Elephone P7000, flagship of niet?
3. Design en bouwkwaliteit
Bij het openen van het doosje van het toestel valt direct de kleur op. Het gaat in ons geval om de gouden versie, die er op het eerste gezicht zeker aan de voorkant wel aardig uitziet. Ook het gewicht van 160 gram valt op, het is zeker geen lichtgewicht toestel. Om het toestel een premium uiterlijk gegeven heeft Elephone nog een metalen rand toegevoegd, wat er netjes uitziet.
Het glas ligt bij ons toestel netjes in de behuizing, wel zijn er andere berichten dat het scherm niet altijd netjes aansluit op de behuizing. Op het glas zit nog een netjes geplaatste screenprotector. Daarnaast vinden we aan de voorkant van het toestel bovenaan de diverse sensors en de belspeaker.
Onderaan het scherm vinden we de menu-, home- en backknop. Er zijn hier een aantal (bijzondere) designkeuzes gemaakt. Zo hebben de menu- en backknop geen logo of lampje. Daarnaast is de menuknop een bijzondere keuze omdat Google deze in Android 5.0 heeft uitgefaseerd voor de multitaskknop.
Onder de homeknop vinden we dan wel weer een ledje. Dit ledje licht op in een zelf in te stellen kleur tijdens gebruik, en kleurt bijvoorbeeld rood bij een laag batterijpercentage. Daarnaast doet het ledje onder deze knop dienst als notificatie LED. Wel moet daarbij opgemerkt worden dat de LED niet erg fel is en dus slecht zichtbaar bij veel licht.
Wat helaas afbreuk doet aan het 'premium gevoel' van het toestel is de achterkant, deze metalig uitziende plastic achterkant voelt jammerlijk goedkoop aan en kraakt bij wat druk in het midden ook nog eens. Wel zorgt de bolling van het toestel dat hij uiteindelijk redelijk fijn in de hand ligt.
Aan de achterkant van het toestel vinden we naast een camera en LED ook de vingerafdrukscanner. Deze scanner blijkt in de praktijk een prima plek te hebben, als je het toestel in je hand hebt rust een vinger vaak op die plek, dit maakt het ontgrendelen makkelijk. Een kanttekening bij de scanner is dat deze direct boven de processor zit, dit zorgt ervoor dat bij belasting van de processor je (wijs)vinger lekker warm zal houden. Onder belasting heb ik de scanner tot 39℃ warm gemeten.
Aan de bovenkant van het toestel vinden we de microUSB- en de 3,5mm-aansluiting. Zelf zie ik de aansluiting voor de oplader liever aan de onderkant, dit is makkelijker in een dock of autohouder. Aan de onderkant van het toestel vinden we iets dat lijkt op twee losse speakers, helaas is dit niet het geval; er is maar één speaker aanwezig en het is puur een designkeuze om de extra gaatjes toe te voegen.
De afmetingen van het toestel zijn iets groter dan de Jiayu S3, zoals ook te zien op deze foto’s.
Tijdens het gebruik van het toestel heb ik wel een aantal problemen met de bouwkwaliteit opgemerkt. Zo heb je wat ruimte tussen de achterkant en de batterij als je het indrukt, bevat het scherm 'white spots' (meer bij het hoofdstuk 'scherm') en is de cameralens van bedenkelijke kwaliteit.
Verder is het handig om te vermelden dat een aantal mensen last hebben van een gebogen frame. Doordat het frame van het toestel alleen buitenom loopt en daardoor geen steun door het gehele toestel geeft, buigt het (zoals de Iphone) enigszins. Zelf heb ik hier nog geen last van gehad maar met wat googelen kun je zeker een aantal voorbeelden vinden.