Okami

Japanners hebben iets met het thema milieu. Uit de vele films en spellen uit dit land blijkt dat aan de ene kant technologische vooruitgang (een wereld vol robots, machines en chaos), en aan de andere kant terugkeer naar de natuur (respect voor de wereld en natuur om je heen; de gevolgen van vervuiling) veelvuldig gebruikt worden. Zo zijn de films van Hayao Miyazaki (Howl\'s Moving Castle, Princess Nausicaä) vaak gesitueerd in een wereld waarin vervuiling de aarde heeft getransformeerd tot een plek waarin de mens het voor zichzelf moeilijk heeft gemaakt te overleven.
Ook in Okami speelt dit thema een grote rol, maar dit thema is niet het enige dat typisch Japans is in dit spel...

Het verhaal

100 jaar geleden was er een achtkoppig monster, Orochi, dat in een grot woonde nabij een dorp. Ieder jaar werd een huis in het dorp gemarkeerd met een witte pijl, waarvan de vrouwelijke bewoonster vervolgens geofferd moest worden aan Orochi. Op deze dag, 100 jaar geleden, werd de liefde van held Nagi echter uitgekozen om geofferd te worden, iets wat Nagi natuurlijk niet zomaar liet gebeuren. Met hulp van een goddelijke witte wolf wist Nagi Orochi te verslaan, waarna rust terugkeerde in het land Nippon, en vooral in het nabijgelegen dorp. Daar werd voortaan in plaats van een offer, een festival gehouden om te vieren dat het monster voorgoed van de aardbodem verdwenen is.
Nu is Orochi echter herrezen, en Nippon is getransformeerd van een bloeiende vlakte tot een vervallen en vervuilde woestenij. Aan jou de taak om, als Godheid in de vorm van een witte wolf, deze wereld te helpen terug te brengen naar haar bloeiende staat, en het monster Orochi te verslaan.
Hiervoor krijg je niet alleen hulp van de irritante reizende kunstenaar Issun, die letterlijk als een vlooi in je pels hangt, en de wereld om je heen voorziet van het broodnodige cynische en brutale commentaar. Ook heb je de beschikking over de Celestial Brush, een goddelijk penseel waarmee jij door te tekenen de wereld om je heen direct kan beïnvloeden.

De wereld om je heen

Zodra je Okami opstart wordt je gegrepen door een bijzonder gevoel. De stijl van dit spel is met niets wat ik ooit eerder heb gezien te vergelijken: een soort cell-shaded graphics, maar dan als een Japans kalligrafieschilderij. De kleuren variëren van lotusroze tot grasgroen, maar geven samen een zacht (maar niet pastelkleurig) beeld, wat het gevoel van een schilderij complementeert en afmaakt. Overal waar je kijkt zie je zachte penseelstreken, typische vormen en dezelfde prachtige sfeer die dit spel een streling voor het oog maken. Zet daaronder zacht tokkelende Japanse muziek, of een bombastische trom bij spannende momenten, en je waant je in een wereld die zo compleet is en daardoor zo werkelijk, dat je vergeet dat je een spel speelt, maar je een artiest waant die de hand legt aan zijn beste werk ooit.
In dit schilderij, dat initieel gespeend is van enig groen en schoonheid, wonen een aantal interessante karakters waar je veelvuldig mee te maken krijgt. Omdat jij als Amaterasu, Godin van al het Goede, de wereld wilt helpen en herstellen, zijn al je acties onzelfzuchtig, wat leidt tot een aantal komische situaties. Mensen in Nippon kunnen namelijk niet zien dat jij een godheid bent, maar zien alleen maar een witte wolf die een beetje aan het rondhangen is met een klein groen beestje op zijn hoofd. Ondertussen teken je een nieuwe droogstok voor een oud vrouwtje dat de was doet, en laat je de zon schijnen zodat haar was sneller droogt. Of help je een afstammeling van Nagi, die met zijn houten zwaard de monsters om hem heen bevecht, zonder dat hij doorheeft dat jíj eigenlijk met jouw Celestial Brush alle monsters in stukjes tekent.
Dit tekenen met de Celestial Brush werkt eenvoudig: je houdt de R1 toets ingedrukt, en tekent met de vierkant-toets. Initieel heb je niet veel verschillende technieken tot je beschikking, maar je leert steeds meer nieuwe technieken die je helpen puzzels op te lossen, items te vergaren, en verder te kunnen met je queeste.


Herstel de beschadigde brug door hem in te vullen met je Celestial Brush