Het nutteloze feitje van de dag: monster uit de Koude Oorlog

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de Koude Oorlog en de bijbehorende wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zijn er veel bijzondere wapens en militaire voertuigen ontwikkeld, maar wist je dat de VS ontdekte dat de Sovjets zo'n vreemd militair voorwerp ontwikkeld hadden dat ze het 'het monster van de Kaspische zee' doopten?

De Amerikanen ontdekten op sattelietfoto's een groot 'vliegtuig', maar dan met korte vleugels en het embleem van de marine. In de VS begreep men eerst niet wat er nu weer bedacht was door de Sovjets. Maar wat bleek, ingenieur Rostislav Aleksejev ontwikkelde een 'vliegtuig' dat gebruik maakte van het grondeffect. "Bij een ekranoplan drukt de voorwaartse snelheid lucht onder het vaartuig. Hierdoor ontstaat onder de vleugels een dragende luchtlaag waarop hij zweeft", zo legt Wikipedia uit.

Dankzij de gebruikte techniek kon de ekranoplan een snelheid bereiken van 550 kilometer per uur terwijl het vlak over het water scheerde. Het toestel was bedoeld om snel grote hoeveelheden troepen of materieel te verplaatsen over de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. Omdat het toestel slecht detecteerbaar was voor radar werden er ook nog ekranoplans gebouwd waar rakketten mee afgevuurd mee konden worden. Na een ongeluk tijdens een testvlucht werd het gehele project in de ijskast gezet en ontwerper Aleksejev overgeheveld naar andere, mindere functies.

Ekranoplan uitgerust om rakketten mee af te vuren (WikiCommons/Soviet Navy)
Ekranoplan uitgerust om rakketten mee af te vuren (WikiCommons/Soviet Navy)