Bordspel: 30 Seconds

Nu de nachten langer worden (of de dagen korter) zit je meer binnen. Tijd dus om de bordspellen uit de kast te trekken. Calie Esterhuys bedacht al enige tijd geleden het bordspel 30 Seconds. Uitgever 999 Games heeft het concept nu opnieuw op de markt gebracht. Tijd dus om te kijken of dit spel je saaie avond met de visite kan opfleuren.


De essentie van 30 Seconds is eigenlijk heel simpel. De spelers worden opgesplitst in teams van twee. Elk team krijgt een pion op het bord en moet zo snel mogelijk van de start naar de finish. Om vooruit te mogen op het bord, moet er eerst een dobbelsteen worden gegooid (met daarop de cijfers 0, 1 en 2). Daarna pakt een van beide teamleden een kaartje, waarop vijf items worden genoemd. Dit kunnen namen zijn, maar bijvoorbeeld ook landen, liedjes, artiesten of attractieparken. Het is vervolgens de bedoeling dat de houder van het kaartje de vijf items omschrijft aan de andere speler, zonder daarbij de naam te noemen, een vertaling te geven of een voorwerp aan te wijzen. Elk team krijgt per kaartje -de naam zegt het al- maximaal 30 seconden, die door een zandloper worden aangegeven. Voor elk goed geraden item mag het team een vakje vooruit, minus het aantal dat met de dobbelsteen is gegooid.

Op zich is er niet zoveel vernieuwends aan de nieuwe uitgave van 30 Seconds. Wat het echter zo bijzonder leuk maakt is de tijdslimiet die elke beurt kent. Doordat je in een halve minuut maar liefst (maximaal) vijf items moet omschrijven, is het spel bijzonder levendig. Als omschrijver kun je je teamgenoot bijna wel wurgen als hij niet op de naam van die beroemde sporter kan komen en word je bijna tot wanhoop gedreven als iemand even een black-out heeft bij de omschrijving "het is de hoofdstad van Japan!". Doordat je op veel verschillende manieren kunt omschrijven wat er op je kaartje staat, is het spel nooit saai of hetzelfde. Zo kun je Erik van Muiswinkel omschrijven als de cabaretpartner van Diederik van Vleuten (en ben je zo klaar), maar je kunt ook starten met "... en het kleine insectenboek, dat plus het dier uit het versje 'piep, zei de .... in het voorhuis' en dan nog een plek waar je spullen koopt". Zo komt je tegenspeler hopelijk op tijd achter de juiste naam, al verzandt het ook vaak in een hoop geschreeuw, wanhopige blikken en rood aangelopen hoofden van de inspanning. Doordat je met de dobbelsteen moet gooien, kan het zelfs zo zijn dat de beste teams maar moeizaam vooruit komen, waardoor iedereen een kans heeft om te winnen. Toch weegt uiteindelijk het geluk het minst zwaar in het spel; je moet items goed kunnen raden om vooruit te komen.


30 Seconds is een heerlijk eenvoudig spel, waarmee je elke ingedutte aangelegenheid kunt omtoveren tot een enerverende spelavond. Het spel, dat ongeveer 30 minuten duurt, is geschikt voor iedereen, maar een brede algemene kennis maakt het spel een stuk leuker. 30 Seconds is sinds kort in een nieuwe editie op de markt gebracht, waarbij je kunt beschikken over een flinke stapel nieuwe kaartjes; het niveau van de kaartjes ligt iets lager dan bij de vorige editie, maar je kunt er in ieder geval weer een tijd mee vooruit. 30 Seconds is geen goedkoop spel, maar zeker de moeite waard; een must-have voor de creatieve liefhebber van bordspelletjes.


Label: 999 Games Releasedatum: 11 november 2008 Details: 3-8 spelers, vanaf twaalf jaar, speelduur ongeveer 30-45 minuten.
Waardering: