Bouwfraude: NMA doet invallen

De Arnhemse burgemeester Krikke laat onderzoeken of bij de bouw van het Gelredome-complex ongeoorloofde afspraken door bouwbedrijven zijn gemaakt. Daardoor zou de gemeente Arnhem één miljoen euro te veel hebben betaald.

Het bouwbedrijf Heijmans zou concurrerende bouwers eind jaren 90 honderdduizenden euro's betaald hebben om een opdracht binnen te halen. Dit blijkt op basis van een verslag van een geheime vergadering van de bouwers, waarvan De Volkskrant vandaag melding maakt. Op die vergadering in 1997 vergelijken de bouwers hun offertes voor de bouw van infrastructuur rond het Arnhemse Gelredome. Heijmans is de laagste bieder en mag de klus hebben. Daarvoor betaalt het de 15 overigen in totaal f.2,5 mln.

Meer

En er is meer nieuws over bouwfraude: De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMA heeft vandaag invallen gedaan in het hoofdkantoor van Koninklijke Wegenbouw Stevin in Utrecht en enkele bijkantoren. Ook bij een aantal werkmaatschappijen van het bedrijf zijn documenten in beslag genomen. Wat er precies in beslag is genomen is niet vermeld.

De Koninklijke Wegenbouw Stevin is één van de grote bouwbedrijven in Nederland waar onderzoek wordt gedaan naar overtreding van de mededingingswet. In de bouwwereld zouden bij het verwerven van opdrachten onderlinge prijsafspraken gemaakt gemaakt. Daar loopt al een uitgebreid onderzoek door het Openbaar Ministerie naar.

Volgens eerdere persberichten zou één van de vroegere directeuren van Stevin het administratieve meldpunt zijn van zulke verboden afspraken.