Carnet de Tour (1) (Het peloton is in bloedvorm)

Dit is mijn "carnet de jour" van de Tour, mijn carnet de Tour, mijn Tourdagboekje voor Fok!, een paar keer tijdens de Tour geef ik hierin mijn visie op het wedstrijd- en alles-er-naast gebeuren in de Tour.

"We hoorden een schot en den tour was vertrokken" oerwielrenner Briek Schotte kon uren vertellen over de beginjaren van het wielrennen, ook over die Tour de France waarin hij door de opeens waanzinnig sterk geworden Bartali 'maar' tweede zou worden. Briek bleef zweren dat hij toen van "nen italjonder" had gehoord dat Bartali geen zegen van de Paus had gekregen om de Tour uit verloren positie te winnen - zo gaat de legende - maar een pakje met "bruine pillen". Laat het in elk geval duidelijk zijn, gebruik van stimulerende middelen is al bijna even oud als de Tour zelf.
In elk geval, deze keer kwam de Tour niet met een schot, maar met een ware bom op gang. Door het Spaanse dopingschandaal ging de Tour zonder zijn top drie van vorig jaar van start, zonder de top twee van de voorbije Ronde van Italië zelfs. De spanning was te snijden afgelopen vrijdag. Uiteindelijk werd er beslist vrij hard op te treden.

Het is natuurlijk koffiedik kijken naar wat de gevolgen zijn, zijn de grootste zondaars nu uit het peloton verdwenen zoals sommigen hopen? Of enkel degenen die nu toevallig de verkeerde dokter hadden. Immers, toen in 1998 de Festina-bom ontplofte ontsprongen ook gepatenteerde zondaars als Bjarne Riis en vele anderen de dans. Ik vraag mij dan ook af wat er met de "gepakte" renners zal gebeuren. Komen ze dit nog te boven? Heeft Jan Ullrich ondertussen al een McDonalds leeg gevreten? Ullrich en Basso bewezen in het verleden al weinig stabiele persoonlijkheden te zijn. Ullrich werd tegen zijn zin wielrenner gemaakt in de vroegere Oost-Duitse DDR, Basso is een 'watje' dat zich volledig laat bespelen door zijn entourage. De kans dat we ze straks in de psychiatrie zoals Frank Vandenbroucke terugvinden is vrij reëel, of nog erger: krijgen we binnen een tijdje het bericht dat ergens in een hotelkamer in Berlijn een drama zich afspeelde zoals met Marco Pantani?

Het zal wel de tol van hun poging tot eeuwige roem zijn, want het peloton dat fietste gewoon verder. Ooit maakten de renners de Tour, maar meer dan ooit zal de Tour dit jaar de renners maken. In alle opzichten kondigt zich een bijzonder mooie Tour aan, en dat zagen we al terug in het openingsweekend. De Noorse oerbeer Thor Hushovd won vrij verrassend de proloog en kaapte het geel voor de neus van alle specialisten en spurters weg. Thor is een absolute renner zoals ik ze adoreer. Een blok beton, maar vooral onverzettelijk, een coureur zoals ze die bij de allereerste Tour, vele jaren geleden, kenden. Ooit kreeg hij in een Tourrit toen hij alleen voorop was krampen en eindigde nog vele minuten na het peloton. Niemand die hem de volgende dag nog aan de start verwachtte, maar hij was er. Een week later won hij in die Tour nog een etappe. Het tekent het Noors blok beton. Zondag werd zijn arm door zo'n schandalig stukje sponsorkarton in volle spurt opengereten. Thor spurtte door, hoe anders dan een Tom Boonen die na een 'botsing' met een zakje water de benen stilhield. Vandaag kwam hij ook opnieuw aan de start. En hij werd derde. Op z'n ene been, letterlijk, want opnieuw in volle massaspurt schoof hij uit zijn pedaal.

Sportief is het al een mooie Tourstart, met de verrassende zeges van Hushovd en vooral van Jimmy Casper die in de meest warrige massaspurt van de laatste decennia de toppers een hak zette. Zowaar een Fransman die nog eens een Tourrit wint, zouden ze al beginnen hopen op een nieuwe Walkowiak in deze vreemde Tour?

Vandaag trekt de Tour de France, die trouwens de laatste jaren ook meer en meer de Tour rond France begint te worden, richting België en Nederland. Waar in Valkenburg een massa volk wordt verwacht. Tenminste dat was zo voor het schandaal, en was de vrees van de organisatoren. Zou het Tourpubliek niet wegblijven? Niks is minder waar tot nog toe, zelfs bij de passage in Duitsland eergisteren stond men rijen dik. En dat in een Tour zonder "sterke Jan" en met een Erik Zabel op zijn serieuze retour. Het zal straks op de Cauberg niet anders zijn.

Vive le Velo ! Vive le Tour.