Bush wint presidentsverkiezingen VS nipt

Slechts enkele minuten geleden was het na een lange spannende nacht eindelijk duidelijk: George Bush wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Zoals de polls al voorspelden, ging de race gelijk op. De uitslagen druppelden binnen en de kandidaten bleven nek aan nek. Opmerkelijk daarbij was dat dmv exit polls Florida door CNN en alle media eerst aan Gore gegeven werd, maar dit later teruggetrokken werd tot 'nog onbeslist' daar de uitslagen een ongekende nek aan nek race lieten zien in deze belangrijke staat welke 25 kiesmannen waard is.

Uiteindelijk bleek Florida de sleutelrol tot het Witte huis. met nog 3 staten te gaan, waaronder Florida, zou diegene die Florida zou winnen, de nieuwe president worden. met een miniem verschil won dus Bush uiteindelijk in 'de staat van zijn broer'.

Het was lang geleden dat de verkiezingen zo spannend waren. Gore verloor in een aantal staten slechts met enkele duidenden stemmen verschil, maar dat bleek hem uiteindelijk fataal.

Tegelijkertijd met de presidentsverkiezingen werden er oa ook verkiezingen gehouden voor de senaat (The Congress). Hierbij bleven de republikeinen op de been, zodat ze naast de president ook de macht in het Congres hebben, iets wat ze niet meer overkomen was sinds Eisenhower.

Hillary Clinton, vrouw van de nu nog 10 weken zittende president Bill Clinton, won zelf een plekje in het Congres als senator van New York