Boek: Deon Meyer - Spoor

In dit boek lopen drie mysterieuze verhalen doorheen: Milla Strachan krijgt een baantje bij de geheime dienst PIA en wordt verliefd op een gevaarlijke man, Lemmer wordt gevraagd om het smokkeltransport van twee neushoorns te bewaken en privédetective Mat Joubert moet een verdwijning zien op te lossen.

Allereerst moet gezegd dat Deon Meyer in Spoor het idee van de meerdere kruisende verhaallijnen een leuke nieuwe draai geeft. Gewoonlijk lopen alle verhaallijnen uit op één en dezelfde climax, maar niet in Spoor. De mate waarin de verhaallijnen elkaar kruisen, verschilt sterk en is niet voorspelbaar.

Ook de kwaliteit van de verhaallijnen verschilt sterk. De ene verhaallijn is goed opgebouwd en heeft een leuk einde, het ander is een beetje ongeloofwaardig en eindigt in een anticlimax. Meyer heeft de actualiteit verwerkt in de plots. Helaas heeft de werkelijkheid dat in één van de verhaallijnen ingehaald, waardoor een van de grote onthullingen eerder lachwekkend is.

Wat absoluut niet helpt, is het grote aantal personages dat de revue passeert. Enkele figuren waren al hoofd- of bijpersoon in een van Meyers eerdere boeken, waardoor sommige lezers een hoop zal ontgaan. Dat gebeurt zeker als de personages ook nog eens naar andere personages in die vorige boeken verwijzen.

Al met al is het geen slecht boek, maar het is ook niet zo goed als Meyers vorige boeken. Het is zeker geen miskoop want het bevat voldoende spannende momenten, maar een klassieker zal het nooit worden.