Een kijkje achter de schermen bij FOK!Games

Claudia Angenent
Op FOK!Games is natuurlijk ontzettend veel te doen, daarom geven we je hier een tour door zowel het openbare-deel van de site als het besloten-crew gedeelte.
Het openbare gedeelte

Layout: Iedere week heeft FOK!Games een nieuwe layout. Deze layouts worden op dit moment verzorgd door TripleM en Pkwarts; in het begin ook door Danny. Deze layout slaat vaak terug op bijvoorbeeld een prijsvraag van een game maar ook als we ergens een special over houden, zoals even geleden de Girlsweek op FOK!Games.

Nieuws: Iedere dag is een team van mensen bezig om het laatste nieuws op game gebied te verzamelen voor de users. Deze kunnen vervolgens via reacties laten weten wat ze er van vinden.

Specials: Ongeveer een keer per week (soms meer) heeft FOK!Games een special. Deze specials lopen uiteen van een discussie over geweld in games, een roddelrubriek tot een Nintendo DS hands-on. Je weet nooit wat je kan verwachten en daardoor is het extra leuk.

DPS: Het Digital Publishing System is de backend van FOK!Games; vanuit hier regelt de crew de reviews, het nieuws, de screenshots en meer. Hier zullen we zo dieper op ingaan.

Userbeheer: Via de useradmin kunnen we de status van users beheren. We kunnen ze bannen ( ) of crewlid maken in verschillende gradaties. Als we bijvoorbeeld een nieuw crewlid krijgen dan zoeken we (een deel van) de nickname op en dan kunnen we de status veranderen.

Reviews: Bijna iedere dag worden reviews geplaatst door de mensen achter FOK!Games. Hierbij brengen ze de positieve en negatieve kanten van een game aan het licht en geven ze uiteindelijk ook een eind eindoordeel. De users kunnen vervolgens ook hier weer op reageren, want je hoeft het er natuurlijk ook niet mee eens te zijn.

Previews: Deze zijn eigenlijk hetzelfde als de reviews alleen gaat het hier over een voorlopige versie van een spel, een zogenaamde Bèta-versie. Het voordeel ervan is dat je al een globaal beeld krijgt hoe de game gaat worden en wat je er van kan verwachten.

Columns: Op FOK!Games hebben we 3 vaste columnisten. Dit zijn Strolie75, engessa en -Mzraki-. Elk van hen geeft ongeveer één keer per maand zijn mening over onderwerpen die de gamewereld bezighouden. Twee vrouwelijke crewleden, Koei en lizardtattoo, wisselen elkaar af voor de maandelijkse column Girls Game Talk.

Prijsvraag: Elke week geven we op FOK!Games een aantal prijzen weg door middel van een prijsvraag. Vaak slaat deze prijs terug op de layout van die week, maar dat is niet altijd zo. Om het voor eens en altijd duidelijk te maken: niet wij kiezen de winnaars, maar de computer. Uit de goede antwoorden kiest deze een x aantal winnaars; niemand van de crew heeft daarop enige invloed.

Nieuwste screenshots: Omdat uitgevers van games hun aankomende spellen graag in de spotlights zien staan geven ze zo nu en dan screenshots uit om aan te geven hoe het met de game staat, deze willen we de users niet onthouden en we zullen hier vaak een nieuwsbericht over plaasten. De nieuwste screenshots kan je altijd onder dit kopje vinden.

Userreviews: Een bijzonder uniek onderdeel van FOK!Games zijn de user reviews. Hierdoor kan niet alleen de crew, maar ook de users zelf vertellen wat ze eigenlijk van een game vinden. Users kunnen ook een eindoordeel geven door een totaalscore, die vervolgens op de uitgebreide ‘game info’ pagina komt te staan. FOK!Games is een van de weinige sites die deze functie voor de leden aanbiedt.


Daily Wallpaper: FOK!Games geeft in samenwerking met gamewallpapers.com elke dag een nieuwe game-achtergrond voor je computer vrij. Deze is per dag verschillend. Kijk dus goed of er niet eens wat voor jou bijzit!

Nieuws submit: Als user van FOK!Games kan je niet alleen je eigen reviews schrijven, maar ook de crew helpen door het laatste nieuws te melden. Dit kan al door jezelf herschreven zijn, maar vaak krijgen we links naar het nieuws toe. Als het nieuws geplaatst wordt, komt je naam bij het nieuwsbericht te staan. Deze functie wordt soms ook gebruikt door users die de crew iets willen vragen of mededelen. (Iets wat eigenlijk via de mail moet)

Releasekalender: Vrijwel elke dag komen er nieuwe games uit. Als je een beetje op de hoogte wilt blijven wat er de komende dagen op de release-planning staat, heeft FOK!Games een overzicht van een aantal dagen in de release-kalender staan.

Poll: Het is altijd leuk om te kijken wat mensen vinden van bepaalde onderwerpen. Hiervoor hebben we de Poll, welke elke week wordt vernieuwd. Dus neem eens een kijkje als je wilt weten wat de mening is van gamend Nederland.


Het crewgedeelte

De crew moet natuurlijk een manier hebben om alle submits te verwerken, nieuws te plaatsen, reviews te testen, etc. Daarvoor hebben we het DPS ‘Digital Publishing System'. We nemen je even mee voor een tour en zullen een aantal dingen nader toelichten.

Notepad: Via het notepad kunnen we, voordat we nieuws plaatsen, even laten weten dat we dit doen, om te voorkomen dat een bericht dubbel wordt geplaatst.

Nieuws plaatsen: Om de user van nieuws te voorzien, kunnen wij dat als volgt plaatsen.

Embargo van een (p)review of column verwijderen: Voordat jullie het kunnen zien hebben wij de reviews eigenlijk al online staan. Deze worden echter nog een keer gecheckt op spelfouten en of alle afbeeldingen wel goed op hun plek staan. Vervolgens kan hij via dat tekentje rechts het openbare deel op.

Nieuws submit: Als iemand nieuws heeft gepost komt dat als volgt bij ons binnen. Wij bekijken de bron en kijken of het nieuws noemenswaardig is om geplaatst te worden.


Openstaande modreports: Soms vinden mensen dat bepaalde reacties niet door de beugel kunnen. Ze kunnen deze dan melden via het uitroepteken naast een bericht (mits deze nog niet door een crewlid bekeken is). Dat komt als volgt binnen.

Het lezen en beoordelen van reacties: Ook een taak van de crew is om alle reacties te lezen en zo nodig te beoordelen. Dit kunnen we doen via een dropdown-menu. Als deze vervolgens is gemodereerd, is deze box weg, zodat duidelijk is dat deze reactie al beoordeeld is. Normale reacties krijgen geen pluspunten maar een 0 - moderatie: normaal.