Vaker handen wassen in supermarkten
Diverse supermarkten starten binnenkort met een 'handenwas-campagne' voor het personeel. Zij willen dat de medewerkers vaker hun handen wassen, zodat verspreiding van de Mexicaanse griep zo veel mogelijk wordt voorkomen. Dit meldt het Nederlands Dagblad vanochtend.
Marc Jansen, directeur kwaliteit van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) laat weten dat er ook vaker schoongemaakt moet gaan worden. Zo zullen ondermeer de pinautomaten, telefoons en andere voorwerpen die vaak aangeraakt worden vaker schoongemaakt worden.
Bij supermarktketen Albert Heijn wordt er al op aangedrongen dat medewerkers hun handen gaan wassen als ze geniest of gehoest hebben, maar ook als ze met het openbaar vervoer reizen. "We willen onze klanten en medewerkers zo veel mogelijk gezond houden", aldus een woordvoerster van de Albert Heijn.
Plannen voor de pandemie
De supermarkten zijn eind vorige week bij elkaar gekomen om plannen te maken voor de Mexicaanse griep. "Behalve de 250.000 medewerkers in de branche, krijgen we dagelijks ook vier miljoen klanten over de vloer", aldus Jansen. Hiermee benadrukt hij het belang van hygiëne wanneer het tot een uitbraak van de griep komt. "Handen wassen is de beste maatregel en werkt bijvoorbeeld veel beter dan mondkapjes. Het virus overleeft maar twee uur buiten het lichaam", vervolgt Jansen.
De supermarkten spreken naast de hygiënemaatregelen ook over noodmaatregelen als we in Nederland langere tijd te kampen krijgen met de griep. Het 'worst case scenario' is namelijk dat een derde tot de helft van het personeel tegelijkertijd thuis zit met de griep. Crisisambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen hierover in augustus weer overleg voeren.
Ingrijpen overheid
Het grootste gevaar zit hem in de distributie van de levensmiddelenvoorziening door grote problemen in de distributiecentra en de transportwereld. Supers pleiten ervoor dat zij in dit geval voorrang krijgen bij de uitzendbureaus, hier moet de overheid volgens de supermarkten ingrijpen. "Op het moment van een pandemie zit elke sector natuurlijk te springen om uitzendkrachten", laat Jansen weten. In de supermarkt zelf zal een personeelstekort met name resulteren in lange rijen voor de kassa's als veel cassières ziek zijn.
Volgens de supermarkten moet de overheid ook fabrikanten kunnen dwingen om te maken wat er op dat moment het meeste nodig is. De bakker moet bijvoobeeld meer broden bakken en minder puddingbroodjes. De inkopers van de supermarkten zullken in geval van een crisis ook samen de samenstelling van de orders gaan bepalen. "Dan bestellen we met zijn allen geen puddingbroodjes", aldus Jansen.
Erik Hemmes, supermarktexpert, denkt niet dat er een gevaar voor de levensmiddelenvoorziening is wanneer dertig procent van het personeel uitvalt door ziekte. Hij beaamt dat schappen leeg zullen raken en dat de keuze beperkt wordt, maar dat we best nog kunnen eten. "De bakker moet alleen maar even niet 160 soorten brood maken, maar prioriteiten stellen", aldus Hemmes. Ook kan de consument er zelf voor kiezen de diepvries te vullen met vlees, groente en brood. "Misschien is het tijd om een grotere vriezer te kopen."
Wellicht kan hulp uit onverwachte hoek soelaas bieden.