'Eindhovense moskee geen boevennest'

Minister Donner van Justitie neemt de betiteling ''radicaal boevennest'' voor de omstreden Al-Furqaan-moskee uit Eindhoven niet over. Volgens de minister zijn er geen bewijzen dat het moskeebestuur rekruteert voor de jihad of voor terroristische doeleinden.

Het was Geert Wilders, VVD-Kamerlid, die onlangs pleitte voor sluiting van het ''radicale boevennest'', zoals hij de moskee omschreef.

De minister maakt zich wél zorgen over de rol die de Al-Furqaan-moskee, en de bijbehorende stichting Al-Waqf Al-Islami, spelen bij het verspreiden van ultraorthodoxe ideeën. Volgens Donner is er sprake van ''extreem isolationistische opvattingen''. De moskee en de stichting dragen daardoor bij aan radicalisering van met name jonge moslims in Nederland, zo meent Donner.

Het sluiten van een gebedshuis (kerk, moskee) is volgens Donner overigens een uiterst lastige kwestie. Dit komt door de beschermende werking van de vrijheid van godsdienst in onze Grondwet. Alleen als de democratische rechtsstaat op ontoelaatbare wijze wordt aangetast, zou de overheid tot sluiting kunnen overgaan.