl, gaat over een ouder, kinderloos Duits stel dat een Algerijnse asielzoeker in huis neemt. Behalve Grunberg bestond de shortlist uit Bernlef met 'Buiten is het maandag', Hafid Bouazza met 'Paravion', Pam Emmerik met 'Het wonder werkt', Kees 't Hart met 'Ter navolging' en Ilja Leonard Pfeijffer met 'Het grote baggerboek'. Vorig jaar won Dik van der Meulen de literaire prijs, voor de biografie 'Multatuli: leven en werk van Eduard Douwes Dekker'.

Arnon Grunberg
Arnon Grunberg wint opnieuw AKO-prijs