FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 januari 2016

Toeriste in de put na maken selfie

"Aber zuerst, lass mich 'nen Selfie machen." Dat moet een Oostenrijkse toeriste die in Junagadh, India aan het rondreizen was gedacht hebben. Maar Friedel, zoals ze schijnt te heten, was zó druk bezig met het maken van een foto waarmee ze tientallen likes op Facebook en Instagram kan scoren, dat ze geen oog had voor haar omgeving. Als ze ook maar één seconde had opgelet dan had ze gezien dat ze linea recta een waterput inliep.

Om uit de put te komen begon ze te schreeuwen om de aandacht te trekken van de lokale bevolking. Nadat deze uiteindelijk in grote getalen waren afgekomen op de vrouw die in hun waterput was vast komen te zitten, besloten ze haar (na haar waarschijnlijk eerst eens goed te hebben uitgelachen) toch maar de helpende hand toe te steken. Door middel van kledingstukken die de vriendelijke omstanders aan elkaar hadden geknoopt wisten zij uiteindelijk de vrouw weer omhoog te hijsen.

Haar domme actie zorgde, gelukkig voor de toeriste, niet voor grote verwondingen. Ze had alleen een paar schaafwonden en blauwe plekken opgelopen. En een goed verhaal op de eerstkomende paar kringverjaardagen. En misschien levert onderstaand filmpje haar alsnog de felbegeerde likes op. 

Mogelijk meer maatregelen tegen e-sigaret

Mogelijk gaat de overheid meer maatregelen nemen tegen de elektronische sigaret (e-sigaret). Op dit moment wordt onderzocht hoe schadelijk de damp is voor de gezondheid bij meeroken.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wacht op de uitkomst van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij verwacht dat in april, verklaarde hij donderdagavond in de Tweede Kamer.

Van Rijn verdedigde daar zijn plan om de minimumleeftijd van achttien jaar in te voeren voor het kopen van de e-sigaret, net als bij alcohol en gewone sigaretten. Verder wil hij strengere eisen voor de ingrediënten van de vloeistoffen die worden verdampt.

Van Rijn ziet de e-sigaret als minder schadelijk alternatief voor het roken met tabak. Hij wil echter voorkomen dat jongeren de e-sigaret als opstap zien om te gaan roken.

Mogelijk meer maatregelen tegen e-sigaret
Mogelijk meer maatregelen tegen e-sigaret (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft Feyenoord dieper in de problemen gedrukt. De Friezen wonnen in de Eredivisie met 1-2 van de Rotterdammers die hiervoor vier nederlagen op rij leden en een negatief clubrecord evenaarden. Aanvankelijk was Feyenoord de bovenliggende partij, maar na de 0-1 waren de rollen omgedraaid. Pas na de gelijkmaker geloofde de ploeg van Giovanni van Bronckhorst er weer in, maar Joey van den Berg bezorgde Heerenveen alsnog de broodnodige punten.

Feyenoord

1 - 2

sc Heerenveen

71' Achahbar   39' Veerman
84' Van den Berg
 
Gele kaart: Nelom, Kuijt, Kongolo, Vilhena (Feyenoord), Van Anholt, Van den Berg, Thorsby, Marzo (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
Kongolo
Van der Heijden
Nelom
El Ahmadi
Vejinovic (Basacikoglu/71)
Vilhena
Kuijt
Kramer (Achahbar/32)
Elia
  Mulder
Van Anholt
Otigba
Van Aken
Cavlan (Bijker/85)
Marzo
Thorsby
Van den Berg
Zeneli (Slagveer/63)
Veerman (Te Vrede/82)
Larsson

'Aidsvirus wordt resistent tegen medicatie'

Met de juiste medicatie is besmetting met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, veranderd van een dodelijke in een chronische aandoening. Maar dat kan veranderen doordat er stammen van het virus zijn aangetroffen die resistent zijn tegen het middel Tenofovir.

In zestig procent van onderzochte gevallen in Afrika bleek het virus resistentie tegen Tenofovir te hebben ontwikkeld, meldt de BBC. In Europa gaat het om twintig procent. Volgens de in The Lancet gepubliceerde studie bestaat de kans dat de resistente stammen van persoon op persoon kunnen worden overgedragen.

Volgens hoofdonderzoeker Ravi Gupta wordt de resistentie vermoedelijk veroorzaakt door onjuist medicijngebruik. Het virus reageert namelijk ongeveer zoals het menselijk lichaam op een vaccin: bij lage doseringen wordt het resistent. Ook zou het middel vaak niet regelmatig genoeg worden ingenomen door patiënten.

Gupta organiseert op dit moment vervolgonderzoek en roept op tot betere faciliteiten in arme Afrikaanse landen. Hiv is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nog immer de dodelijkste infectieziekte ter wereld.

VN start hoe dan ook vredesoverleg SyriŽ

De Verenigde Naties beginnen vrijdag in Genève met nieuw vredesoverleg over Syrië. Dit heeft een VN-woordvoerster en medewerkster van de speciale Syrië-gezant Staffan de Mistura donderdag beklemtoond. De speciale gezant zelf drukte zich donderdag in een korte videoboodschap aan het Syrische volk wat voorzichtiger uit. Hij sprak van "in de komende dagen". Maar de VN drongen er donderdag op aan dat er van uitstel geen sprake mag zijn.

De door Saudi-Arabië gesteunde groep tegenstanders van het Syrische regime die zich Hoog Onderhandelingscomité (HNC) noemt, laat het in ieder geval afweten. Er is vrijdag niemand van het HNC in Genève, zei George Sabra van het comité donderdag tegen Arabische media. De oppositie die het comité vertegenwoordigt, blijft eisen dat voordat de gesprekken beginnen, eerst de bombardementen stoppen en dat het belegeren van plaatsen ophoudt.

VN beginnen hoe dan ook vredesoverleg Syrië
VN start hoe dan ook vredesoverleg Syrië (Foto: ANP)

Grootste isp IndonesiŽ blokkeert Netflix om seks en geweld

Netflix is voor een groot deel niet meer bereikbaar in Indonesië. De grootste provider van het land, Telkom Indonesia, heeft de videodienst geblokkeerd omdat het geen vergunning zou hebben voor activiteiten in het land. Bovendien biedt Netflix films en series aan met geweld en seks.

Netflix werd begin deze maand geïntroduceerd in Indonesië, tegelijkertijd met 129 andere landen. Telkom heeft bewust nu al een blokkade ingesteld omdat de dienst nu nog niet veel gebruikers zou hebben. Zodra Netflix aan de lokale wetgeving voldoet, wordt de blokkade opgeheven. Netflix is nog wel via andere providers in Indonesië bereikbaar.

Grootste provider Indonesië blokkeert Netflix
Grootste isp Indonesië blokkeert Netflix om seks en geweld (Foto: BuzzT)

'Dit jaar nog geen vaccin tegen zikavirus'

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH verwacht niet dat er voor het eind van dit jaar een vaccin tegen het zikavirus is. De organisatie verklaarde dat donderdag.

Volgens de NIH, waar veel onderzoeksinstituten bij zijn aangesloten, zijn er al wel twee mogelijke vaccins waar eind dit jaar klinische proeven mee worden gedaan.

Tot nu toe is bij 31 mensen die terugkwamen in de VS uit gebieden waar het virus rondwaart, besmetting met het virus vastgesteld. Dat meldde de organisatie voor ziektecontrole en preventie CDC.

'Dit jaar nog geen vaccin tegen zikavirus'
'Dit jaar nog geen vaccin tegen zikavirus' (Foto: ANP)

Gepeste sukkel wordt lekker wijf

De constant getreiterde Brandon Kade uit Californië heeft als een baas wraak genomen op zijn pestkoppen. De nu 17-jarige nerd heeft zijn snikkel laten afhakken en gaat nu als Brittney door het leven. De medische wetenschap staat werkelijk voor niets, want Brandon is een donders lekker wijf geworden.

Brittney heeft een loodzwaar leven achter de rug. Toen ze nog gewoon een jongen was, werd ze constant getreiterd en in elkaar geslagen. Ze was doodsbang om naar school te gaan. "Voor ik Brittney werd, had ik een kutleven", vertelt ze. "Nu zie ik de toekomst positief tegemoet en hoop ik de liefde van mijn leven te vinden."

Al jarenlang leefde ze met het idee in een verkeerd lichaam te zitten. "Toen ik een jaar of drie, vier was, speelde ik alleen maar met poppen. Autootjes waren niet aan mij besteed."

Moeder Staci Morrison, een 33-jarige milf met dikke tieten, moest lijdzaam toezien hoe haar zoon met zijn/haar identiteit worstelde en depressief raakte. "Toen ze nog maar anderhalf jaar was, gedroeg ze zich al als een meisje", aldus Staci. "Ze wilde mijn pumps met hoge hakken aan, en speelde met meisjesspeelgoed."

Eenmaal in de puberteit werd Brandon extreem gepest en geregeld in elkaar geslagen. Op zijn vijftiende wilde hij niet meer naar school en werd thuis onderwezen. Een jaar eerder kwam hij uit de kast en vertelde transgender te zijn. Een jaar later kreeg hij eindelijk hormonen om vrouw te worden.

Nu, twee jaar later, is de metamorfose een feit. Brandon is eindelijk Brittney geworden. Een langharige blondine met een mooie voorgevel. Inmiddels heeft ze haar eerste langdurige relatie met een jongen al achter de rug en hoopt het nu helemaal te gaan maken als model.

Hieronder een paar pics. Operatie geslaagd of niet? (foto van de moeder onderaan)

 

Nichtje topterrorist in Marokko begraven

Een nicht en medeplichtige van Abdelhamid Abaaoud, die ervan wordt verdacht een sleutelrol te hebben gespeeld bij de aanslagen van 13 november in Parijs, wordt in Marokko begraven. De Franse justitie heeft donderdag toestemming gegeven de stoffelijke resten van Hasna Aït Boulahcen over te dragen aan familie voor een begrafenis in Marokko, meldde de advocaat van de familie, Fabien Ndoumou.

Boulahcen werd op 26-jarige leeftijd 18 november gedood bij de bestorming door de politie van een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. De vrouw zou Abaaoud geholpen hebben uit handen van de politie te blijven na de aanslagen.

Aanvankelijk meldden Franse media dat ze zichzelf met een bomgordel had gedood, maar dat klopte niet. Ze overleed aan de gevolgen van de explosie van de bomgordel van terrorist Chakib Akrouh. Abaaoud vond ook de dood in het appartement.

Het lichaam van Boulahcen heeft twee maanden lang in een gerechtelijk medisch instituut gelegen. De familie stelt dat ze niet extremistisch was en niet dood wilde. Ze is volgens de familie in het appartement "door terroristen vermoord".

Nichtje topterrorist in Marokko begraven
Nichtje topterrorist in Marokko begraven (Foto: ANP)

Volkert van der G. hoeft niet terug cel in

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., hoeft niet terug naar de gevangenis. Uit onderzoek van de reclassering blijkt dat hij de voorwaarden die horen bij zijn vervroegde vrijlating, niet heeft overtreden.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag donderdag na berichtgeving door RTL Nieuws.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil slechts kwijt dat minister Ard van der Steur binnenkort met een brief aan de Tweede Kamer komt.

Van der G. kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf van achttien jaar cel. Hij schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood. De voorwaarden zijn onder meer dat hij zich wekelijks moet melden bij de reclassering. Ook mag hij niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden en het slachtoffer komen. Ook is het hem verboden contact te hebben met nabestaanden en de pers.

Volkert van der G. hoeft niet terug cel in
Volkert van der G. hoeft niet terug cel in (Foto: ANP)

'Amazon wil concurreren met Spotify'

Amazon werkt aan een muziekdienst die moet concurreren met Spotify. De webwinkel zou met diverse licentiehouders in gesprek zijn over het uitgeven van de muziek, schrijft New York Post op basis van bronnen.

De plannen zijn een nieuwe poging van topman Jeff Bazos om de belangrijkste distributeur van entertainmentcontent te worden. Amazon beschikt nu al wel over een eigen muziekdienst, Prime Music, maar deze is alleen toegankelijk voor abonnees.

Voor de nieuwe dienst moet straks net als bij Spotify een vast bedrag per maand worden betaald. Ook zou er meer aanbod zijn dan in Prime Music. Het is de bedoeling dat de dienst in het najaar wordt gelanceerd.

'Amazon wil concurreren met Spotify'
'Amazon wil concurreren met Spotify' (Foto: BuzzT)

Heineken: doden bij ongeluk fabriek BraziliŽ

Bij een ongeluk in een Braziliaanse fabriek van Heineken zijn twee doden gevallen. Ook zijn er drie gewonden te betreuren, zo maakte de brouwer donderdag bekend.

Volgens Heineken is een van de ketels in de fabriek in Jacarei ontploft. Braziliaanse media melden dat ten minste een van de gewonden met brandwonden naar een ziekenhuis is gebracht. In de fabriek, de grootste van de zes die de brouwer heeft in het land, werken ongeveer vierhonderd mensen.

De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. De fabriek is stilgelegd en Heineken, dat liet weten het incident te betreuren, heeft alle betrokkenen hulp aangeboden.

Heineken: doden bij ongeluk fabriek Brazilië
Heineken: doden bij ongeluk fabriek Brazilië (Foto: ANP)

Van Gaal: "Afschuwelijk wat jullie schrijven"

Louis van Gaal heeft opnieuw zijn onvrede geuit richting de pers. De oefenmeester van Manchester United is het zat dat er te veel wordt geschreven over een mogelijk ontslag.

Afgelopen week werd er door verschillende media geschreven dat Van Gaal zijn ontslag zou hebben ingediend bij Manchester United, maar volgens de oefenmeester is hier niets van waar. Tijdens de persconferentie uitte Van Gaal zijn onvrede over alle geruchten.

"Het is afschuwelijk wat jullie schrijven. Jullie verzinnen verhalen en daar moet ik dan weer op reageren", vertelt de oefenmeester tegenover de aanwezige media. "Ik zou nu al voor de derde keer ontslagen zijn, maar ik zit hier nog steeds."

"Ik begin mij zorgen te maken dat mensen geloven wat jullie schrijven. Ik krijg namelijk veel berichten en telefoontjes, maar in deze wereld kun je blijkbaar schrijven wat je wilt. Ik zit hier alleen maar omdat het verplicht is."

Aankomende vrijdag neemt Louis van Gaal het met Manchester United voor de FA Cup op tegen Derby County. De trainer kan weer beschikken over Michael Carrick. De middenvelder is hersteld van een blessure en is fit genoeg om vrijdag in actie te komen.

Als Manchester United verliest, weet Van Gaal al wat de gevolgen zullen zijn. "Als we verliezen zullen jullie waarschijnlijk voor de vierde keer schrijven dat ik ontslagen word."

Gast tafeltennist met zijn piemel

Dit filmpje posten we speciaal voor de – helaas zeer weinige – vrouwen op FOK! Een gast heeft namelijk een bijzondere manier gevonden om te pingpongen: de beste man tafeltennist met zijn paarsgepunte lans!

Het wachten is nu op mannen die weten te speerwerpen met hun spermaspeer...

VVD noemt gedrag rijscholen onacceptabel

Regeringspartij VVD is kwaad op rijscholen die bewust de boel bedonderen doordat zij met trucjes klanten laten slagen. Tweede Kamerlid Barbara Visser van de liberalen spreekt over onacceptabel gedrag en louche praktijken. Zij vindt dat kandidaten die op frauduleuze wijze zijn geslaagd voor hun theorie, verplicht opnieuw examen moeten doen.

Visser reageerde donderdagavond op het bericht van RTL dat het theorie-examen van het rijvaardigheidsbureau CBR "op straat" zou liggen. Rijscholen maken daar handig gebruik van en laten met trucjes tienduizenden cursisten slagen.

De rijscholen kennen precies de vragen die het CBR in het examen kan gaan stellen. In hoog tempo stampen ze de antwoorden er in een paar uurtjes in bij de cursisten. Die leren tijdens zo'n zogenoemde turbocursus vooral de antwoorden. Visser vreest voor de verkeersveiligheid.

VVD noemt gedrag rijscholen onacceptabel
VVD noemt gedrag rijscholen onacceptabel (Foto: ANP)

John Travolta wilde regisseur genezen

In de begintijd van zijn loopbaan heeft acteur John Travolta eens geprobeerd iemand te genezen met een methode van de Scientology Church. Dat schrijft Vanity Fair donderdag.

Het incident gebeurde tijdens de opnamen van de film Grease in 1977. Assistent-regisseur Randal Kleiser had een infectie aan zijn voet. De 23-jarige Travolta was toen al actief in de Scientology Church. Travolta wilde Kleiser helpen en probeerde de infectie te genezen via aanraking. Hij prikte met zijn wijsvinger in het lijf van de man en zei daarbij telkens: "Voel mijn vinger." Dat duurde wel een uur.

Een dag later was Kleiser van zijn klachten af, maar hij gelooft niet dat dit iets te maken had met de 'behandeling' van de acteur, aldus Vanity Fair.

John Travolta wilde regisseur genezen
John Travolta wilde regisseur genezen (Foto: BuzzE)

Uitslag Roda JC Kerkrade - FC Utrecht

Roda JC Kerkrade heeft vanavond voor een kleine verrassing gezorgd door in eigen huis met 1-0 van FC Utrecht te winnen. Lange tijd leek het erop, dat de wedstrijd in een saaie 0-0 zou eindigen, maar invaller Maecky Ngombo dacht daar anders over. Negen minuten voor tijd schoot hij de winnende treffer tegen de touwen. Hieronder vind je de bijbehorende karakteristieken.

Roda JC

1 - 0

FC Utrecht

81' Ngombo    
 
Gele kaart: Rutjes (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.605
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
van Leer
Gullón
Buijs
Swinkels
Zjoekov (van Peppen/82)
Inceman
van Hyfte
Griffiths (Rutjes/50)
Faik
Poepon
Peterson (Ngombo/78)
  Ruiter
Leeuwin (Kum/26)
van der Maarel
Letschert
Amrabat
Strieder
Ludwig (Ramselaar/59)
Ayoub
Joosten
Haller
Barazite (Boymans/69)

Stewardess uit Suriname met cocaïne opgepakt

De marechaussee heeft op Schiphol een stewardess uit Suriname aangehouden. omdat ze cocaïne bij zich had. Ze werd maandag al opgepakt, zegt een woordvoerder van de marechaussee. In het belang van het onderzoek kan hij verder niets zeggen.

Volgens Surinaamse media gaat het om een partij van 10 kilo cocaïne. De stewardess zou werken voor de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM.

Stewardess uit Suriname met cocaïne opgepakt
Stewardess uit Suriname met cocaïne opgepakt (Foto: ANP)

Nederlander bezwijkt aan Mexicaanse griep

Een 56-jarige Nederlander is in de hoofdstad van Costa Rica overleden aan een griepvirus dat sinds 2009 bekend is onder de naam Mexicaanse griep of varkensgriep (H1N1). De minister van Gezondheid, Fernando Llorca, bevestigde dat de patiënt woensdag is overleden in een privékliniek waar hij een maand geleden was opgenomen, meldden plaatselijke media donderdag.

Hij is de 31e patiënt die aan deze vorm van griep in het Centraal-Amerikaanse land is overleden sinds december. Zijn vrouw had de ziekte ook opgelopen, maar zij werd snel weer beter. Volgens Llorca was het paar al besmet met het virus toen het vanuit Nicaragua het land binnen reisde.

Nederlander bezwijkt aan Mexicaanse griep
Nederlander bezwijkt aan Mexicaanse griep (Foto: ANP)

Meisje is poes in vrouwenlichaam

De Noorse Nina is ervan overtuigd in het verkeerde lichaam te zijn geboren. Nu denken wel meer vrouwen dat ze liever een piemel zouden willen hebben, maar de 20-jarige schone is anders. Ze denkt namelijk dat ze een kat is.

Hoewel de verslaggeefster haar lachen moeilijk kan inhouden, is Nina bloedserieus. Sinds haar zestiende weet ze dat ze een poes in mensenlichaam is.

Zo zegt de roodharige dat ze beter kan zien in het donker en is haar gehoor beter dan gemiddeld. Ook slaapt ze het liefst in de schoorsteen en heeft ze een hekel aan water.

Haar beste vriend is overigens ook zo gek als een deur. Deze heeft namelijk meerdere persoonlijkheden, waarvan een ook een kat is. Samen miauwen ze de hele dag tegen elkaar.

Poesje mauw, kom eens gauw...

Hoe moet de Teeven-soap minimaal eindigen?

Maandag kwam een mogelijke doofpotaffaire aan het licht bij de Teeven-deal over de miljoenenschikking met crimineel Cees H, die bewindslieden Teeven en Opstelten al de kop kostte.

Opstelten had beweerd dat Nieuwsuur een te hoog schikkingsbedrag had genoemd en de Tweede Kamer wilde het bonnetje zien. Die leek echter zoek. Maar uit een gelekte mail blijkt dat er bij Justitie opdracht is gegeven de zoektocht te stoppen, toen ict'ers de backup al hadden.

Nu moet de commissie-Oosting weer onderzoek doen. En dan?

Mexico stuurt rijke doodrijder toch naar VS

De achttienjarige Amerikaanse rijkeluiszoon Ethan Couch, die in de Amerikaanse staat Texas stomdronken vier mensen doodreed maar niet de cel inging, is door Mexico uitgeleverd aan de VS en donderdag op het vliegtuig gezet. Hij is inmiddels in de stad Dallas aangekomen waar hij wordt vastgezet.

Nadat de jongen voor het dodelijke ongeluk een voorwaardelijke straf met proeftijd had gekregen, namen hij en zijn moeder de wijk naar Mexico. Hij overtrad daarmee de voorwaarden van de proeftijd. De moeder was intussen wel naar de VS overgebracht.

Couch ontsprong destijds de dans omdat hij leed aan 'affluenza': hij was zo rijk en verwend dat hij het verschil tussen goed en kwaad niet meer kon zien. Daarom kon hij volgens deskundigen niet verantwoordelijk worden gesteld voor het doodrijden van vier mensen. Hij kreeg dus geen cel, alleen een voorwaardelijke straf. De zaak leidde tot veel verontwaardiging.

Mexico stuurt rijke doodrijder toch naar VS
Mexico stuurt rijke doodrijder toch naar VS (Foto: ANP)

'Renault staat op het punt Maldonado te dumpen'

Lang geleden, tijdens de GP van Singapore afgelopen september, werd Pastor Maldonado's contract reeds verlengd door Lotus. Sinds de Lotus-naam echter plaats heeft gemaakt voor die van Renault, staat de positie van de Venezolaan onder steeds meer druk. Inmiddels meent Autosport te weten dat Kevin Magnussen één dezer dagen een contract zal tekenen en Renault dat van Maldonado zal ontbinden. De rijderswissel zou volgende week woensdag bekend worden gemaakt tijdens de launch van Renault in Parijs.

Voor Magnussen zou het een onverwacht snelle terugkeer in de Formule 1 zijn, nadat hij nog niet zolang geleden door McLaren aan de kant werd gezet. De oorzaak van de rijderswissel zou een dispuut zijn tussen Maldonado's sponsor PDVSA en Renault. Voor de Zuid-Amerikaanse coureur schijnt er nog een klein beetje hoop te zijn dat team en sponsor terug aan de onderhandelingstafel gaan zitten, maar erg groot lijkt die kans niet.

Mocht Renault definitief voor K-Mag kiezen hangt de toekomst van Maldonado na vijf seizoenen in de koningsklasse aan een zijden draadje. De enige mogelijkheid die nog over is lijkt het achterhoedeteam van Manor, dat nog geen van zijn rijders heeft bevestigd. Manor zou PVDSA's sponsorgeld van een slordige 40 miljoen euro wel kunnen gebruiken maar met de huidige instabiele politieke situatie in Venezuela en de sterk afnemende olieprijzen is het nog maar de vraag of de staatsoliemaatschappij bereid is een dergelijke investering in een achterhoedeteam te doen.  

Conan keert terug om te overleven in open-world survival game

Funcom komt met een nieuwe Conan game genaamd Conan Exiles. Het betreft een open world survival game die in zowel singleplayer als multiplayer te spelen is. De game verschijnt deze zomer in Early Access voor pc, maar is ook in de maak voor PlayStation 4 en Xbox One.

In de game speel je als een 'exile'. Je moet voor jezelf zien te vechten in een barbarische wereld, waar zandstormen woeden en vijanden overal aanwezig zijn. Planten laten groeien, voorraden verzamelen en wapens en ander gereedschap maken is essentieel om te overleven. Gameplay is nog niet vrijgegeven, maar wel onderstaande cinematic trailer.

Conan Exiles lanceert ergens in 2016 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Forse omzetgroei voor Alibaba

Alibaba heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een forse omzetgroei in de boeken gezet. De Chinese internetgigant wist de afremmende Chinese economie te weerstaan, met een grote stijging van de onlineverkopen in november en uitbreiding naar agrarische gebieden in het thuisland.

De uitrol van het internet over het Chinese platteland legde Alibaba geen windeieren. De opbrengsten stegen met 32 procent naar 34,5 miljard yuan, omgerekend 4,8 miljard euro. Daarmee overtrof het de gemiddelde verwachting van marktkenners, die rekenden op een omzet van 33,2 miljard yuan. De kwartaalwinst verdubbelde, tot zo'n 12,5 miljard yuan.

Alibaba behaalde een recordomzet tijdens de jaarlijkse 'Vrijgezellendag' in november, een Chinese tegenhanger van Valentijnsdag. Vooral de verkopen via mobiele apparaten zaten in de lift. Hoewel daardoor meer mensen kunnen worden bereikt, zorgen de kleinere schermen wel voor minder advertentie-inkomsten dan shoppers op pc's.

Voor de langere termijn ziet Alibaba-topman Jack Ma brood in het aanbieden van onlinevideodiensten en cloudoplossingen om de wereldwijde groei van het bedrijf verder aan te jagen.

Forse omzetgroei voor Alibaba
Forse omzetgroei voor Alibaba (Foto: BuzzT)

Rekentoets vorig jaar beter gemaakt

De rekentoets in het voortgezet onderwijs is in 2015 beter gemaakt dan in 2014. Meer leerlingen haalden een voldoende en ook het gemiddelde cijfer is hoger. Dat geldt voor alle schoolsoorten, maar vooral het vmbo scoorde flink beter, blijkt donderdag uit cijfers die het ministerie van Onderwijs vrijgegeven heeft.

De gemiddelden waren vorig najaar al globaal bekend maar nu zijn de exacte resultaten van alle scholen in te zien. Daaruit valt op te maken dat er grote verschillen zijn tussen scholen.

Vorig jaar haalde 50,9 procent van de leerlingen op het vmbo bb een voldoende (was 42,2); op het vmbo kb ging het percentage van 43,5 naar 58,8 en op het vmbo gt van 59,6 naar 69,4. Op de havo scoorde 53,8 een voldoende (was 47,4) en op het vwo steeg het percentage voldoendes van 89,7 naar 91,5.

Het gemiddelde cijfer dat de leerlingen haalden steeg op het vmbo bb van 5,3 naar 5,6, op het vmbo kb van 5,5 naar 5,9 en op het vmbo gt van 5,9 naar 6,3. Op de havo ging het gemiddelde omhoog van 5,5 naar 5,8 en op het vwo van 7 naar 7,4.

Rekentoets vorig jaar beter gemaakt
Rekentoets vorig jaar beter gemaakt (Foto: ANP)

Celstraf geŽist voor aansteken natuurbranden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 2,5 jaar gevangenisstraf geëist, tegen een zeventigjarige man uit Smilde die vorig jaar vijf natuurbranden veroorzaakte. Van de straf legt het OM vijftien maanden voorwaardelijk op met een proeftijd van drie jaar.

Het OM denkt dat de man achter de branden zit die en in maart en mei werden aangestoken in het Fochteloërveen, Dwingelderveld, Smilde, Oude Willem en Beilen. Alle vijf natuurgebieden liggen in Friesland en Drenthe. Door de branden is onder meer schade toegebracht aan heide, planten, bomen, struiken en dieren.

Hij zou de branden hebben gesticht omdat Natuurmonumenten in 2010 zijn pachtcontract had ontbonden. De politie kon de man in juni aanhouden na sporenonderzoek en verklaringen van getuigen.

Celstraf geëist voor aansteken natuurbranden
Celstraf geëist voor aansteken natuurbranden (Foto: ANP)

Leonardo DiCaprio ontmoet paus

Acteur Leonardo DiCaprio heeft donderdag in het Vaticaan een ontmoeting gehad met paus Franciscus. Dat schrijft Radio Vaticana op de website.

DiCaprio gaf de paus een boek over de Nederlandse schilder Jeroen Bosch. Aan het einde van de ontmoeting drukte de Amerikaan zijn lippen op de zegelring van de paus en bedankte hij de kerkvader in het Italiaans voor de ontvangst.

DiCaprio is niet alleen actief in Hollywood, hij is ook een voorvechter van het milieu. Hij riep eerder deze maand de captains of industry op om in actie te komen tegen klimaatopwarming.

Leonardo DiCaprio ontmoet paus
Leonardo DiCaprio ontmoet paus (Foto: BuzzE)

Man met wapens opgepakt bij Disneyland Parijs

Beveiligers van het pretpark Disneyland Parijs hebben een man aangehouden die twee wapens in zijn bagage had. De 28-jarige man stond op het punt een hotel bij Disneyland binnen te gaan om een kamer te reserveren, toen de scanner aangaf dat hij wapens bij zich had.

De man verzette zich niet tegen zijn aanhouding en is overgedragen aan de politie. De man zou niet bekend zijn bij de politie of veiligheidsdiensten, meldden Franse media.

Man met wapens opgepakt bij Disneyland
Man met wapens opgepakt bij Disneyland (Foto: ANP)

Zwijmelen met gedichten tijdens PoŽzieweek

Liefhebbers van poëzie kunnen zich de komende dagen uitleven op alles wat met gedichten te maken heeft. Met Gedichtendag opent donderdag de vierde editie van de Poëzieweek, 'het jongere broertje van de Boekenweek'.

Honderden scholen, bibliotheken, uitgeverijen en culturele instellingen in Nederland en Vlaanderen organiseren activiteiten om poëzie onder de aandacht te brengen. Het thema dit jaar is herinneringen, onder het motto 'Jaren die druppelend versmelten'. Om alvast in de stemming te komen, publiceerde FOK!columnist bazbo woensdag alvast een aantal gedichten van zijn hand op deze site.

De Vlaamse auteur Stefan Hertmans schreef deze editie het Poëziegeschenk Neem en lees, waarin hij de lezer meeneemt langs allerlei vormen van herinnering (zoals gebeurtenissen, kunstwerken en boeken). Mensen krijgen het boekje cadeau bij de besteding van minstens 12,50 euro aan poëziebundels.

Het evenement wordt woensdagavond afgesloten in de Stadsschouwburg Amsterdam, waar de winnaars van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd bekend worden gemaakt.

Zwijmelen met gedichten tijdens Poëzieweek
Zwijmelen met gedichten tijdens Poëzieweek (Foto: ANP)

Marco Borsato treedt op tijdens Appelpop

Marco Borsato treedt op tijdens Appelpop in Tiel. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Borsato is de eerste act die is onthuld.

Appelpop vindt plaats op 9 en 10 september. Het is nog niet bekend op welke dag de zanger te horen is. Het gratis muziekfestival wordt dit jaar voor de 25e keer gehouden. Ieder jaar trekt het festival vele tienduizenden bezoekers.

Marco Borsato treedt op tijdens Appelpop
Marco Borsato treedt op tijdens Appelpop (Foto: BuzzE)

Kamer wil lekkende politici beter aanpakken

De Tweede Kamer wil lekkende politici op een eigentijdse wijze kunnen aanpakken en niet meer gehinderd worden door verouderde wetten uit 1855. Een voorstel van de VVD om de wetgeving tegen ambtsmisdrijven snel te moderniseren, vond donderdag veel instemming in het parlement.

De VVD wil dat de leiding van de Tweede en Eerste Kamer nog dit jaar met de regering nieuwe wetgeving uitdenkt, waarmee het parlement wel uit de voeten kan.

De stap volgt op het onderzoek naar een lek uit de commissie Stiekem, ofwel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). Lekken uit de CIVD is streng verboden vanwege de veiligheid.

Het onderzoek leverde niets op. Een speciale onderzoekscommissie uit de Kamer constateerde onder meer dat de wet uit 1855 tegenstrijdig is.

Kamer wil lekkende politici beter aanpakken
Kamer wil lekkende politici beter aanpakken (Foto: ANP)

Van Dam: onderzoek naar Octrooibureau

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) begint in maart een onafhankelijk onderzoek naar de werkomstandigheden bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Hij wil op korte termijn ook een gesprek met de hoogste baas van het Europese instituut, waarvan het personeel al geruime tijd ontevreden is over de bedrijfsvoering. Donderdag protesteerden werknemers tegen het ontslag van collega's.

Om de situatie te kunnen verbeteren wordt het komend halfjaar gekeken naar alle zaken die invloed kunnen hebben op de 'sociale situatie' van werknemers, bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling, beloningssysteem en de positie van de vakbonden. Van Dam verwacht dat het onderzoek voor de zomer is afgerond.

Bij het Europees Octrooibureau kan met één aanvraag in verschillende landen octrooi worden aangevraagd.

Van Dam: onderzoek naar Octrooibureau
Van Dam: onderzoek naar Octrooibureau (Foto: ANP)

Barbiepop nu ook als dikkertje

Ze is wereldberoemd en is te vinden in veel meisjeskamers. Barbie is al jaren een icoon in de wereld van het speelgoed. Ze heeft nu voor het eerst een enorme make-over gekregen. Barbie is voortaan te koop met verschillende lichaamstypes. Naast het welbekende origineel zijn er ook een curvy-, een tall- en een petite-uitvoering ontwikkeld door Mattel. Dat meldt Time donderdag.

De curvy Barbie is een mollige dame, de tall-uitvoering is een kop groter dan het origineel en petite Barbie is een kleine, slanke pop. Het bedrijf komt met deze stap tegemoet aan critici, die al jaren klagen over het feit dat Barbie een onrealistisch postuur heeft en meisjes daarmee het slankheidsideaal aanpraat.

Niet alleen het figuur van Barbie is onder handen genomen. De nieuwe poppen komen te koop met uiteenlopende huidskleuren en allerlei verschillende gezichten. De gedachte daarachter is dat de Barbies herkenbaarder worden voor de kinderen die met ze spelen.

Vetklep Barbie
Vetklep barbie

Spoedberaad WHO over zikavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt maandag in spoedberaad bijeen om te bepalen of de verbreiding van het zikavirus geldt als een zogenoemd wereldwijd noodgeval. WHO-directeur Margaret Chan verklaarde donderdag in Genève dat de VN-organisatie extreem alert is.

Tegelijk maande Chan geen paniek te laten ontstaan. "Het is geen ebola."

Het virus wordt in verband gebracht met hersenaandoeningen van baby's op het Amerikaanse continent. Inmiddels zijn op Chili en Canada na overal gevallen ontdekt. De WHO voorziet drie tot vier miljoen besmettingsgevallen op het continent, vooral in Brazilië. Ook op Curaçao is intussen een besmetting vastgesteld.

Spoedberaad WHO over zikavirus
Spoedberaad WHO over zikavirus (Foto: ANP)

Griekse protesten breiden zich uit

De protesten in Griekenland tegen het voornemen van de regering 15 procent te bezuinigen op de pensioenen en nieuwe belastingen in te voeren, breiden zich uit. Donderdagochtend gingen voor de tweede dag op rij mensen de straat op en werd in verschillende sectoren het werk neergelegd.

Voor de tweede opeenvolgende dag varen bijvoorbeeld de veren van en naar Piraeus niet, waardoor veel eilanden onbereikbaar zijn. Veel Griekse journalisten werken donderdag ook niet, waardoor onder meer de nieuwsvoorziening door de radio en de tv niet doorgaat.

Ook boeren zijn in actie gekomen. Met tractors hebben ze belangrijke wegen en grensovergangen geblokkeerd. Advocaten en notarissen werken vanaf donderdag 24 uur niet. Voor 4 februari zijn omvangrijke stakingen aangekondigd.

Griekse protesten breiden zich uit
Griekse protesten breiden zich uit (Foto: ANP)

Grote ontruiming voor bom WOII Hamburg

Ongeveer 6000 inwoners van het Duitse Hamburg moeten donderdagavond hun huis uit vanwege de ontmanteling van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Het projectiel werd donderdag in het stadsdeel Eppendorf gevonden tijdens bouwwerkzaamheden.

Doordat daarbij de ontsteking van de 500-ponder werd beschadigd, is een gevaarlijke situatie ontstaan. Volgens Duitse media kan de bom elk moment afgaan. De omgeving rond de bom is afgezet. In een ring van 500 meter rond de vindplaats worden huizen ontruimd.

Grote ontruiming voor bom WOII Hamburg
Grote ontruiming voor bom WOII Hamburg (Foto: ANP)

Volkswagen begint terugroep sjoemeldiesels

De Nederlandse importeur van Volkswagen is begonnen met het terugroepen van dieselmodellen met sjoemelsoftware. De meeste auto's hebben genoeg aan een software-update en kunnen binnen een uur weer de garage uitrijden.

Volgens importeur Pon is het eerste model dat aan de beurt komt de Volkswagen Amarok met 2.0 liter TDI-motor. De andere modellen worden gefaseerd vanaf februari aangepakt. Volkswagen-rijders krijgen bericht wanneer hun auto naar de garage kan.

In Nederland rijden ongeveer 160.000 diesels van Volkswagen rond met software die de stikstofuitstoot in testen deels verhult.

Volkswagen begint terugroep sjoemeldiesels
Volkswagen begint terugroep sjoemeldiesels (Foto: ANP)

Zayn wilde nooit in One Direction

Zayn Malik heeft One Direction nooit echt zien zitten. Vorig jaar stapte hij uit de boyband, tot grote schrik van de vele fans. In zijn eerste interview voor de camera zegt Zayn dat hij zich nooit lekker heeft gevoeld in One Direction.

"Het was eigenlijk altijd al duidelijk dat ik uit de groep zou stappen", vertelt Zayn aan Zane Lowe van Beats 1. "Ik wilde nooit echt graag in de band zitten, maar gaf het een kans omdat de mogelijkheid zich voordeed." One Direction kwam in 2010 voort uit de Britse editie van The X Factor. De jongens deden individueel mee aan de talentenjacht, maar de juryleden zagen een boyband in hen en zetten de vijf bij elkaar.

Zayn voelde zich niet lekker bij de muziek die One Direction moest maken. "Ik wist meteen dat het niet in mijn straatje paste. En ik kon geen input leveren, mocht mijn mening niet geven. Dat werd frustrerend voor me en toen kreeg ik het idee dat ik solo verder moest."

Verrassing
Voor de andere jongens - Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles en Louis Tomlinson - kan Zayns vertrek geen verrassing zijn geweest. "Ze hadden in de gaten dat de nummers me niet lagen en probeerden dingen voor me te regelen. Dat ik wat meer r&b-achtige stukjes mocht zingen bijvoorbeeld."

Zayn vertelt in de preview van het interview ook dat niemand heeft geprobeerd hem over te halen om toch te blijven. "Natuurlijk zagen ze me niet graag vertrekken, maar ze konden me ook niet meer ompraten. Ik was er voor mezelf al uit." Het hele interview met Zayn verschijnt donderdagavond op Apple Music.

Zayn wilde nooit in One Direction
Zayn wilde nooit in One Direction (Foto: BuzzE)

David Bowie langer in het Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft de tentoonstelling over de onlangs overleden popster David Bowie met vier weken verlengd. Bezoekers kunnen nu tot en met zondag 10 april langskomen, maakte het museum donderdag bekend.

Kaarten voor de verlengingsperiode zijn vanaf maandag te koop. In de weekenden blijft het museum langer open en op de zaterdagavonden kunnen bezoekers blijven tot 22.00 uur.

Het Groninger Museum opende 11 december een grote overzichtstentoonstelling over de Britse zanger. Er zijn meer dan driehonderd objecten uit Bowie's persoonlijke archief te zien, waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto's en ontwerpen van albums. Na de onverwachte dood van Bowie op 10 januari ontstond er een enorme vraag naar kaartjes, waarop het museum al besloot de openingstijden te verruimen.

David Bowie langer in het Groninger Museum
David Bowie langer in het Groninger Museum (Foto: ANP)

Overvallen op taxichauffeurs flink gedaald

Het aantal taxichauffeurs die vorig jaar in hun taxi werden overvallen, is gehalveerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens de politie is het aantal overvallen de afgelopen zes jaar zelfs met 87 procent gedaald.

In 2009 werden 91 overvallen gemeld. In 2014 waren dat er nog 25 en in 2015 nog 12. Volgens een woordvoerster van de politie komt de daling vooral door de samenwerking tussen de politie en de taxibedrijven.

"In steeds meer taxi's zijn camera's aan de binnen- en buitenkant van de auto te vinden. Daarnaast kun je in taxi's steeds vaker pinnen en worden grote geldbedragen tussentijds afgeroomd naar een kluis in de auto. Door deze maatregelen wordt het minder aantrekkelijk en moeilijker om een overval te plegen", aldus de woordvoerster.

Overvallen op taxichauffeurs flink gedaald
Overvallen op taxichauffeurs flink gedaald (Foto: ANP)

'Fiscus ItaliŽ wil 250 miljoen van Google'

De fiscus in Italië is een onderzoek begonnen naar Google wegens belastingontwijking. De Amerikaanse internetgigant zou tussen 2009 en 2013 in totaal 250 miljoen euro te weinig hebben betaald, zeggen drie bronnen die bekend zijn met de zaak tegen persbureau Bloomberg.

Het bedrag staat gelijk aan ongeveer 20 procent van de omzet die Google het afgelopen jaar in Italië behaalde.

Het bedrijf zegt in elk land waar het actief is belasting te betalen. Een woordvoerder van de belastingdienst wilde niet reageren.

'Fiscus Italië wil 250 miljoen van Google'
'Fiscus Italië wil 250 miljoen van Google' (Foto: ANP)

'IS: Nederlander pleegde aanslag Jemen'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft donderdag geclaimd dat een Nederlandse jihadist, Abu Hanifa al-Hollandi, een zelfmoordaanslag heeft gepleegd op de woning van de president van Jemen in de havenstad Aden.

Daarbij zouden tien beveiligers gedood zijn en twintig anderen gewond geraakt. Volgens de autoriteiten in Jemen zijn er zeven doden bij de aanslag gevallen.

De claim kan tot dusver niet worden bevestigd. Een Nederlandse jihadist met diezelfde naam zou overigens vorig jaar in Syrië zijn omgekomen.

'Nederlander pleegde aanslag in Jemen'
'Nederlander pleegde aanslag in Jemen' (Foto: ANP)

'Rookvrij opgroeien begint in de buik'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat een campagne ontwikkelen om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. "Wij willen toe naar een rookvrije generatie. Kinderen die nu geboren worden, zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Daarom is het verboden om aan jongeren sigaretten te verkopen. Daarom is er een reclameverbod. Daarom gaan we afschrikwekkende plaatjes op pakjes plakken", aldus de staatssecretaris donderdag.

In het afgelopen jaar rookte bijna 9 procent van de zwangere vrouwen gedurende de gehele zwangerschap. Onder de lager opgeleide vrouwen is dat bijna een kwart (22 procent).

Van Rijn wil samen met onder meer verloskundigen, kinderartsen, gynaecologen en verslavingsartsen zwangere vrouwen meer gaan motiveren en begeleiden om te stoppen met roken. Het verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Daarnaast neemt de kans ook toe dat het kind later zelf gaat roken.

'Rookvrij opgroeien begint in de buik'
'Rookvrij opgroeien begint in de buik' (Foto: ANP)

Valve zoekt mensen voor Team Fortress Ranked Play-bŤta

Team Fortress 2 is al een hele tijd een populair spel, maar Valve gaat hier nu een ranked modus aan toe voegen. Ze zoeken hier alleen nog wel bèta-testers voor. Om hier aan mee te doen moet je deze Steam Community Group goed in de gaten houden.

Waarom ze dit doen is niet bekend, maar het zal vooral te maken hebben met de groei van eSports op het moment. Team Fortress 2 is een team-based FPS multiplayergame ontwikkeld door Valve Software in 2007. Het spel is gratis te spelen via Steam.

AustraliŽr plande aanslag met 'opblaaskangoeroe'

Een Australische tiener had plannen de buidel van een kangoeroe te vullen met explosieven en het dier vervolgens op de politie los te laten. Dat meldden Australische media donderdag op basis van stukken van de rechtbank.

De negentienjarige Sevdet Besim wilde het dier ook nog beschilderen met symbolen van Islamitische Staat. De jongen wilde de aanval plegen op Anzac Day vorig jaar, de dag in april dat Australië en Nieuw-Zeeland militairen herdenken die omkwamen in de Eerste Wereldoorlog.

Volgens de rechtbankstukken communiceerde de Australiër met een minderjarige "overzee" over zijn terreurplannen die uiteindelijk niet werden uitgevoerd. Het is niet duidelijk of die minderjarige de jongen uit het Engelse Blackburn is die vorig jaar in Groot-Brittannië werd aangehouden. Die heeft bekend dat hij bij een terreurcomplot in Australië betrokken was.

Besim staat begin volgende maand terecht in Melbourne.

Australiër plande 'opblaaskangoeroe'
Australiër plande 'opblaaskangoeroe' (Foto: ANP)

Kunstenaar houdt 48 uur vr-bril op

Thorsten Wiedemann  is een kunstenaar die bezig is met het kunstproject genaamd Disconnected. Voor dit project heeft de beste man 48 uur in virtual reality doorgebracht. Na deze 48 uur had de man nergens last van. Enige was dat hij na 25 uur een paniekaanval kreeg.

Hij kreeg speciaal vloeibaar voedsel en medicatie en hij sliep 2.5 uur per dag met bril op. Tijdens de sessie heeft de man meerdere spellen gespeeld waaronder een spel dat een LSD trip moet nabootsen. De reden was dat hij wou zien hoe mensen in 2026 door het leven gaan als VR compleet geïntegreerd is in onze samenleving.

Wielrenner Malori uit kunstmatige coma

Wielrenner Adriano Malori is ontwaakt uit zijn kunstmatige coma. De Italiaan, die vandaag 28 is geworden, werd in coma gehouden sinds zijn zware crash van afgelopen vrijdag in de Tour de San Luis, waarbij hij zwaar hoofdletsel en een gebroken sleutelbeen opliep.

Zijn ploeg Movistar maakte het nieuws vandaag bekend tijdens de ploegvoorstelling. "Adriano had hier vandaag moeten zijn tijdens onze presentatie", vertelt Movistar-manager Eusebio Unzué in La Gazzetta dello Sport. "Het belangrijkste is dat hij zo snel mogelijk weer op de fiets zit. Dat is onze grootste wens voor 2016."

'Dreigingsmelding in Amsterdam'

In Amsterdam was donderdagochtend sprake van een 'dreigingsmelding'. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan tegen de gemeenteraad. Op de vraag of het ging om terroristische dreiging, antwoordde Van der Laan dat het "uit die hoek" kwam.

Naar aanleiding daarvan was er een bijeenkomst tussen de burgemeester, de hoofdcommissaris van politie en de hoofdofficier van justitie, zei een woordvoerder van de gemeente. Inmiddels zijn de maatregelen weer afgeschaald.

Over de aard van de melding is niets bekend.

'Dreigingsmelding in Amsterdam'
'Dreigingsmelding in Amsterdam' (Foto: ANP)

EA komt met eigen event

Electronic Arts heeft aangekondigd met een eigen event te gaan komen. Het event dat EA PLAY gaat heten zal vlak voor de E3 plaatsvinden. Het event zal in LA en Londen zijn. De L.A. variant is van 12 tot 14 juni en het event van Londen zal alleen op 12 juni zijn.

Op het event zal een persconferentie zijn met allemaal nieuwe aankondigingen en mensen kunnen kennis maken met de verschillende games. E3 2016 is een paar dagen later.

ea play
EA play

'Insmeren met antimuggenspul is enige optie'

Blijven insmeren met muggenwerende middelen en onder een klamboe slapen. Dat is "de enige optie" voor reizigers die deze zomer naar de Olympische Spelen in Brazilië gaan, zegt muggendeskundige Bart Knols donderdag.

Hij maakt zich grote zorgen over de uitbraak van het zikavirus. "In Brazilië is de noodtoestand uitgeroepen. Dat doe je niet zo maar, het is daar een extreme situatie. Mijn vrees is vrij simpel: er is geen medicijn of vaccin tegen het virus, terwijl mensen daar straks in groten getale naartoe gaan", vertelt de medisch entomoloog.

Het zikavirus is voor volwassenen niet gevaarlijk, maar kan bij een ongeboren kind leiden tot ernstige hersenafwijkingen.

'Insmeren met antimuggenspul is enige optie'
'Insmeren met antimuggenspul is enige optie' (Foto: ANP)

Fiennes: geschokt om Michael Jackson-rol

Joseph Fiennes was 'geschokt' dat hij de rol van Michael Jackson kreeg in een nieuwe korte televisiefilm. "Ik ben een blanke man uit de middenklasse van Londen", zei de acteur tegen Entertainment Tonight.

De Shakespeare In Love-acteur reageert hiermee op critici die niet snappen waarom een blanke acteur de rol van Michael Jackson speelt. Toch denkt Fiennes niet dat huidskleur belangrijk is. "Jackson had wel een probleem met pigment. Hij kwam waarschijnlijk dichterbij mijn kleur dan zijn oorspronkelijke kleur." Verder noemt hij de film een 'komedie'. "Het is op geen enkele manier kwaadaardig."

De film, genaamd Elizabeth, Michael And Marlon, gaat over een autoritje dat de King Of Pop in de nasleep van de aanslagen in New York op 11 september 2001 zou hebben ondernomen met Elizabeth Taylor en Marlon Brando. Volgens een artikel in Vanity Fair in 2011 huurde het drietal een auto om terug naar Californië te rijden toen al het vliegverkeer in New York plat lag. Ze zouden tot Ohio zijn gekomen. Een woordvoerder van Taylor ontkende later dat de actrice erbij was.

Fiennes: geschokt om Michael Jackson-rol
Fiennes: geschokt om Michael Jackson-rol (Foto: BuzzE)

Meisje van 3 krijgt nier dankzij 3D-print

Een driejarig Noord-Iers meisje heeft een donornier van haar vader gekregen dankzij geavanceerde 3D-printtechniek, meldt The Guardian.

Lucy Antrim werd geboren met ernstige hart- en nierafwijkingen. Twee maanden geleden was zij oud genoeg voor een nierstransplantatie, haar vader Chris werd geschikt geacht om zijn nier aan zijn dochtertje af te staan. Om precies te kunnen bepalen hoe een volwassen nier in de buik van het kindje moet worden getransplanteerd, wordt normaal een risicovolle kijkoperatie uitgevoerd.

Doordat artsen van het Guy's and St Thomas' Hospital in Londen de nieuwste techniek gebruikten, kon deze operatie achterwege blijven. Met een 3D-printer werden replica's van Lucy's buik en de nier van haar vader geprint, waarmee precies kon worden bepaald hoe de transplantatie moest worden uitgevoerd.

Twee maanden na de transplantatie maken zowel dochter als vader het goed.

Meisje van 3 krijgt nier dankzij 3D-print
Meisje van 3 krijgt nier dankzij 3D-print (Foto: BuzzT)

Dief aan de haal met tonnetje stierensperma

Een onbekende heeft in Turlock in de Amerikaanse staat Californië een tonnetje stierensperma uit een vrachtwagen gestolen. Volgens lokale media is dat niet zomaar een willekeurige greep geweest, maar een doelbewuste daad. Het zaad is namelijk omgerekend 50.000 euro waard.

Het gaat om sperma van enkele van de beste stieren uit het vak, met een hoge genetische waarde. Het zaad wordt dan ook over de hele wereld verkocht. De gestolen hoeveelheid is voldoende om duizend koeien te bevruchten.

Dief aan de haal met tonnetje stierensperma
Dief aan de haal met tonnetje stierensperma (Foto: BuzzO)

VS vragen hulp NAVO tegen IS

De Verenigde Staten hebben de NAVO gevraagd te helpen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) door AWACS-radarvliegtuigen ter beschikking te stellen. Dit zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO donderdag.

"We hebben een verzoek van de VS gekregen om steun te verlenen aan de coalitie met AWACS-surveillancevliegtuigen. Dat verzoek hebben we nu in behandeling", aldus Stoltenberg op een persconferentie. Stoltenberg zei dat de NAVO-ministers van Defensie het verzoek begin februari zullen bespreken, hoewel er geen deadline is voor een besluit.

Het militaire bondgenootschap is niet direct betrokken in de strijd tegen islamitische militanten in Syrië en Irak, maar de Verenigde Staten leidt een coalitie van landen die alle 28 NAVO-landen omvat. NAVO-lid Turkije deelt een lange grens met Syrië en Irak.

Turkije
De NAVO heeft al wel AWACS-vliegtuigen naar Turkije gestuurd ter versterking van Ankara's luchtverdediging bij de grens met Syrië. Het is niet duidelijk of die vliegtuigen mogelijk een dubbele rol gaan spelen.

AWACS-vliegtuigen controleren het luchtruim in een straal van 400 kilometer (250 mijl) en wisselen informatie uit via digitale dataverbindingen met de grond, op zee en in de lucht.

VS vragen hulp NAVO tegen IS
VS vragen hulp NAVO tegen IS (Foto: ANP)

'Pensioenstelsel aanpassen aan deze tijd'

De nijpende financiële situatie van de grote pensioenfondsen onderstreept volgens de Pensioenfederatie de noodzaak om na te denken over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel.

"Ons stelsel heeft jarenlang heel goed gewerkt. Maar het gaat nu al weer een aantal jaar wat minder. We moeten goed nadenken over hoe we het stelsel kunnen aanpassen aan deze tijd", zei een woordvoerder van de koepelorganisatie donderdag.

Hij wees daarbij niet alleen op de lage rente waarmee pensioenfondsen tegenwoordig te maken hebben, maar ook op zaken als vergrijzing en het toegenomen aantal zzp'ers. In Den Haag is de politiek al enkele jaren bezig met nadenken over hoe het hele systeem verbeterd kan worden. Dat de grote fondsen er afgelopen kwartaal een stuk slechter voor zijn komen te staan, laat volgens de zegsman zien hoe belangrijk die discussie is.

De situatie is er in januari alleen maar slechter op geworden, weet de Pensioenfederatie. De zogeheten actuele dekkingsgraden van de fondsen zijn in de loop van de maand verder naar beneden gegaan.

'Pensioenstelsel aanpassen aan deze tijd'
'Pensioenstelsel aanpassen aan deze tijd' (Foto: ANP)

Djokovic verslaat Federer en gaat voor zesde Australian Open-titel

Tennisser Novak Djokovic heeft zich donderdag geplaatst voor de finale van de Australian Open. De 28-jarige Serviër versloeg Roger Federer in de halve finale en mag tegen Milos Raonic of Andy Murray gaan strijden om zijn zesde eindzege in Melbourne. Dat zou een evenaring zijn van het record van Roy Emerson, die een halve eeuw geleden ook zes titels bij elkaar sloeg.

De wedstrijd tussen de nummers één en drie van de wereld leek in eerste instantie uit te draaien op een gigantische anti-climax. Federer had helemaal niks in te brengen, onder meer door een erg zwakke service. Djokovic had nog geen uur nodig om zonder noemenswaardige tegenstand uit te lopen naar twee sets voorsprong. 

In de derde set kon Federer het tij echter keren. Djokovic serveerde op 2-3 en moest die game na een ellenlange strijd opgeven, waarna de Zwitser de set met de nodige moeite uit kon serveren. In het vierde bedrijf ging het weer lang gelijk op, maar richting het einde van de set moest Federer zijn service toch inleveren. Djokovic gaf zijn opponent geen kans meer en serveerde de wedstrijd op love uit: 6-1, 6-2, 3-6, 6-3.

Djokovic staat in zijn negentiende Grand Slam-finale tegenover Raonic of Murray, die vrijdagochtend (Nederlandse tijd) tegen elkaar spelen. 

'Negers zijn apen' = humor

Een agent uit Gent, die op Facebook openlijk negers met apen vergeleek, is vrijgesproken van het aanzetten tot racisme. Volgens de rechtbank moet de opmerking van de Belgische politieman worden beschouwd als humor.

Flink Hans V plaatste onlangs een foto van een paar pikzwarte jongeheren op het sociale medium die bezig waren een politieauto te slopen. Hans voorzag de foto van de tekst: "Zoek de verschillen... die apen kan je nog iets aanleren ... die zwarten uit de jungle niet."

Dit was tegen het zere been van de Gentse korpschef, die de agent wilde laten vervolgen wegens racisme en xenofobie. De rechtbank denkt hier gelukkig iets anders over en heeft de beste man vandaag vrijgesproken.

"De afbeeldingen – hoe verwerpelijk ook – kunnen zelfs als humoristisch beschouwd worden", luidt het vonnis volgens Het Nieuwsblad. "Het is niet met zekerheid bewezen dat de beklaagde wilde aanzetten tot racisme. Hij ontkende dat ook en wilde naar eigen zeggen ook alleen maar zijn kritische mening uiten over bepaalde allochtonen."

Wel zou de Belg onvoorzichtig zijn geweest omdat hij herkenbaar was als politieman. Zowel V. als zijn advocaat was niet komen opdagen in de rechtbank.

Vluchtelingenplan roept vragen op

In de Tweede Kamer wordt vooralsnog wat gereserveerd gereageerd op het plan van premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom om alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren, per kerende veerboot terug te sturen. Daarvoor in de plaats moet er een legale asielroute voor 150.000 tot 250.000 erkende vluchtelingen per jaar naar Europa worden georganiseerd.

D66, SP en CU zijn niet meteen tegen, maar hebben wel veel vragen. Sjoerd Sjoerdsma van D66 hoopt "van harte dat het lukt om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet meer hun leven hoeven te wagen op gammele bootjes en op veilige wijze asiel kunnen aanvragen in de EU. Ik ben benieuwd of het kabinet het lukt andere Europese landen achter dit plan te krijgen, maar vooral of Turkije ons niet opnieuw gaat chanteren met eisen over een sneller EU-lidmaatschap."

Vluchtelingenplan roept vragen op
Vluchtelingenplan roept vragen op (Foto: ANP)

Ook Samsung waarschuwt voor tanende verkopen

Samsung Electronics waarschuwt voor een tegenvallende vraag naar zijn apparaten en de economische onrust. Het Zuid-Koreaanse bedrijf, dat zijn definitieve kwartaalcijfers donderdag presenteerde, voegt zich daarmee bij branchegenoot Apple die onlangs met een omzetwaarschuwing naar buiten kwam.

Het conglomeraat, dat naast smartphones onder meer ook computers, televisies en andere consumentenelektronica produceert, wist met de kwartaalwinst niet aan de verwachtingen te voldoen. De winst viel met 3,2 biljoen won (2,5 miljard euro) krap 40 procent lager uit dan een jaar eerder. Het bedrijf zette onder meer een afschrijving van 2,5 biljoen won in de boeken en kampte met de relatief dure won. Analisten voorzagen een winst van gemiddeld 5,4 biljoen won.

Om het tij te keren zal het bedrijf investeren in nieuwe schermtechnieken en technisch vernuft. De waarschuwing van Samsung volgt enkele dagen nadat Apple voor het eerst in meer dan tien jaar een daling van de opbrengsten in het lopende kwartaal voorziet.

Stevige concurrentie
De verscheping van het aantal smartphones groeide in het vierde kwartaal met 'slechts' 6 procent. Volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics betekende dat het langzaamste groeitempo ooit gemeten. Samsung kampt onder meer met stevige concurrentie, zoals uit China waar fabrikanten goedkopere toestellen produceren.

Eerder maakte Samsung al bekend dat de omzet vorig kwartaal uitkwam op 53 biljoen won, tegen 52,7 biljoen won een jaar eerder. Bij de mobieltjestak steeg de operationele winst, door kostenbesparingen, met 14 procent tot 2,2 biljoen won.

Ook Samsung waarschuwt voor tanende verkopen
Ook Samsung waarschuwt voor tanende verkopen (Foto: BuzzT)

Hoger loon gemeenteambtenaren door nieuwe cao

CNV Overheid, andere vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Zo'n 160 duizend gemeenteambtenaren ontvangen tot 1 mei 2017 een loonsverhoging van in totaal 3,4 procent. Dat maakte CNV Overheid donderdag bekend.

De nieuwe cao heeft een looptijd van zestien maanden. Vanaf 1 januari 2016 stijgen de lonen met 3 procent. Van 1 januari 2017 tot 1 mei 2017 komt hier nog 0,4 procent bij. Het loonakkoord voorziet in een lagere ABP-pensioenpremie voor 2016. Hierdoor valt 1,4 procent loonruimte vrij, die onderdeel is van de totale loonsverhoging van 3,4 procent.

De komende weken legt CNV Overheid de afspraken uit het cao voor aan de leden.

Hoger loon gemeenteambtenaren door nieuwe cao
Hoger loon gemeenteambtenaren door nieuwe cao (Foto: ANP)

Eerste jaarverlies Deutsche Bank sinds 2008

Deutsche Bank heeft vorig jaar voor het eerst sinds 2008 een nettoverlies in de boeken gezet. De grootste bank van Duitsland leed een verlies van 6,8 miljard euro.

Deutsche Bank kwam eerder deze maand al met voorlopige cijfers naar buiten. Het grote verlies hangt samen met eerder aangekondigde miljardenafschrijvingen op bezittingen, miljarden aan juridische kosten en reorganisatielasten. Deutsche Bank is verwikkeld in een reeks schandalen. Zo kreeg het financiële concern een forse boete voor manipulatie van het rentetarief Libor.

De bank verwacht dit jaar minder juridische kosten te hoeven maken. Deutsche Bank meldde verder dat de baten vorig jaar met 5 procent zijn gestegen tot 33,5 miljard euro.

Zakenbankdivisie
Verder maakte het concern bekend dat bij de zakenbankdivisie in het afgelopen kwartaal een verlies werd geleden van bijna 1,2 miljard euro, vanwege de inkrimping van die activiteiten en dalende inkomsten. Een jaar eerder boekte het onderdeel nog een winst van 323 miljoen euro.

Om de zaken weer op de rails te krijgen kondigde de bank in oktober aan om de komende drie jaar 9000 banen te schrappen. Ook worden verschillende markten verlaten door Deutsche Bank.

Eerste jaarverlies Deutsche Bank sinds 2008
Eerste jaarverlies Deutsche Bank sinds 2008 (Foto: ANP)

Duur longkankermedicijn voortaan vergoed

Het medicijn nivolumab voor de behandeling van longkanker wordt per 1 maart via het basispakket vergoed. Minister Edith Schippers (VWS) heeft dat donderdag besloten na onderhandelingen met de fabrikant over een lagere prijs dan aanvankelijk de bedoeling was.

Die prijsafspraak is ook van toepassing op de behandeling van huidkanker (melanoom) en andere toepassingen die de komende vier jaar te verwachten zijn.

Het Zorginstituut adviseerde Schippers in december dat de effectiviteit van het middel in verhouding tot de kosten "zeer ongunstig"was. De kosten per gewonnen levensjaar werden toen op 134.000 euro begroot. Door prijsonderhandelingen vallen de totale zorguitgaven aan nivolumab veel lager uit.

Duur longkankermedicijn voortaan vergoed
Duur longkankermedicijn voortaan vergoed (Foto: ANP)

Japanse minister vertrekt om smeergeldaffaire

De Japanse minister Akira Amari van Economische Zaken, die beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld, heeft donderdag zijn functie neergelegd. Hoewel hij andermaal de beschuldigingen tegensprak, bleek zijn positie onhoudbaar.

Amari lag onder vuur na mediaberichten dat hij en enkele van zijn ambtenaren geld zouden hebben aangenomen van een bouwbedrijf. In ruil daarvoor zou hij het bedrijf helpen compensatie te krijgen in een geschil over het eigendom van een stuk land. Amari zei dat het geld een "politieke donatie" was.

De minister zei vorige week al dat hij niets illegaals heeft gedaan. Donderdag herhaalde hij, in tranen, die boodschap. Diverse oppositiepartijen eisten echter zijn vertrek.

"Ik neem als minister mijn verantwoordelijkheid", aldus Amari, die toch ook met een beschuldigende vinger naar een assistent wees. Amari was een vooraanstaand lid van het team van economische adviseurs van premier Shinzo Abe.

Japanse minister vertrekt om smeergeldaffaire
Japanse minister vertrekt om smeergeldaffaire (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 4

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was 3rr0r met het volgende onderschrift: "Serena pootje gelicht op de Australian Open"

De opgave van deze week:

De baan wordt gepoetst op de Australian Open, wat is er gebeurd? (Pro Shots / Action Images)
De baan wordt gepoetst op de Australian Open, wat is er gebeurd? (Pro Shots / Action Images)

Dullaert weg als Kinderombudsman

Marc Dullaert moet weg als Kinderombudsman. De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft besloten Dullaert niet voor te dragen voor herbenoeming. Zijn ambtstermijn loopt per 1 april af. "De Ombudsman kan de Kinderombudsman voordragen voor herbenoeming of verlenging. Maar Van Zutphen maakt gebruik van zijn wettelijke recht om dit niet te doen. Hij wil zijn eigen team samenstellen", zegt een woordvoerster van de Ombudsman naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Volgens de woordvoerster komt het afscheid van Dullaert niet als verrassing. "Van Zutphen heeft zijn beslissing half januari in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Dullaert heeft de functie als Kinderombudsman vijf jaar lang op geweldige wijze vervuld. We gaan nu opzoek naar een opvolger."

Volgens de Volkskrant heeft het aanstaande vertrek van Dullaert voor onrust gezorgd. De woordvoerster wil hier niet op ingaan. "We houden ons aan de feiten."

Dullaert wil zelf geen reactie geven op zijn vertrek. "Hij wil nu niet reageren. We laten het hierbij", aldus de zegsvrouw van de Kinderombudsman.

Dullaert weg als Kinderombudsman
Dullaert weg als Kinderombudsman (Foto: ANP)

Cast 'Compton' niet uitgenodigd voor Oscars

Hoewel de film Straight Outta Compton is genomineerd voor een Oscar voor het beste originele script, is de cast niet uitgenodigd voor de prijzenceremonie. Ook Ice Cube, de producent van de film heeft volgens TMZ geen uitnodiging ontvangen.

De Oscars zijn dit jaar het middelpunt van controversie, omdat geen enkele Afro-Amerikaanse acteur of regisseur voor een prijs is genomineerd. De cast van 'Compton' is grotendeels Afro-Amerikaans, maar de twee genomineerde scriptschrijvers zijn blank. Zij mogen wel naar de uitreiking komen.

Bronnen laten weten dat Ice Cube sowieso niet van plan was naar de Oscars te gaan. Veel Afro-Amerikaanse filmmakers boycotten de ceremonie. De rapper gaat wel naar de Screen Actors Guild (SAG) Awards, die worden uitgereikt door de Amerikaanse acteursvakbond. De hele cast van de film maakt hier kans op een prijs voor hun gezamenlijke prestatie.

Cast 'Compton' niet uitgenodigd voor Oscars
Cast 'Compton' niet uitgenodigd voor Oscars (Foto: BuzzE)

Kerber voor het eerst in finale Grand Slam

Angelique Kerber heeft zich voor het eerst in haar carrière geplaatst voor de finale van een Grand Slam-toernooi. De Duitse tennisster rekende op de Australian Open in de halve finale af met Johanna Konta, die als eerste Britse in decennia de halve finale van een Grand Slam bereikte: 7-5, 6-2.

Konta moest haar eerste servicegame na een flinke strijd al gelijk inleveren, net als haar tweede. De Duitse stond haar opslag vervolgens ook twee keer af waardoor het weer gelijk opging, maar op 5-5 sloeg Kerber alsnog toe. Set twee werd een waar foutenfestijn van Konta, die dat in het eerste bedrijf nog op kon vangen met de nodige winners. Dat lukte in de tweede set niet en het duurde dan ook niet lang voor Kerber haar eerste matchpoint kreeg. Die was direct raak en dus staat de Duitse nummer zes van de wereld in de finale tegenover Serena Williams.

Williams mept zich via Radwanska naar Australian Open-finale

Tennisster Serena Williams heeft zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de finale van de Australian Open. De als eerste geplaatste Amerikaanse kende in het tweede deel van de halve finale weliswaar wat moeite met Agnieszka Radwanska, in de eerste set domineerde ze de Poolse volledig.

Het eerste bedrijf was een zeldzaam vertoon van macht tegen de nummer vier van de wereld. Williams sloeg maar liefts achttien winners in de set, tegenover één enkele winner van Radwanska. Na een schamele twintig minuten stond er dan ook een 6-0 stand op het bord. Set twee leverde een geheel ander beeld op, met name doordat Williams meer fouten begon te maken en Radwanska zelf minder knullig kansen weggaf. Tot 4-4 ging het dan ook gelijk op, maar op dat moment kon Williams de service van de Poolse overnemen en het duel vervolgens zelf uitserveren: 6-0, 6-4.

Motorcrosser en giraffe Kindernieuwsfoto 2015

Een foto van een motorcrosser die bij zonsondergang boven een giraffe uitvliegt, is gekozen als de beste Kindernieuwsfoto van het afgelopen jaar. De foto heeft de meeste stemmen gekregen tijdens een verkiezing die was georganiseerd door Kidsweek en het persbureau ANP.

Bijna 2000 kinderen brachten de afgelopen weken hun stem uit op een van de zes genomineerde foto's die eerder in Kidsweek of op de website zijn verschenen. De winnende foto kreeg ruim vierhonderd stemmen. Het is de tweede keer dat de verkiezing van beste Kindernieuwsfoto werd georganiseerd.

De Oostenrijkse fotograaf Joerg Mitter maakte de foto tijdens een motorcrossevenement in Zuid-Afrika. Bij een natuurgebied vlakbij Pretoria voerden motorrijders stunts uit. De fotograaf vroeg een motorrijder een trucje te doen dat hij even kon volhouden in de lucht, zodat hij meer tijd had om hem in het bijzijn van een giraffe te kunnen fotograferen.

Motorcrosser en giraffe Kindernieuwsfoto 2015
Motorcrosser en giraffe Kindernieuwsfoto 2015 (Foto: ANP)

Nieuwe bestuurder Tele2 in Nederland

Telecombedrijf Tele2 heeft een nieuwe bestuurder voor zijn onderdeel in Nederland aangesteld. Malin Holmberg vervangt Jeff Dodds, die een nieuwe baan in het Verenigd Koninkrijk aanneemt bij telecomprovider TalkTalk.

Holmberg, die sinds 2009 bij Tele2 in dienst is, gaat formeel van start op 1 april. Ze blijft ook leiding geven aan de Kroatische activiteiten van Tele2 en werkte eerder voor Vodafone.

Tele2 stelde ook een nieuwe topman voor Tele2 aan in Zweden. Daar komt Samuel Skott aan het roer, in plaats van Thomas Ekman. De Zweed Lars Nordmark wordt financieel directeur van het telecombedrijf.

Nieuwe bestuurder Tele2 in Nederland
Nieuwe bestuurder Tele2 in Nederland (Foto: BuzzT)

Rob Geus: passie voor oplossen smerige zaken

In het nieuwe televisieprogramma Smerige Zaken steekt Rob Geus voor SBS6 zijn handen uit de mouwen om de hygiëne in bedrijfskantines, verzorgingshuizen en scholen te verbeteren. "Het is er soms verschrikkelijk", zei Rob in Shownieuws.

Rob Geus gaat aan de hand van noodkreten van burgers op onderzoek uit, met verborgen camera om de onhygiënische wantoestanden aan te pakken. "Mijn passie om het probleem op te lossen is groter dan de stank", zegt Rob over zijn motivatie. "Een glimlach of misschien zelfs een traan tot slot, dat geeft mij enorm veel voldoening."

Rob Geus: passie voor oplossen smerige zaken
Rob Geus: passie voor oplossen smerige zaken (Foto: BuzzE)

Mark Zuckerberg nu zesde rijkste persoon

Mark Zuckerberg is een plaats gestegen in de lijst rijkste personen ter wereld, nadat hij woensdag de kwartaalcijfers van Facebook presenteerde. De 31-jarige CEO van het sociale netwerk, die vorige maand vader werd, ging Oracle-voorzitter Larry Ellison voorbij en staat nu op de zesde plek. Dat meldt Forbes.

De positieve cijfers van Facebook zorgden woensdagavond voor een stijging van 12 procent van de aandelen van Facebook. Daardoor steeg Zuckerbergs fortuin met 4,85 miljard dollar tot 46,25 miljard dollar.

Facebook presteerde in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar veel beter dan verwacht. De opbrengsten stegen tot ruim 5,8 miljard dollar, tegen een marktverwachting van zo'n 5,4 miljard dollar. De winst explodeerde, van 701 miljoen dollar een jaar geleden tot 1,6 miljard dollar.

Mark Zuckerberg nu zesde rijkste persoon
Mark Zuckerberg nu zesde rijkste persoon (Foto: BuzzT)

Ex-president Ivoorkust voor het strafhof

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag begint donderdag met het proces tegen de zeventigjarige ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust. Het voormalige staatshoofd, dat in november 2011 aan het ICC werd overgedragen, staat terecht voor misdaden tegen de menselijkheid, zoals moord, verkrachting en vervolging tijdens de burgeroorlog na de verkiezingen van 2010.

De gewelddadigheden begonnen toen Gbagbo weigerde zich neer te leggen bij zijn verkiezingsnederlaag. De burgeroorlog zou in de periode tot april 2011 aan zeker 3000 mensen het leven hebben gekost. Behalve Gbagbo staat ook zijn 44-jarige medeverdachte Charles Blé Goudé terecht. Deze oud-minister en voormalige jeugdleider is eveneens beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord en verkrachting.

Het ICC wilde ook Gbagbo's vrouw berechten, maar die is door een rechtbank in Ivoorkust tot twintig jaar cel veroordeeld.

Ex-president Ivoorkust voor het strafhof
Ex-president Ivoorkust voor het strafhof (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog met een briesje

De wind heeft de regen van gisteren en vannacht weggeblazen richting Duitsland en is daarna gaan liggen. Dat zorgt ervoor dat wij vandaag een droge dag beleven, met flink zonnige perioden. De matig tot zwakke wind komt uit het zuidwesten. De temperatuur blijft vandaag steken op circa 8 graden.

Zon op 08.26
Zon onder 17.20

Bij gebrek aan nieuwe aanwas, even een foto van Dven uit het altijd pittoreske Veliko Tarnovo. Sprookjesachtig mooi is het daar toch!

Veliko Tarnovo bij nacht (Foto: Dven)
Veliko Tarnovo bij nacht (Foto: Dven)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1788 De eerste Australische strafkolonie werd gevestigd bij Botany Bay.
 1935 Als eerste land ter wereld legaliseerde IJsland het laten plegen van abortus.
 1887

De eerste steen van de Eiffeltoren werd gelegd. Iets meer dan twee jaar later zou de inhuldiging van de toren plaatsvinden.

 1917 De zoektocht naar Pancho Villa werd gestaakt door het Amerikaanse leger.


De Eiffeltoren - Opbouw

Rihanna's album gelekt ťn uitgebracht

Rihanna's nieuwe album, Anti, is woensdagavond online gelekt en kort daarna officieel uitgebracht. De plaat is voorlopig alleen te verkrijgen via de streamingdienst Tidal.

Het volledige album verscheen woensdagavond op downloadsites, kort nadat Tidal het per ongeluk voortijdig online had gezet. Op het album staan dertien nummers, waaronder de single Work met Drake die woensdagochtend zijn radiodebuut maakte. Nummers die Rihanna vorig jaar uitbracht, waaronder American Oxygen, Bitch Better Have My Money en FourFiveSeconds met Kanye West en Paul McCartney, staan uiteindelijk niet op Anti.

Maandag liet Rihanna al weten dat haar langverwachte album af was. 'Naar Anti aan het luisteren', twitterde de zangeres toen. Leden van Tidal kunnen het album nu streamen. De single Work is ook voor niet-leden tegen losse betaling te downloaden.

Rihanna's nieuwe album Anti online gelekt

Rihanna's nieuwe album Anti online gelekt (Foto: BuzzE)

NS: minder agressie tegen treinpersoneel

NS-medewerkers en reizigers hebben in 2015 minder met agressie te maken gehad, zo meldt de NS donderdag. Vorig jaar werden 642 gevallen van agressie tegen NS-personeel geteld. Daaronder vallen onder meer fysiek geweld en ernstige bedreigingen. In 2014 ging het om 774 incidenten.

Het afgelopen jaar heeft de NS extra maatregelen genomen om agressie en zwartrijden tegen te gaan. Zo werden op en rondom twintig grote treinstations politieagenten ingezet. Ook kwamen er extra camera's en beveiligers op stations en werd er in avond- en nachttreinen meer NS-personeel ingezet. Daarnaast kan de organisatie sinds eind vorig jaar reis- en verblijfsverboden opleggen.

Of de daling van het aantal incidenten een direct gevolg is van de extra maatregelen, is nog niet bekend. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) doet daar onderzoek naar.

NS: minder agressie tegen treinpersoneel
NS: minder agressie tegen treinpersoneel (Foto: ANP)

D66: Europese begroting is gedrocht

De Europese begroting is een gedrocht en moet worden vernieuwd. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold donderdag in de Volkskrant. Om de Europese begroting anders te financieren wil hij een 'bescheiden' Europese heffing op energieverbruik. De Nederlandse overheid hoeft dan zelf geen belasting meer te heffen voor de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie.

Het kost mensen dus evenveel, maar het is wel transparanter en eerlijker, vindt Pechtold: 'Dan betaalt een rijke Griek die veel stroom verbruikt meer aan Europa dan een Nederlandse bijstandsvader in een klein appartement.'

Pechtold presenteert zijn voorstellen later donderdag op een discussiebijeenkomst over de Europese begroting in Amsterdam. De sessie vindt plaats in het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap. Behalve Pechtold houdt onder anderen ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een speech tijdens de bijeenkomst.

Op dit moment proberen regeringsleiders net zoveel uit de begroting te halen als ze erin stoppen, schrijft de D66-leider. 'Anders is het thuis niet uit te leggen. Met als effect dat het geld naar verkeerde prioriteiten gaat.' Pechtold wijst erop dat ook de winkeliersvereniging rondom Paleis Noordeinde in Den Haag subsidies krijgt. 'Daar hebben we de EU niet voor. Deze manier van begroten ondermijnt het vertrouwen van mensen in Europa.'

Met een vernieuwde begroting kan er een einde komen aan de Europese naheffingen uit Brussel. Ook is het dan afgelopen met de koehandel in achterkamertjes over de nationale bijdragen aan de Europese begroting, stelt de D66-kopman.


D66 wil drastisch andere Europese begroting

D66 wil drastisch andere Europese begroting (Foto: ANP)

Democraat Bernie Sanders bij Obama

In de Verenigde Staten heeft de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders woensdag een gesprek gehad met zijn partijgenoot president Barack Obama.

De 74-jarige senator Sanders zei na afloop dat de president neutraal is in de strijd die Sanders voert met vooral Hillary Clinton om de kandidaat voor het presidentschap voor de Democratische Partij te worden. Sanders prees Obama als de man die de Verenigde Staten de afgelopen zeven jaar uit een diepe economische crisis heeft geleid.

Maandag is er in de staat Iowa een eerste voorverkiezing voor de kandidatuur, zowel bij de Republikeinen als de Democraten. Bij de Democraten zijn nog drie mensen in de race: Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley. De partij kiest op een congres van 25 tot 28 juli in Philadelphia wie voor de komende de verkiezingen de kandidaat-president en de kandidaat-vicepresident is.

Sanders uit het noordoostelijke Vermont geldt als een linkse sociaal-democraat die veel snel wil veranderen, terwijl ex-minister van Buitenlandse Zaken Clinton voorzichtiger te werk lijkt te willen gaan. Zij zou volgens sommige media wel de voorkeur van Obama hebben. Clinton verloor in 2008 de voorverkiezingen van Obama en moest in juni dat jaar haar pogingen opgeven om de presidentskandidaat van de Democraten te worden.

Democraat Bernie Sanders bij Obama
Democraat Bernie Sanders bij Obama (Foto: ANP)

Samsung aan kop wereldwijde smartphonemarkt

Samsung staat nog steeds aan kop van de wereldwijde smartphonemarkt. In 2015 verscheepte het Zuid-Koreaanse bedrijf 324,8 miljoen smartphones, meldt onderzoeksbureau IDC. Apple volgt met 231,5 miljoen stuks.

Het aantal van Apple groeide wel harder, met ruim 20 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Samsung zag een verschil van slechts 2,1 procent. Toch steeg het marktaandeel van Samsung licht, van 22,7 procent tot 24,4 procent. Het marktaandeel van Apple daalde van 16,2 procent tot 14,8 procent.

Naast Samsung en Apple doen Huawei, Lenovo en Xiaomi het goed. In totaal werden er in 2015 1,4 miljard smartphones verscheept, vergeleken met 1,3 miljard in 2014.

Samsung aan kop wereldwijde smartphonemarkt
Samsung aan kop wereldwijde smartphonemarkt (Foto: BuzzT)

Nederland: stuur vluchtelingen terug per kerende veerboot

Vluchtelingen die met gammele bootjes in Griekenland aankomen, moeten linea-recta op de volgende veerboot worden teruggestuurd naar Turkije. Dat is de strekking van een plan waar premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom aan werken, meldt RTL Nieuws.

Samsom heeft de inhoud van het plan bekendgemaakt aan de Volkskrant. De bedoeling is dat het minder aantrekkelijk wordt voor vluchtelingen om Europa binnen te komen via Griekenland. Iedereen die dat vanuit Turkije probeert, moet direct terug worden gestuurd.

In ruil voor het terugsturen zou er wel een legale vluchtelingenstroom van Turkije naar West-Europa komen; een voorwaarde voor Turkije om mee te werken. Het zou gaan om 150.000 tot 200.000 vluchtelingen per jaar die mogen doorreizen. EU-landen worden niet verplicht om de vluchtelingen op te nemen.

Volgens Samsom werkt Nederland aan het plan samen met zo'n tien andere Europese landen, waaronder Duitsland, Zweden, Frankrijk en Oostenrijk. Vluchtelingen die op gammele bootjes aankomen op Griekse eilanden zoals Kos en Lesbos worden binnen enkele dagen teruggebracht naar Turkije.

Samsom zegt in de Volkskrant dat de toestroom van vluchtelingen in Nederland ook zou moeten dalen door het plan; van 58.000 in 2015 naar 20.000 tot 30.000 dit jaar.

Mark Rutte en Diederik Samsom
Mark Rutte en Diederik Samsom tijdens de coalitieonderhandelingen in 2012.

Zweden zet 80.000 asielzoekers het land uit

Zweden verwacht tot 80.000 asielzoekers uit te wijzen van wie de aanvragen zijn afgewezen. Dat maakte de minister van Binnenlandse Zaken in de nacht van woensdag op donderdag bekend.

'Het gaat in ieder geval om 60.000 vluchtelingen, maar het aantal kan oplopen tot 80.000', aldus Anders Ygeman. De vreemdelingenpolitie is ingeschakeld om de uitwijzingen voor te bereiden.

In 2015 deden 163.000 migranten een asielaanvraag in Zweden. Dat is het hoogste aantal in vergelijking met aanvragen in andere Europese landen. Van de circa 58.800 zaken die vorig jaar in behandeling zijn genomen, is 55% geaccepteerd, meldde de BBC. Volgens Zweedse autoriteiten zochten 35.400 minderjarigen in 2015 asiel in het Scandinavische land. Dat is vijf keer zoveel als het aantal in 2014.

Zweden zet 80.000 asielzoekers het land uit
Zweden zet 80.000 asielzoekers het land uit (Foto: ANP)

Kortingen dreigen bij grote pensioenfondsen

De grote pensioenfondsen waarschuwen dat kortingen van de pensioenen in de lucht hangen. In 2016 is een dergelijke ingreep nog niet nodig, maar de financiële positie van de fondsen is inmiddels zo onzeker dat Nederlands grootste pensioenuitkeerders, ABP en PFZW, de hand voor volgend jaar niet meer in het vuur durven te steken.

"De kans dat we moeten gaan korten in 2017 wordt groter", zegt Corien Wortmann-Kool, voorzitter van het ambtenarenfonds ABP. "Wij begrijpen goed dat ouderen zich zorgen maken over de hoogte van hun pensioen en dat jongeren zich afvragen hoeveel pensioen er voor hen zal overblijven."

Zorgfonds PFZW heeft eenzelfde boodschap. Het gevaar van korten ligt er op de loer als de rente verder wegzakt en de beleggingen dit jaar niet genoeg rendement opleveren om een en ander te compenseren.

Herstelplannen
Ook de grote metaalfondsen PME en PMT, waar eveneens veel Nederlanders zijn aangesloten, zijn somber. "Indexatie is de komende jaren echt niet te verwachten en een verlaging van de pensioenen komt door het uitblijven van het herstel dichterbij", aldus PME-directeur Eric Uijen. De voorzitter van PMT, Jan Berghuis, vindt de situatie nog maar moeilijk aan zijn deelnemers uit te leggen.

Probleem is dat de fondsen te weinig rendement behalen op de aandelenmarkten, terwijl hun verplichtingen door de lage rentestand flink in waarde zijn gestegen. Volgens de regels moeten ze daarom aan herstelplannen werken om echte financiële nood voor te zijn, ondanks dat ze nog altijd miljardenvermogens beheren.

Graadmeter
Hoe een fonds ervoor staat, is te zien aan de hand van de zogeheten beleidsdekkingsgraad. Die zakte bij ABP in het vierde kwartaal van vorig jaar van 99,7 naar 98,7 procent. Bij PFZW verslechterde de graadmeter van 99 naar 97 procent. PME en PMT zitten inmiddels op respectievelijk 97,7 en 98,5 procent. Daarmee zitten ze onder het vereiste niveau. Van de grote fondsen staat alleen bpfBOUW er nog redelijk voor met een score van 110,9 procent.

In het vierde kwartaal presteerden de fondsen wel iets beter dan in het voorgaande kwartaal, maar bij lange na niet genoeg om het jaar goed te maken. De sector heeft de hoop nu gevestigd op krachtiger aantrekken van de economie, wat voor de fondsen extra rendement betekent. De laatste keer dat een aanzienlijke groep fondsen de pensioenen moest verlagen was twee jaar geleden.

Kortingen dreigen bij grote pensioenfondsen
Kortingen dreigen bij grote pensioenfondsen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.