DVD: The Way I Spent The End of The World

Waar ze allemaal de laatste tijd vandaan komen is een raadsel, maar de festivals worden de afgelopen jaren plotseling overspoeld met kwalitatief hoogstaande Roemeense films. 4 luni, 3 saptamini si 2 zile van Christian Mungiu ging er bij het laatste filmfestival van Cannes zelfs vandoor met de Gouden Palm, zo ongeveer het hoogst haalbare dat een onafhankelijke filmmaker kan bereiken. In 2006 won 12:08 East of Bucharest in Cannes al de Caméra D'or, en ook The Way I Spent The End of The World van Catalin Mitulescu viel in de prijzen in de Franse badplaats. Hoofdrolspeelster Doroteea Petre ontving, volkomen terecht, de prijs voor beste actrice in de categorie Un Certain Regard.




Roemenië, 1989
Petra speelt het tienermeisje Eva, dat droomt van vrijheid in het door de communistische leider Ceauşescu onderdrukte Roemenië. Nadat ze van school wordt gestuurd omdat haar vriendje een buste van de grote leider kapot heeft gemaakt, besluit ze samen met haar nieuwe klasgenoot Andrei de Donau over te steken en naar Italië te vluchten. Haar kleine broertje Lalalilu wil echter niet dat zijn zus vertrekt en beraamt samen met zijn vriendjes een aanslag op de dictator.

De luchtige wijze waarop het leven in het communistische land wordt weergegeven maakt van The Way I Spent The End of The World een interessant politiek pamflet. De fragmentarische opbouw en het ontbreken van zwart-wit verhoudingen lijken als doel te hebben om een andere, realistischere kijk op de geschiedenis te geven. De Roemeense revolutie van december 1989 is nog maar enkele maanden verwijderd, maar veel is daarvan in het kleine dorpje waar het verhaal zich afspeelt nog niet te merken.




Universeel drama
The Way I Spent The End of The World is echter ook bovenal een hartverwarmend, universeel verhaal over een opgroeiend, onzeker meisje. En het is dan ook vooral aan de ontwapenende, charmante Doroteea Petre te danken dat de film uitgroeit tot een bijzondere ervaring. Dankzij de steun die Mitulescu kreeg van grootheden als Wim Wenders en Martin Scorsese is het ook nog eens perfect in beeld gebracht. Een schitterend en ontroerend verhaal, mooie plaatjes, een boeiende historische representatie en sublieme acteerprestaties. Meer zoek je toch eigenlijk niet in een film?


Label: Lumière Releasedatum: juni 2007 Kijkwijzer:
Waardering: Waardering extra's: n.v.t.