Een kijkje achter de schermen bij FOK!Games

Nickname: washandje
Leeftijd: 14 (en daarmee misschien wel het jongste crewlid van FOK!)


Hoe ben je bij FOK!Games gekomen als redactielid?
Toen de site zo'n 2 à 3 maanden bestond was er een sollicitatieronde. Ik kwam altijd al op de site, dus ik besloot mee te doen. In de eerste ronde moest je een formulier invullen met je naam, consoles e.d. en je moest een top-3 en flop-3 van games invullen. In de tweede ronde moest je een nieuwsbericht vertalen en herschrijven en een mini-review in elkaar knutselen. Blijkbaar was ik goed genoeg en nu zit ik bij FOK!Games.

Redactielid zijn van een grote gamesite is niet niets. Hoeveel uur per dag steek je ongeveer in het werken op de site?
Dat verschilt heel erg. Op werkdagen zit ik gewoon op school en kan ik eigenlijk alleen 's middags iets doen aan de site. In het weekend zit ik vaak vrijwel de hele dag achter de PC (ik ben niet voor niets een game-nerd). Wat dat betreft zit ik dus heel vaak op IRC, maar echt actief ben ik gemiddeld zo'n 1 uur per dag door de week en 2 uur per dag in het weekend bezig met FOK!Games (gamen niet meegerekend natuurlijk).

Het is heel gevarieerd werken neem ik aan. Wat zijn de meest voorkomende taken die jij op een dag doet?
Het eerste wat ik doe als mijn computer is opgestart, is IRC starten. Zo ben ik de hele dag bereikbaar mocht iemand mij nodig hebben, of als ik iemand nodig heb. Later in de dag ga ik op zoek naar nieuws. Ik kijk op veel verschillende sites (alle handige gamesnieuwssites staan gebookmarkt) en als ik iets tegenkom dat leuk is om nieuws over te plaatsen (dit kan van alles zijn, nieuwe screenshots van een game, misschien is er een nieuwe game aangekondigd of er is een gerucht over een nieuwe console), dan herschrijf en/of vertaal ik het bericht en plaats het. Soms wordt dit werk natuurlijk makkelijker gemaakt door users die nieuws submitten en ik wil dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om users nóg meer aan te moedigen om de submit te gebruiken .
Natuurlijk moet er ook nog gegamed worden en dat gebeurt natuurlijk ook uitgebreid gedurende de dag. Soms speel ik een game voor een review, maar natuurlijk ook gewoon voor de lol! Als ik een game dan genoeg heb gecheckt schrijf ik een leuk verhaaltje erover en dat komt op FOK!Games te staan.

Omdat je reactielid bent en dus eigenlijk van alles wat moet doen kan ik me voorstellen dat er naast dingen die je graag doet ook dingen zijn die je minder leuk vindt om te doen. Wat vind jij nou het leukste en wat vind jij het minder leuke? Het gamen is natuurlijk het leukste, daar zit ik tenslotte voor bij FOK!Games! Nieuws posten kan wel wat saaier zijn, maar vooral als het echt “breaking news” is, dan is het ook leuk om te doen. Het vervelendste is waarschijnlijk de spellingfouten uit je review krijgen. Je probeert tijdens het schrijven van een review natuurlijk altijd te letten op spel- en grammaticafouten, maar in elke review zitten wel wat spelfouten. Gelukkig hebben we daarvoor ons “spellchecktopic” op het forum en we hebben een paar zeer bekwame taalpuristen in onze crew.

Veel users willen dolgraag werken bij FOK!Games maar vergeten vaak hoe hard je eigenlijk als vrijwilliger bezig moet zijn. Wil je wat tegen die users zeggen?
Ik zou zeggen, als je echt bij FOK!Games wilt werken en je hebt er de tijd voor, doe dan mee als er nog eens een sollicitatieronde komt! Het is echt leuk werk om te doen, ook al kost het veel tijd.

Als je dan echt zo’n gamer bent, wat voor consoles heb je thuis staan en wat is je favoriete game van dit moment en kan je iedereen aanraden om te spelen?
Ik heb natuurlijk een goede PC en ook nog een PlayStation 2. Ik wil eigenlijk nog een Xbox kopen, maar dan moet ik natuurlijk wel genoeg geld hebben en dat is nog wel eens een probleem als je ook nog games moet kopen.
Mijn favo game van dit moment is denk ik wel Half-Life 2, en dan vooral de mod Counter Strike: Source. Ik ben niet zo'n grote fan van shooters, maar ik ben helemaal verslaafd aan die game.

Hoe lang speel jij nou een game voordat je het gaat reviewen? En is dat per genre voor jou elke keer anders? Voor welke genre game heb jij de meeste tijd nodig om te kunnen reviewen?
Dat ligt natuurlijk aan de game! Sommige games hebben een enorm lang verhaal of spelen zich af in een hele grote wereld, en die speel je dan ook heel lang. Bij andere games heb je soms al snel gezien hoe goed ze zijn. Toch probeer ik elke game wel op zijn minst een uurtje of 8 à 10 door te spelen om nou écht te zien of hij je geld waard is. Dit is trouwens niet altijd leuk werk, aangezien je ook slechte games heel lang moet spelen. Natuurlijk zijn er ook games waar je maar niet mee op kan houden omdat ze zo leuk zijn en dan weet ik weer waarom ik ook al weer aan deze baan ben begonnen.