Bad Piggies

Rovio blijkt toch geen eendagsvlieg. De Finse ontwikkelaar kon jarenlang op het succes van Angry Birds en inspiratieloze spin-offs teren, maar wist recent met Angry Birds Space nieuw leven in het spelconcept te blazen. Met Bad Piggies gaan ze nog een stapje verder: ze hebben een compleet nieuwe game gemaakt.

Bad Piggies draait de rollen om. Je speelt met de kwaadaardige (en vooral hongerige) groene varkens die de eieren van de boze vogels willen stelen. Ditmaal hoef je echter geen dieren met een catapult te lanceren, in Bad Piggies dien je voertuigjes te bouwen. De game doet het meeste denken aan een 2D-versie van Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts. Per level krijg je een beperkt aantal onderdelen waarmee je dus een voertuig moet bouwen: doosjes, wieltjes, propellers, etc. Het doel is om het einde van het level te halen zonder dat het biggetje dat je vervoert eruit valt.

Net als met Angry Birds kun je drie sterren per level halen. Bij Bad Piggies is de opzet alleen net even anders. Voor die extra sterren moet je bijvoorbeeld een extra doosje pakken, je voertuig geen zware schade toebregen of binnen een bepaalde tijdslimiet de ‘finish’ bereiken.

Dikwijls kun je niet exact dezelfde voertuig gebruiken om alle doelen in het level te behalen. Als je alle sterren wilt, word je gedwongen om extra creatief te zijn met de onderdelen die je hebt. Zo moet je voor de tijdslimiet-ster een licht en snel voertuig bouwen. Voor andere doelen heb je juist zwaardere, maar beter beschermde voitures in elkaar zetten.

Bad Piggies introduceert constant nieuwe voertuigonderdelen. Bijvoorbeeld motoren, waarmee je weer andere onderdelen kunt versterken. Vliegtuigpropellers en vleugels, waarmee je dus een klein vliegtuigje kunt bouwen, maar ook simpele ballonnen die je aan een doos kunt koppelen om een luchtballon te creëren.

Ik ben nooit een Angry Birds-fan geweest. Dat komt met name door de grillige physics van die games, die elke worp toch weer een beetje onvoorspelbaar maken. Bad Piggies heeft daar minder last van, maar is daar toch niet helemaal vanaf. Soms krijg je met exact hetzelfde voeruig dat je op dezelfde manier bedient hele andere resultaten. Dat kan af en toe heel frustrerend zijn.

Zoals we van Rivio gewend zijn zit ook Bad Piggies bomvol content. De game bevat 135 levels, waaronder extra moeilijke levels die je vrijspeelt als je veel sterren haalt. In sommige levels zitten ook schedels verstopt die je kunt verzamelen. Daarnaast heb je nog een sandbox-modus, waarin je onderdelen die je bij andere levels vrijspeelt kunt gebruiken. Veel content is goed, maar beter nog is dat er ook genoeg variatie inzit.

Bad Piggies gebruikt weliswaar het ‘Angry Birds’-merk, maar het is eindelijk echt een andere game. Een game die naar mijn mening ook een stuk beter is. Voor elk level moet je weer iets nieuws bedenken, vaak moet je binnen de levels zelf meerdere creatieve oplossingen bedenken. Kortom: all hail our piggie overlords!

Gespeeld op iPhone, ook verkijgbaar op Android, Windows en Mac.