PvdA komt met nieuw beginselprogram

Politiek-nieuwsVandaag op 1 mei, de Dag van de Arbeid, presenteert de PvdA voor het eerst in 27 jaar een nieuw manifest. Het oude beginselprogramma, dat dateert uit 1977, acht de partij achterhaald. In het oude manifest werd nog gepleit voor het nationaliseren van banken en verzekeringsmaatschappijen. In de nieuwe versie staan solidariteit, de noodzaak tot integratie en een rechtvaardige en duurzame mondialisering centraal.

De PvdA blijft erin geloven dat de politiek burgers uitzicht kan geven op een betere toekomst. ''Armoede is te bestrijden. Uitsluiting en onderdrukking zijn niet onvermijdelijk. Het nieuwe program is geschreven door een commissie onder leiding van PvdA-leider Wouter Bos en partijvoorzitter Ruud Koole; het moet na discussie in december door het congres definitief worden vastgesteld.

Bos en Koole zien het zes A-viertjes tellende manifest als de kern van het PvdA-gedachtegoed. Begrippen als kapitalisme en vakbeweging komen er niet meer in voor, een groot verschil met het oude programma uit 1977. ''Dit manifest is een soort paspoort. Daarin staat ook niet wat je iedere dag geacht wordt te doen, maar het zegt wel wie je bent'', aldus Bos in een interview vandaag met de Volkskrant. Bos neemt ook afstand van het oude pleidooi voor een multiculturele samenleving: "je wilt de cultuurkernwaarden niet opofferen".

In het manifest blijft de PvdA zich profileren als de partij van eerlijk delen en sterkste schouders, zwaarste lasten. Het recht van de sterkste zal door de PvdA bestreden blijven worden; iedereen moet gelijke kansen hebben. Het spreekt zich verder uit voor zaken als 'duurzame mondialisering', meer internationale samenwerking, een Europese Unie die meer is dan alleen een vrije markt en goed onderwijs voor iedereen.