Gezochte terrorist had sofinummer

Een in januari in Limburg opgepakte Marokkaanse Belg, die door Marokko gezocht wordt voor terrorisme, blijkt in ons land gewoon een baan én een sofi-nummer te hebben gekregen, ondanks het feit dat hij al maanden internationaal stond gesignaleerd in opdracht van de Marokkaanse justitie. Het Noord Afrikaanse land verdenkt de man, Khalid B., van betrokkenheid bij de terreuraanslagen van vorig jaar in onder meer Casablanca.

Khalid B. werkte al sinds augustus vorig jaar in de gebakfabriek 'Quality Pastries' in Weert, zo bevestigt algemeen directeur Hans van Eert. ''Hij deed zijn werk prima. Khalid stapelde plakken bladerdeeg voor tompoezen op een karretje. Al zijn gegevens klopten en we hebben nooit iets verdachts opgemerkt. Wel vreemd dat hij ondanks zijn signalering niet eerder is gearresteerd en kennelijk zomaar aan een sofinummer kon komen.''

Officier van justitie mr. J. Nabben in Roermond – waar B. tijdens een verkeerscontrole afgelopen januari werd aangehouden – sprak gisteravond eveneens zijn verbazing uit over het feit dat de verdachte hier aan een sociaal-fiscaal nummer kon komen, ''maar uiteraard gaan wij daar niet over.'' De betrokken departementen spelen elkaar de bal toe. Het ministerie van Justitie in Den Haag verwijst naar Sociale Zaken dat op zijn beurt doorverwijst naar het ministerie van Financiën. Dat ministerie zegt alleen nummers te verstrekken als iemand die in een ander land woont de juiste papieren heeft overlegd.

B. zit momenteel vast in afwachting van een beslissing van een Nederlandse rechter over een uitleveringsverzoek van Marokko. Moeilijk punt daarbij kan zijn dat Marokko de doodstraf voor terroristen kent en Nederland dan niet uitlevert.