[update] Isra?l beschiet Palestijnse demonstranten

vuilniswagen had ons via de nieuws-submit te melden:

Als gevolg van een raketbeschieting door een Israëlische legerhelikopter op een menigte in Rafah zouden zeker 22 Palestijnen zijn omgekomen. Het ziekenhuis in Rafah zegt dat er 31 lichamen zijn geborgen. Er zijn vele tientallen gewonden.

Gevechtshelikopters bestookten Palestijnen die op weg waren naar een grote bijeenkomst om te protesteren tegen het optreden van de bezettingsmacht in de Gazastrook. De protesten zijn gericht tegen de Israëlische acties van de afgelopen dagen in en rond Rafah.

Het Israëlische leger stelt zelf dat tanks vier granaten hebben afgevuurd op de demonstrerende menigte. Het leger hoopte zo de demonstranten terug te drijven. Volgens de verklaring vuurde het leger eerst waarschuwingsschoten af. Een helikopter schoot een raket af, maar niet gericht op de menigte. Het leger ontkent dat met opzet raketten zijn afgevuurd op de mensenmenigte. Volgens een legerwoordvoerder is alleen een raket afgevuurd in open gebied ''om de Palestijnse demonstranten af te schrikken''. Dat er zoveel doden zijn gevallen komt mogelijk doordat het gebied vol zit met explosieven die door de Palestijnen zelf zijn gelegd, aldus een woordvoerder van het leger.

De Verenigde Staten zijn ,,zeer bezorgd'' over het aantal Palestijnse slachtoffers. Een zegsman van het Witte Huis zei dat de Amerikaanse regering Israël om uitleg heeft gevraagd.

Update 18:19
Inmiddels is het dodental van de aanval op de demonstrerende menigte bijgesteld naar 10; het aantal gewonden zou 50 bedragen. Israël heeft nu toegegeven het vuur te hebben geopend op de menigte, die betoogde tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook.

Het journaal toonde beelden waarop een ontploffing is te zien in de demonstrerende menigte; bloedende mensen, ook kinderen, worden daarna weggedragen.

Na de VS heeft ook Groot-Brittannië negatief gereageerd. Premier Blair noemt het offensief van Israël in de Gazastrook onaanvaardbaar en verkeerd. Denemarken eist dat het direct wordt stopgezet. In Israël zelf zei de Arbeidspartij dat Israël aan legitimiteit verliest als het geen onderscheid meer maakt tussen betogers en terroristen.

Premier Balkenende noemde de beschieting ''een verwerpelijke daad''. Hij wilde niet van een oorlogsmisdaad spreken.