Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de halve waarheid.

Nogal afschrikwekkend filmpje op Internet. Maar liefst vier politieagenten springen in Purmerend bovenop een fietser en slaan hem hardhandig in de boeien. Commentaren op Internet gingen over machtsmisbruik, onnodig geweld, kunnen ze wel tegen zo’n fietser enzovoort. Dat heet burgerjournalistiek. Maak een foto of een filmpje en zorg dat het op veelbekeken websites wordt geplaatst.
 
Ik ben daar niet altijd even goed over te spreken:

Zoals in dit geval. Want later werd bekend, dat het hier helemaal niet ging over een onschuldige, nietsvermoedende fietser. Het betrof geen heilig boontje op wielen. Hij was door rood gefietst, daarna met hoge snelheid dwars door een groep overstekende schoolkinderen gescheurd, wilde zich toen hij door verkeersregelaars werd tegengehouden niet legitimeren en probeerde er op zijn fiets vandoor te gaan. Met die kennis zou je kunnen zeggen dat de agenten in kwestie hem nog wel een stukje hardhandiger hadden mogen aanpakken.

Kan de maker van dit filmpje mij even laten weten of hij zich erg schaamt voor het vertellen van slechts de halve waarheid? En kan de Waterlandse politie mij even laten weten waar de aangifte namens de desbetreffende agenten blijft wegens laster?