Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

29. Etappe 26: Kremboong - Wijster

Na een korte pauze bij het monument aan de Kremboong, ging ik snel verder richting Wijster. Ik schreef bij de vorige etappe al dat ik in een opwelling had besloten om op vrijdag te gaan wandelen, en dat bleek achteraf een hele gelukkige ingeving. Op zaterdag 22 en zondag 23 augustus vond in Wijster namelijk het NK Wielrennen plaats. Deze wandel-etappe ging dwars door het parcours van het NK, en als ik op zaterdag was gegaan, had ik halverwege om kunnen keren, want alles was afgezet. Nu kon ik me nog om de afzethekken heenwurmen. 

Nadat ik even had uitgerust bij het monument liep ik verder. Gelukkig kwam ik al snel in de schaduw terecht, want het was warmer dan ik dacht, en ik had maar twee flesjes water bij me. (Foto 1) Nadat ik me door iets, wat wel een oerwoud leek, had geworsteld, (Foto's 2 tot en met 5) had ik ineens een fenomenaal uitzicht op de 'Col du Vam'. (Foto 6). De route gaat optioneel over de berg heen, maar dat was vandaag onmogelijk geweest om te volgen vanwege het eerder genoemde NK Wielrennen. Hier stond een bankje, en net toen ik aan m'n laatste beetje water was begonnen fietste er ineens een dame langs. Ze stopte even om een praatje te maken, en ze vroeg of ik wel genoeg water bij me had. Toen ik aangaf dat ik er bijna doorheen was, pakte ze zonder aarzelen haar eigen water uit haar fietstas en gaf dat aan mij. "Wie goed doet, goed ontmoet."

De route gaat verder richting Wijster, en dan onderaan de berg over een sloot heen (Foto 7). Nu heb ik me deze tocht al over heel wat persoonlijke aversies heen gezet, maar hier durfde ik toch echt niet overheen. Op de kaart zag ik dat ik aan de overkant naar links moest, dus ik besloot om voor de sloot linksaf te slaan en aan het eind de route weer op te pakken. Hier liep ik tegen een probleem aan, want het pad waar ik in moest was afgesloten met hekken. (Hier heb ik geen foto's gemaakt, omdat er te veel mensen stonden). Ik kon twee dingen doen, een paar kilometer omlopen, of over het hek heenklimmen. Uiteindelijk voor het laatste gekozen. 

Verder door richting Wijster, een weg van bijna twee kilometer lang, (Foto 8, 9 en 10) tot ik bij het eindpunt aankwam. Inmiddels had ik de hoop om voor vier uur in Beilen te zijn al opgegeven, dus eenmaal in Wijster was het tijd om een pauze in te lassen. Ik zag een leuk bankje (Foto 11) en terwijl ik op m'n telefoon aan het kijken was welke kant ik op moest liep ik door, waardoor ik bijna een aanvaring had met Team JUMBO VISMA (Foto 12 en 13). Inmiddels had ik er dik 23 kilometer opzitten, dus besloot ik om bij B&B De Zwarte van Loon een uurtje rust te pakken en te genieten van een koele Grolsch. (Foto 14). Ze krijgen vaker wandelaars over de vloer en ze vonden het ook geen probleem om mijn waterflesjes bij te vullen. Nog 7 kilometer te gaan tot Beilen. Deze etappe bevat verder, behoudens veel prachtige natuur, geen noemenswaardige bijzonderheden. 

Lengte van deze etappe: Volgens wandelnet 10,4 km, volgens mijn GPS 10,9

Westerborkpad - Etappe 26 (1) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (1) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (2) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (2) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (3) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (3) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (4) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (4) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (5) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (5) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (6) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (6) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (7) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (7) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (8) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (8) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (9) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (9) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (10) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (10) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (11) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (11) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (12) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (12) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (13) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (13) (Foto: FOK!)Westerborkpad - Etappe 26 (14) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 26 (14) (Foto: FOK!)