CD: Setsubun Bean Unit - Setsubun Bean Unit

"Oni wa soto fuku wa uchi!" - "Goodbye winter, hello spring, demons out, happiness in!"


Wie heeft ooit gehoord van het Setsubun festival? Wie heeft ooit gehoord van Setsubun Bean Unit?



Een stukje cultureel besef: Setsubun is een Japans verschijnsel. Dit feest wordt in de lente gehouden, waarbij soja bonen in de lucht worden gegooid om duivels te verdrijven en geluk af te roepen. Dit inspireerde de jazzers van Farmyard Animals Trio, Setsubun en het Bon Odori festival, waarbij energieke songs worden gezongen over een zware en hypnotische groove, vergezeld van lokale dansers gekleed in Yukuta (zomer kimono's). Setsubun Bean Unit is dan ook een combinatie van jazz, funk, Japans traditionalisme en nog veel meer.

Van een dergelijke combinatie en vooral ook inspiratie moet wel rare muziek komen. En deze cd bevestigt dat. De grote lijn? Een combinatie van freaky jazz en hypnotiserende klanken. Vooral de Japanse invloeden geven een hele vreemde draai aan de muziek. Juist de tegenstelling tussen Westers en Oosters maakt het bijzonder, spannend, maar ook ontoegankelijk en soms onrustig. De luisteraar mist een fundament, een referentiekader. Een open geest is daarom noodzakelijk.

Dit vat vol invloeden leidt in ieder geval tot spannende nieuwe muziek. Hoe dat moet worden gewaardeerd? Waar ligt de scheidslijn tussen geneuzel, gek, energiek en geniaal? In de stortvloed van gekloonde muziek is Setsubun Bean Unit in ieder geval een verfrissend en spannend geluid. Ik ben er in ieder geval nog niet klaar mee.


Label Accidental/PIAS Datum: 13 augustus 2007 Waardering: