De pilots van Comic-Con International

3. Containment

Het Vlaamse Cordon was eerder dit jaar al te zien bij de Nederlandse versie van Fox. Het vertelde over een virusuitbraak in Antwerpen, die leidde tot het afsluiten van een gebied in de stad om verdere verspreiding te voorkomen. Het is een serie van Eyeworks, die met het format naar de VS is gegaan, en het nu samen met Warner Bros. opnieuw produceert onder de titel Containment.

Containment

De serie speelt zich nu af in Atlanta, Georgia, en volgt initieel politiechef Lex Carnahan (David Gyasi, Interstellar), die zijn relatieproblemen opzij moet zetten als er een dodelijke epidemie uitbreekt in zijn deel van de stad. Lex wordt door zijn superieuren opgedragen om ervoor te zorgen dat een cordon rondom het besmette gebied wordt bewaakt, maar terwijl hij zich buiten dit gebied bevindt, zitten zowel zijn partner bij de politie als zijn vriendin binnen het cordon, zonder een mogelijkheid eruit te komen.

De pilot voor Containment is een behoorlijk volle bak. Om de situatie van de epidemie, en wat het betekent voor een grote variëteit aan personen, in beeld te brengen is er een diverse cast ingericht. Lex Carnahan is, hoewel hij het leidende figuur lijkt in veel van de scènes, eigenlijk slechts onderdeel van een ensemble en de pilot doet zijn best om al deze personages stuk voor stuk een introductie te geven en op hun geografische of dramatische plaats te positioneren. Andere figuren in de pilot zijn onder anderen een basisschoollerares die met een complete klas op excursie was naar een ziekenhuis toen het virus uitbrak, een zwangere tiener, een arts die het virus heeft ontdekt maar zelf in het afgesloten gebied zit en natuurlijk de nodige overheidsfiguren.

Containment bouwt deze cast op om voldoende bodem te hebben om verhalen mee te vertellen, zo wordt de indruk gewekt. Zonder al te veel samenhang volgt de pilot namelijk deze figuren, hun reactie op de situatie en hoe ze erdoor beïnvloed worden, maar het is voor de kijker lastig focussen als er zoveel tegelijk gebeurt. Daardoor mist de pilot ook de kans om een goede emotionele impact over te brengen, waardoor er niet veel vertrouwen ontstaat in hoe de hieropvolgende afleveringen het verhaal verder zullen vertellen.

Het is natuurlijk niet zo dat het de pilot volledig ontbreekt aan boeiende personages of overtuigende emoties. We zien personages elkaar leren kennen in het cordon en kunnen ons voorstellen dat hier interessante relaties uit ontstaan. De serie wordt geproduceerd door Julie Plec, die ook verantwoordelijk is voor The Vampire Diaries en The Originals, dus het is niet moeilijk voor te stellen dat de onderlinge relaties en spanningen juist de focus van de serie zullen worden. Wellicht hangt de reden dat de pilot op zichzelf wat weinig bevredigend aanvoelt juist samen met de belofte dat de serie zelf erg interessant kan worden, maar veel enthousiasme wekt deze in ieder geval nog niet op.

Containment is een midseason-serie bij The CW; er is nog geen startdatum bekend, maar de verwachting is dat dit pas in 2016 zal zijn.