Elephone P7000, flagship of niet?

4. Scherm

 

Het scherm van de P7000 is een 5,5’’ 1080p-display, en lijkt een OGS (one glass solution) te zijn. Dit houdt in dat er geen lucht tussen het LCD en glas zit wat betere kijkhoeken oplevert en spiegelingen tegengaat. Het nadeel van OGS is dat het LCD en het glas gelijktijdig vervangen moeten worden als een van de twee defect is.

Met een PPI van 400 kan het toestel prima mee in de markt. Op het punt van beeldkwaliteit moet ik zeggen dat het beeld enigszins blauw was. Daarnaast is het contrast niet enorm hoog. Maar goed, kunnen we dat verwachten van een toestel van $229?

Naast de niet perfecte kleuren had het scherm bij ontvangst nog een erg vervelend probleem, de helderheid. Deze was erg laag; zo laag dat het in de volle zon erg veel spiegeling gaf en maar net (of net niet) af te lezen was. Er zijn wel diverse mensen die zeggen dat het in een andere ROM (Vibe UI) mogelijk is het scherm helderder te zetten.

Ondertussen is het ook gerepareerd door Elephone, het scherm kan na een update duidelijk feller. Nog steeds is het scherm niet zo helder als bijvoorbeeld de One+ of Jiayu S3, maar het is nu wel voldoende om buiten afleesbaar te zijn. 

Het scherm in de unit die wij hebben ontvangen heeft overigens wel één groot manco. Dit in de vorm van zogenoemde white spots. Deze white spots zijn witte vlekken of plekken in het scherm. Het probleem met deze plekken duidt vaak op een constructieprobleem aangezien het druk is vanaf de achterkant op het LCD gedeelte. Al vanaf het moment dat het toestel uit de doos is gehaald waren deze plekken aanwezig, best kwalijk dus. Dit had tijdens de kwaliteitscontrole eruit gepikt moeten worden.

p7000-whitespot (Foto: RobertNL)
Slecht zichtbaar op de foto, maar het valt bij normaal gebruik wel degelijk op.

Daarnaast lees ik in diverse berichten over de P7000 dat bij het buigen van het frame deze druk op de achterkant van het LCD groter wordt, met als gevolg nog meer white spots op het scherm. Gelukkig kunnen wij hier nog niet over meepraten maar het is zeker iets om in je achterhoofd te houden bij de aanschaf van het toestel. 

Een laatste punt dat ik wil opmerken zijn de (grote) zwarte randen om het scherm tot je bij de rand van het toestel komt. Jammer dat ze dit niet mooier hebben kunnen wegwerken zodat het scherm aansluit op de rand.