Meer dan 660 doden in Haïti door Jeanne

Icoon Buitenlands nieuws De zware tropische storm Jeanne heeft in Haïti aan tenminste 662 mensen het leven gekost. De meeste mensen kwamen om het leven door overstromingen of landverschuivingen veroorzaakt door hevige regenval. Minstens 550 van de dodelijke slachtoffers vielen in de stad Gonaives, die nog steeds half onder water staat. Reddingswerkers verwachten dan ook dat het dodental nog verder zal oplopen als het water weer wegtrekt.

Er zijn inmiddels VN-soldaten, die deel uitmaken van een VN-vredesmacht in Haïti, ingezet om de overlevenden te helpen. De ramp kwam slechts vier maanden nadat grote overstromingen in het grensgebied tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek aan meer dan drieduizend mensen het leven kostten.

Over het 26.000 inwoners tellende eilandje Tortue, vlak bij Haïti, bestaat ook nog grote onzekerheid. Woordvoerders van de VN verklaarden maandag dat het eiland nauwelijks zichtbaar was onder de overstromingen, en dat het eiland mogelijk door een vloedgolf getroffen zou zijn.

Eerder deze week eiste Jeanne ook al minstens 25 levens in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. De verwachting is nu dat de storm geen slachtoffers meer zal maken. Volgens de laatste voorspellingen is de koers van Jeanne namelijk veranderd, zodat ze geen land meer zal bereiken en boven de Atlantische Oceaan zal uitrazen.