Officier Koos Plooy stopt als crimefighter

Aryan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy stopt met zijn werk als bestrijder van de zware georganiseerde misdaad. Plooy zou hevig teleurgesteld zijn in het beleid van de top van justitie in het onderzoek naar de doodsbedreigingen aan zijn adres. Volgens ingewijden kan hij de bedreigingen niet langer verdragen, te meer nu procureur-generaal De Wijkerslooth een deal tegenhoudt met een kroongetuige die opheldering over die bedreigingen kan geven.

Eerder haalde het OM officier van justitie Fred Teeven van de zaak af en legde hem een spreekverbod op. Hij wilde een deal sluiten met een crimineel die het vermoedelijke brein achter de aanslag, de Joegoslavische maffiabaas Jotscha Jocic, wilde verraden. Het college van procureurs-generaal, de hoogste instantie van het Openbaar Ministerie wilde daar niets van weten. Volgens de baas van het college, De Wijkerslooth, zijn er ernstige twijfels over het waarheidsgehalte van cruciale delen van de verklaringen van de getuige.

In augustus vorig jaar kreeg Plooy het bericht dat er een aanslag op zijn leven werd beraamd. Sindsdien leeft hij met strenge persoonsbeveiliging onder sobere omstandigheden.

Plooy gaat niet weg bij het OM, maar zal zich binnen het Amsterdamse parket met een ander taakveld gaan bezighouden.