PvdA-leden voor indirect kiezen burgemeester

De leden van de Partij van de Arbeid hebben bij een partijreferendum hun voorkeur uitgesproken voor een burgemeester die door de gemeenteraad wordt gekozen. Het standpunt van de leden geldt als een zwaarwegend advies aan de fractie van de partij, die binnenkort haar oordeel moet uitspreken over een voorstel van minister Thom de Graaff om vanaf 2006 de burgemeester direct te laten kiezen door de bevolking.

"Dit heeft de kans dat wij zullen instemmen met het voorstel van minister De Graaf niet groter gemaakt", verklaarde partijleider Wouter Bos in een reactie. De partij had de keuze voorgelegd aan de leden omdat een deel van de fractie, waaronder Bos, voor een direct gekozen burgemeester is. In het laatste verkiezingsprogramma was echter opgenomen dat de partij de burgervader door de gemeenteraad wil laten kiezen. Bos: "Jammer, maar een uitspraak van de partij is een uitspraak van de partij."

Aan de raadpleging deed bijna 32 procent van de partijleden mee. Zij konden telefonisch en per post hun stem uitbrengen. Tweederde van de leden bleek voor een indirect gekozen burgemeester te zijn. Het was voor het eerst dat de sociaal-democraten op deze wijze de leden om een standpunt vroegen. Eerder werden wel de lijsttrekkers voor parlement-, senaat- en provinciale verkiezingen via een dergelijke raadpleging bepaald.