Boek: Lars Rambe - Sporen op het ijs

Tijdens een nachtelijke sneeuwstorm in 1965 ontsnapt er een patiënt uit een psychiatrisch ziekenhuis in het Zweedse Strängnäs. Als het ochtend is geworden, wordt zijn lichaam vermoord teruggevonden naast het lijk van een eveneens vermoorde jonge vrouw. Dit brengt een schok teweeg in het rustige dorpje.

Veertig jaar later komt journalist Fredrik Gransjö, die oorspronkelijk niet uit Strängnäs komt, op het idee om beruchte verhalen over de vroegere kliniek te publiceren. Waaronder dus de dubbele moord. Een paar dagen na deze publicatie wordt er weer een moord gepleegd. Alles wijst erop dat deze gruwelijke daad verband houdt met de moord veertig jaar eerder. De politie en Gransjö moeten gaan graven in het verleden en gevaar trotseren om de waarheid te achterhalen.

Boekcoversporenopijs

Lars Rambe (1968) is advocaat en bedrijfsjurist. Sporen op het ijs is zijn debuut in Nederland. Het boek werd inmiddels verkocht aan vijftien landen. In Italië stond dit boek zelfs maandenlang bovenaan de bestsellerslijsten.

Dit beloofde dus wat moois te worden. Met hoge verwachtingen ben ik begonnen aan dit boek. Er zitten een aantal flashbacks in het boek, maar dan op een prima, totaal niet storende, opgebouwde manier. Het verhaal is goed te volgen, al hadden er van mij misschien iets minder personages zo veel aan bod mogen komen, als in het boek het geval is. De lezer kan daardoor het overzicht een klein beetje kwijtraken. Blijkbaar heeft dit vermoeden ook bij de schrijver gespeeld, aangezien voorin het boek een lijstje van wie wie ook al weer is staat, dus dat kan dit geraadpleegd worden als het te verwarrend wordt.

Al met al is dit boek zeker een aanrader voor liefhebbers van misdaadromans en/of thrillers. Niet echt een uitmuntend debuut, maar zeker wel een dikke voldoende. Rambe laat hier zien een beginnend schrijver te zijn, waar in de komende jaren zeker nog veel van gehoord en gelezen zal worden.