Boek: Paul Bos - Kind van de schemering

Nympha woont in Jeruzalem rond het begin van de jaartelling. Ze werd na haar kidnapping tot prostitutie gedwongen. Tegelijkertijd zoeken Martha en Lazarus op verzoek van hun overleden vader naar hun reeds lang verdwenen zus Maria. Daarnaast loopt er nog een mysterieuze rabbi rond die allemaal wonderen verricht en het leven van allen om hem heen beïnvloedt.

Voor degenen die het nog niet doorhadden: dit boek gaat over Jezus. Want schrijver Paul Bos is soms voorganger in de Evangelische Kerk, en als hij zijn naaste liefheeft als zichzelf, dan zal hij vaak in de spiegel kijken. Bos houdt namelijk van Jezus. Hij houdt héél veel van Jezus.

Een boek over Jezus hoeft natuurlijk niet saai te zijn, zelfs niet voor hardcore atheïsten of ander heidens tuig. Een boek met voldoende diepgang, met uitdagende inzichten of dat gewoon goed geschreven is, kan voor alle lezers een plezier zijn. Helaas ontbreekt het Het kind van de schemering aan al deze dingen.

Zoals reeds aangehaald, houdt Bos bijzonder veel van Jezus. Het mag dan ook geen wonder heten dat z'n boek het beste te beschrijven valt als christenporno. De 'mysterieuze rabbi' is het nog christelijkere antwoord op Edward Cullen: hij is gewoon té perfect om sympathiek te worden gevonden. De andere personages zijn net zo vlak. Iedereen die de rabbi besluit te volgen is een spreekwoordelijk engeltje, terwijl de anderen immorele moordenaars, pooiers en verkrachters zijn.

De liefde van Bos komt ook terug in de verhaallijnen. Hij verweeft enkele Bijbelse verhalen, maar hij is op geen enkel moment origineel en hij toont op geen enkele manier een interessante visie. De Bijbelse figuren krijgen een uitgekauwd en clichématig achtergrondverhaal, dat vooral dient als kapstok voor het promoten van Jezus. Terwijl het Nieuwe Testament nog op subtiele manieren naar het Oude Testament verwijst om zo te bevestigen dat Jezus de Messias is, frot Bos op zo'n opzichtige manier stukjes uit het Nieuwe Testament in het boek dat ze eruit steken als een balk in een oog.

De stijl en het taalgebruik zijn zo mogelijk nog slechter. Het boek lijkt geschreven voor jonge kinderen, maar men vindt thematiek die eerder ongeschikt lijkt voor kinderen, zoals verkrachting, moord en religie. Ik zou hier lollig kunnen doen en een verwijzing kunnen maken naar het intelligentieniveau van de gemiddelde gelovige, maar de eerlijkheid gebiedt me het te wijten aan Bos' matige vertelkwaliteiten.

Kortom, dit boek is slecht in alle opzichten. Het taalgebruik is op het infantiele af, het verhaal is ongeïnspireerd, en het is meer pro-Jezus dan het Nieuwe Testament. Zelfs de meest fundamentalistische christenen zullen zich ergeren aan de betuttelende en simplistische toon. Dit boek is een aanrader voor absoluut niemand, of, om het in termen te zetten die Bos ook begrijpt, een kameel gaat nog eerder door het oog van een naald dan dat iemand het boek van Bos leuk vindt. Als Bos dit boek heeft willen schrijven met goddelijke inspiratie, dan moet hij Matteüs 27:46 er maar eens op na slaan.