Film: Merry Christmas (Joyeux Noel)

Frohe Weinachten, Merry Christmas en Joyeux Noël zijn woorden die je niet snel associeert met kreten uit de Eerste Wereldoorlog. Dit was echter wel het geval op kerstavond 1914, waar de Schotten, Fransen & Duitsers met elkaar op een miraculeuze wijze in verbroedering kwamen. Maar of de rest van de wereld hier van gediend was?


Joyeux Noël is een waar gebeurd oorlogsverhaal dat zich afspeelt op een stuk land dat "No-One's Land" wordt genoemd. Een stuk modder dat omringd is door Duitse, Franse & Britse loopgraven. Na hevige gevechten breekt de kersttijd aan. De Duitsers zijn sterk overtuigd dat zij de kerst alleen zullen moeten doorbrengen in de frontlinie. Honderden kerstbomen worden verscheept naar de Duitse loopgraven om toch nog het kerstgevoel onder de soldaten te creëren.


In het begin van de film maken we kennis met Anna, een Deense sopraan, gespeeld door Diane Kruger. Ze heeft een verhouding met een Duitse Tenor genaamd Nikolaus Sprink. Al snel worden ze van elkaar gescheiden zodra Sprink wordt ingezet in het Duitse leger.

Aan de Schotse kant zien wij een priester, gespeeld door Gary Lewis die ook net zoals iedereen voor zijn vaderland moet vechten. Hij wordt ingezet als geestelijke & hospik in het front van het schotse leger. Al gauw is hij één van de aanstichters die deze wonderbaarlijke verbroedering tot stand brengt.

Een film zoals Joyeux Noël, dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereld oorlog, heeft tragische & dramatische kanten, maar door de absurde situaties die voorkomen in dit verhaal heeft de film ook een laconiek ondertoontje.


Joyeux Noel is een warmhartige, dramatische maar ook mooie film die wordt neergezet door de vrij onbekende franse regisseur Christian Carion. Sommige mensen noemen deze film al de nieuwe kerst-klassieker, ik vind het daar nog een beetje te vroeg voor. Joyeux Noël is een ideale film voor de komende feestdagen. Een intrigerend verhaal met een absurde maar ook realistische wending.

De enige min puntjes van deze film zijn onder andere wanneer Anna bekende kerst-liederen gaat zingen en je duidelijk kan zien dat dit niet van haar zelf afkomt. Slechte lipsynchronisatie is daardoor af en toe het gevolg waardoor die scènes minder persoonlijk overkomen.

Verder miste ik persoonlijk in enkele scènes de muziek van de componist Philippe Rombi, die wel sterk aanwezig was in de opening van de film maar achterbleef in de rest van de film. Dit wordt opgevuld door gezongen kerstliederen waar overigens niets op aan te merken is. Maar ik ben er zeker van dat de muziek van deze man in sommige scènes voor een zekere meerwaarde had kunnen zorgen.


Zonder daar echt op te letten is Joyeux Noël een geslaagde film, van een bizar oorlogsverhaal wat zeker op deze wijze verteld mag worden. En wie weet nog wel eens de naam mee krijgt als "kerst-klassieker" van 2005. Kijk voor wat sfeerbeelden en geluidsfragmenten op de officiële filmsite!


Label: A-Film Releasedatum: 1 December 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!