Nederlanders vrij na gijzeling in Saudi-Arabië

wickerman, Keukenprinsesje, Jump en L.Mo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Drie Nederlanders zijn in de stad Khobar in Saudi-Arabië korte tijd gegijzeld geweest door moslim-extremisten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat zaterdagavond bevestigd. Het is nog niet duidelijk waarom de gijzelnemers de Nederlanders hebben laten gaan. Een woordvoerster zei nog geen verdere informatie te hebben over de gijzeling en de toestand van de Nederlanders.

De gijzeling vond plaats na een reeks aanslagen op woonwijken en kantoren van oliebedrijven. Tijdens die actie namen als militairen vermomde extremisten zeker vier 'compounds' onder vuur. Volgens ooggetuigen beschoten de opstandelingen buitenlanders, waarna deze vluchtten. Bij die aanslagen kwamen zestien mensen om het leven, onder wie zeven buitenlanders: een Amerikaan, een Brit, een Egyptenaar, twee Filipino's, een Indiër en een Pakistaan.

Volgens een islamitische website heeft al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De aanslagen worden toegeschreven aan met al-Qaeda verbonden groepen. De terreurgroep heeft gezworen onrust te zaaien in Saudi-Arabië, een bondgenoot van de VS en een belangrijke olieleverancier. Volgens al-Qaeda laat de Saudische regering haar oren te veel naar het buitenland hangen.

Na de aanslagen namen de extremisten mensen in gijzeling. Volgens de beheerder van één van de wooncomplexen waarin de gijzelaars zitten, zouden nog circa vijftig mensen gegijzeld worden, verspreid over twee wooncomplexen. Militairen hebben de gebouwen omsingeld.

Behalve de Nederlanders zijn er ook een aantal Libanezen vrijgelaten. De VS heeft Amerikanen opgeroepen om Saudi-Arabië te verlaten. Of er onder de overgebleven gijzelaars nog meer Nederlanders zijn, is onbekend.