Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

24. Etappe 21: Lichtmis - Staphorst

Voordat ik aan deze etappe begon, was ik met collega RvLaak aan het appen, waarbij ik vroeg of hij mij wellicht in Zwolle kon oppikken en dumpen in Lichtmis. Dat vond hij geen probleem gelukkig, want achteraf blijkt er op zondag dus totaal geen bus te rijden op deze route. Enfin, onderweg in de auto had ik het terloops over het feit dat ik tijdens het wandelen vaak een trein voorbij zie gaan en dan bij mezelf denk: waar ben ik in hemelsnaam mee bezig; ik had net zo goed in die trein kunnen zitten in plaats van hier te lopen. 

Goed, eenmaal in Lichtmis aangekomen bedankte ik hem wederom voor de geboden hulp en vertrok ik richting Staphorst. (Foto 1 tot en met 4). Ik kwam langs het gemaal De Schans. Ik vind die gebouwtjes net op een miniatuur-zwembad lijken. (Foto 5 en 6). Al snel lopen we de uitgestrekte weilanden in (Foto 7 tot en met 10) tot we weer parallel aan de spoorlijn lopen (Foto 11). Spoorwegovergangen en kerkklokken hebben voor mij één ding gemeen: ze beginnen altijd, zonder uitzondering, te jammeren als ik er in de buurt kom. Onderweg stuurde ik RvLaak nog een foto van een voorbijrazende trein met de tekst: "dat bedoel ik nou... " Ik kreeg als antwoord terug: "Karma." 

Even verderop staan we ineens oog in oog met een kudde koeien (Foto 12). Na circa 6 kilometer was het tijd om te lunchen. Een mooi plekje uitgezocht langs het spoor (Foto 13) waarbij ik bezoek kreeg van een lieveheersbeestje (Foto 14). Na de lunch overwoog ik of ik ook even een plasje zou plegen, en uitgerekend op dat moment maakte een voorbijkomende intercity een noodstop, precies op het punt waar ik stilstond. Ja hoor, dat had ik weer. Ik liep door en stuurde RvLaak het appje: "Weet je wat pas karma is? Dat je in de middle of fucking nowhere even wat DNA wil lozen, en dat er dan precies een intercity een noodstop maakt waar je staat" waarop ik, volkomen terecht, hartelijk werd uitgelachen door mijn collega. 

Verder langs de spoorlijn tot we een rondje lopen langs en door een flink bos. (Foto 15). Hier bevond zich vroeger het werkkamp Het Wijde Gat dat aanvankelijk bedoeld was om werkloze mannen bij de landontginning en de aanleg van staatsbos aan het werk te zetten.

Dit werkverschaffingskamp had een capaciteit van 96 bedden. In 1939 valt het kamp onder de Rijksdienst voor de Werkverruiming. Het kamp werd geleid door een kok/beheerder. Deze kreeg assistentie van een hulp-kok en een huishoudelijke hulp. Het kamp bestond uit twee woonbarakken, elk met acht kamers met zes slaapplaatsen, een barak met daarin de beheerderwoning, kantoor en keuken. Verder een kantine, enkele toiletten, een magazijn en waslokalen.

Vanaf 10 juli 1942 gebruikte de Duitse bezetter het kamp als tijdelijke buffer voor Westerbork en moesten de werklozen plaats maken voor Joodse mannen, die voornamelijk uit de provincie en de stad Groningen afkomstig waren. Ze werden verplicht tewerkgesteld en zo gelijktijdig geïsoleerd van hun familie. Op 3 oktober 1942 (Jom Kipoer) werden de mannen gedeporteerd naar Westerbork. Van daaruit werden zij naar Oost-Europese vernietigingskampen gestuurd. Slechts vier van hen hebben de oorlog overleefd.

We gaan verder richting Staphorst. Gelukkig, het is nog maar een slordige 3,5 kilometer (Foto 16). Oh wacht... ik moet daarna nog door naar Meppel, ik ben er dus nog lang niet. Door maar weer; langs een vreemd uitziend bouwvallig keetje (Foto 17), nog maar eens ingehaald worden door een sprinter (Foto 18) tot we dan eindelijk Staphorst naderen (Foto 19). Langs de rand van het dorp door (Foto 20) om te eindigen bij het gemeentehuis van Staphorst en het busstation (Foto 21) waar zoals gezegd geen enkele bus rijdt op de 'Dag Des Heren'. Gauw weg hier en door met etappe 22!

Lengte van deze etappe: Volgens Wandelnet 11,2 km, volgens mijn GPS 13,07 kilometer. 

Westerborkpad - Etappe 21 (1)  (Foto: FOK!)

Westerborkpad - Etappe 21 (1) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (2)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (2) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (3)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (3) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (4)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (4) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (5)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (5) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (6)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (6) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (7)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (7) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (8)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (8) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (9)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (9) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (10)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (10) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (11)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (11) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (12)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (12) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (13)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (13) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (14)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (14) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (15)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (15) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (16)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (16) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (17)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (17) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (18)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (18) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (19)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (19) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (20)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (20) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (21)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (21) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 21 (22)  (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 21 (22) (Foto: FOK!)