Naar de bios...

Krijg je al zin om vanavond naar de bioscoop te gaan? Dat kan, want in iedere wat grotere gemeente in Nederland is er wel een bioscoop of een filmhuis te vinden.

De gemeente Amsterdam is koploper, want onze hoofdstad telt 14 bioscopen en filmhuizen met een totale capaciteit van 10.984 stoelen. Toch is Amsterdam niet de gemeente met de meeste bioscoopstoelen per inwoner, want dat is de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Dankzij het gigantische CineCity (1.258 stoelen) voert Hoogezand-Sappemeer deze ranglijst aan met 3,6 bioscoopstoelen per 100 inwoners. Op de tweede plaats staat de gemeente Schagen (3,5 stoelen per 100 inwoners) en Sneek (3,4 stoelen per 100 inwoners) is derde.

Speciaal voor alle bioscoopfans presenteren we in de Lees Verder een fraaie kaart met het gemiddeld aantal bioscoopstoelen per Nederlandse gemeente.

We baseren ons hierbij gemakshalve op de ledenlijst van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten van 1 januari 2007. Als je toch nog een bioscoop kent, die niet op de lijst voorkomt, geef het dan even door in de reacties, dan passen we het kaartje nog even aan.