Een kijkje achter de schermen bij FOK!Games

Naast een eindredactie heb je ook crew nodig voor de content op de site. Daarom vroegen we dan ook Gieling en Leejow wat vragen voor ons te beantwoorden.

We stellen even aan u voor:
Nickname: Gieling
Leeftijd: 16 jaar


Nickname:Leejow
Leeftijd: 17 jaar


Hoe zijn jullie bij FOK!Games gekomen als redactie-lid?
Gieling: Veel slijmen bij de ER’s Nee, veel actief zijn op FOK!Games door veel (zelfgeschreven, dus niet via copy-paste) nieuws te submitten en door userreviews te schrijven
Leejow: Ik heb meegedaan aan de laatste sollicitatieronde waarbij ik, en nog een paar andere mensen, ben aangenomen.

Redactielid zijn van een grote gamesite is niet niets. Hoeveel uur per dag steken jullie ongeveer in het werken op de site?
Gieling: Dat verschilt heel erg, zeker in het weekend is er weinig nieuws dus dan kan je wat minder doen. Ook ligt het eraan of je bezig bent met een review en of er veel anderen aanwezig zijn. Toch zeker minimaal zo’n 3 à 4 uur met het lezen van alle reacties, op zoek naar nieuws, etc. Dit houdt dus ook in, dat je het GAM-forum en andere sites nauwgezet volgt.
Leejow: Ik denk dat ik per week minstens 7 uur bezig ben, dus dat komt gemiddeld op 1 uur per dag uit. Het verschilt natuurlijk altijd wat je per dag doet want het hangt ook af van hoeveel nieuws er is, en of er een review geplaatst moet worden. Ook zit je in het weekend de bekende nieuwssites af te struinen voor nieuwtjes. Het is bij mij vooral nog in opbouw omdat ik nog niet zo lang in de redactie zit.

Het is heel gevarieerd werken neem ik aan. Wat zijn de meest voorkomende taken die jullie persoonlijk op een dag doen?
Gieling: Ok, ’s ochtends voor school lees ik even de laatste nieuwsheaders door en modereer ik wat reacties. Dit ritueel herhaalt zich na school meerdere malen, alleen ben ik nu ook op zoek naar het nieuws, je moet immers op de hoogte blijven. Als het nieuws noemenswaardig is zal ik dit vervolgens ook plaatsen. Tussendoor ben ik natuurlijk ook met andere dingen bezig en ook moeten games zelf gespeeld worden. Zeker voor reviews moet je een game binnen een aantal dagen gecheckt hebben zodat het op tijd kan worden geplaatst. Daarnaast kijk ik ook nog in de backstage- en GAM-forums om bij te blijven over de laatste ontwikkelingen en om te kijken wat voor comments er over FOK!Games binnenkomen. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk van de userreviews te lezen omdat het altijd leuk is als users zelf willen meehelpen voor FOK!Games. Dat doe ik dus op een gemiddelde dag.
Leejow: Ik kom meestal op maandagochtend aan in de Lexus en eet een broodje gezond in de file. Vervolgens krijg ik van mijn secretaresse de nieuwste review-games in m’n schoot geworpen, om voor de rest van de dag bezig te zijn.

Vervolgens word ik wakker en en stap ik uit bed. Ik kijk even weg, of: even heel snel of de voorpagina er nog staat en of iemand mij nog riep op IRC. Op een doordeweekse dag ga ik me gelijk douchen en naar school. In het weekend ga ik meestal eerst wat sites af voor wat stof voor FOK!games en douche/eet ik daarna pas. Vervolgens bereid ik me mentaal voor, pak ik een flink glas met gemeentepils en een boterham met kaas en ga zitten voor een game. Als ik een spel voor het eerst speel laat ik eerst alles op me afkomen. Vervolgens ga ik in op alle specifieke aspecten van het spel. geluid, graphics, gameplay, levensduur, fun en orginaliteit. Als ik van alle elementen van het spel wat heb kunnen proberen is het de taak om een er een mooi verhaal van te schrijven.

Als dat af is, is het tijd om een nieuwtje te plaatsen. Als eerste moeten we kijken of de bron betrouwbaar is, aangezien er altijd een paar sites kicken op aandacht door geruchten. Als alles klopt ga ik meestal wat achtergrondinformatie opzoeken. Een nieuwsbericht bestaat meestal dus uit een nieuwtje met korte achtergrondinformatie zodat de lezer goed begrijpt waar het over gaat.

Omdat jullie reactielid zijn en dus eigenlijk van alles wat moeten doen kan ik me voorstellen dat er dingen zijn die je minder graag doet. Wat vinden jullie nou het leukste en wat vind jullie persoonlijk het minder leuke?
Gieling: Een voorkeur is er niet echt, ik probeer wel altijd alle reacties door te nemen en die vervolgens een moderatie te geven. Voor nieuwsposten moet ik wel in de juiste bui zijn, soms heb ik even geen inspiratie om nieuws te typen. Ditzelfde geldt voor reviews. Ook wordt er door iedereen altijd veel nagedacht over de toekomst van FOK!Games, iets wat ook leuk is om over te discussiëren. Maar iets wat ik echt niet leuk vind kan ik even niet zo snel bedenken.
Leejow: De mooiste momenten zijn als je nieuwsberichten of je reviews online staan zodat ze door anderen bewonderd kunnen worden. Ook al is een stuk heel slecht geschreven en klopt er niets van, dan ben ik er altijd nog trots op en dat is misschien wel het beste van het redacteur zijn.

Veel users willen dolgraag werken bij FOK!Games maar vergeten vaak hoe hard je eigenlijk als vrijwilliger bezig moet zijn. Willen jullie wat tegen die users zeggen?
Gieling: Allereerst moet je er inderdaad veel tijd voor over hebben. We hebben meerdere keren meegemaakt dat crewleden al na een week of twee afhaakten omdat ze er gewoonweg geen tijd voor hadden. Je moet gewoonweg op de hoogte zijn van alle nieuwtjes, dit vergt ook veel tijd buiten FOK!Games om. Naast dit alles moet je ook nog eens nieuws en reviews op een interessante manier kunnen brengen. Bij sollicitatierondes kijken we hier natuurlijk erg naar, maar een stuk waar je een week de tijd voor hebt is toch iets anders dan nieuws snel kunnen herschrijven, de content moet immers up-to-date blijven. Gelukkig gaat dit bij de meeste crewleden altijd wel goed.
Leejow: Onderschat het niet! Ik dacht dat nieuwsberichtjes posten erg makkelijk was, net zoals de nieuws-submit, maar dit valt tegen. Misschien ben ik er ook wel te lang mee bezig en moet ik soms iets op een gegeven moment gewoon loslaten.

Verder moet je zorgen dat je bij een review het cijfer rechtvaardigt door een goede onderbouwing te schrijven. Een game mag natuurlijk slecht zijn, maar geef dan ook een goede reden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor goede games. Bedenk zoveel mogelijk redenen waarom het jou aanspreekt.

Als jullie dan echt zulke gamers zijn, welke consoles hebben jullie dan thuis staan? Wat is op dit moment jullie favoriete game die je iedereen kan aanraden?
Gieling: Games? Ik speel die nerd-dingen niet. Haha, nee hoor, ik heb hier een net nieuwe PC, Xbox en een GameCube staan. Ik speel hierbij het meest op de Xbox met een stel vrienden Halo 2. Oh, en Project Gotham Racing 2 online blijft ook altijd leuk
Leejow: Ik heb hier nog alle oude consoles staan zoals de baksteen Gameboy met tetris. Van de tegenwoordige consoles heb ik hier de beschikking over een PlayStation 2 en een GameCube. Een Xbox komt er zeer binnenkort aan aangezien veel collega’s Halo 2 op Xbox Live! spelen. Bij het aanstormende handheld-geweld heb ik nog niet mijn keuze kunnen maken.

Verder zou ik iedereen aanraden om World of Warcraft te spelen. Het is een geweldige MMORPG van Blizzard en ik zou iedereen die van dit genre houdt aanraden om dit spel te spelen.

Hoe lang spelen jullie nou een game voordat jullie het gaan reviewen? En is dat per genre voor jullie elke keer anders? Voor welke genre game hebben jullie de meeste tijd nodig om te kunnen reviewen?
Gieling: Dit verschilt inderdaad per genre heel erg, zo moest ik laatst een ski-game (Ski Racing 2005 op de PC) reviewen en daar was ik na een dag of anderhalf (ook nog vrienden naar laten kijken) wel mee klaar, zo weinig opties zaten erin. Ik heb van mezelf al dat ik heel snel dingen kan zien die me wel of niet bevallen, daardoor kan ik snel door een game heenlopen en snel positieve en negatieve kanten zien. Dan nog blijft het voor een RPG (over het algemeen) natuurlijk langer dan een FPS.
Leejow: Ik probeer gewoon alle spellen volledig uit te spelen want dan kan je het beste oordelen over een spel. Maar meestal is de eerste indruk de beste en kan je dan besluiten om gewoon vroegtijdig te stoppen met een spel om jezelf uit je lijden te verlossen.

Ik besteed de meeste tijd aan het genre politie/detective en aan action/adventure. Detectives zijn in mijn ogen een van de betere genres en verdienen daarom ook meer aandacht dan andere genres.