Film: The New World

Terrence Mallick, bekend van o.a. de oorlogsfilm The Thin Red Line, heeft na een lange pauze de touwtjes weer in handen genomen en komt nu met zijn nieuwste film The New World. Dit keer komt hij met het welbekende Pocahontas-verhaal, hetzelfde verhaal dat Disney gebruikte voor de in 1995 uitgebrachte tekenfilm Pocahontas. Nee, wees maar niet bang, in deze film kom je geen pratende dieren tegen. De film is een prentenboek op zich. De vraag is, heeft deze film echter meer te bieden dan alleen maar mooie beelden?

poster

Het verhaal mag algemeen bekend zijn. In 1606 zetten de Britten voet aan wal op het nog ongeschonden land dat toe behoort aan de indianenstam, ook wel de 'natives' genoemd. Zodra ze aan land zijn, komen de Britten al snel in contact met deze stam. Twee verschillende beschavingen botsen hier op elkaar en al snel zijn de gevolgen zichtbaar. John Smith (Collin Farrel) wordt door de kapitein van de Britse vloot, gespeeld door Christopher Plummer, aangesteld als hoofd van een expeditie. Zijn missie is om in contact te komen met het hoofd van de indianenstam.

Dit loopt echter anders af dan hij had verwacht. Zijn mannen worden onderweg vermoord en Smith gevangen genomen en terecht gesteld door het hoofd van de stam. Dankzij het gesmeek van zijn dochter, gespeeld door de 15 jarige Q'Orianka Kilcher, wordt Smith vrijgelaten en opgenomen in de indianenstam.

world1

Langzaam komen de twee steeds meer in contact en leren ze elkaar beter kennen. Woorden en gevoelens worden uitgewisseld en overgenomen, een prille liefde ontstaat. Na een lange periode keert Smith terug naar zijn kamp waar de Britten nog steeds aanwezig zijn. Inmiddels is de kleine vestiging uitgegroeid tot een klein dorp. De Britse kolonie lijdt onder de honger en winterse kou.

Langzamerhand zien de 'natives' hun prachtige land en tevens 'Pocahontas' in de handen van de Britten verdwijnen en besluiten tot actie te komen. Het indianenmeisjes wordt vervolgens uit haar dorp verbannen, omdat de liefde tussen haar en Smith niet langer getolereerd wordt. Gelukkig voor haar wordt ze opgevangen door de Britten en besluit ze om bij hen te blijven. Smith ziet in dat zijn liefde geen stand kan houden en vertrekt vervolgens met een pijnlijke leugen terug naar Engeland. Zijn functie wordt halverwege overgenomen door een man genaamd John Rolfe (Christian Bale), die ook tot over zijn oren op haar verliefd raakt.

world1

The New World is een prachtige film, met nadruk op prachtig. Alles is zo mooi in beeld gebracht dat je af en toe vergeet dat je naar een film zit te kijken. The New World zou doorgaans zonder dialogen prima functioneren als een documentaire van National Geographic. Toch is het er nog wel het één en ander aan te merken. The New World bevat sommige scènes die naar mijn mening te langdradig zijn, waardoor je interesse verliest in het verhaal. De dialogen die aanwezig zijn, zijn vrij lastig te volgen zonder ondertiteling. Het is meer gefluister en zacht gepraat dan echte dialogen, ook een punt waardoor de film af en toe moeite heeft om de aandacht van de kijker vast te houden.

Verder moet ik nog iets kwijt over de muziek in deze film. De soundtrack is gecomponeerd door James Horner. Een prima componist, bekend van de soundtracks van onder andere Braveheart en Titanic. Met andere woorden, een componist die voor mooie muziek kan zorgen, ideaal voor The New World. Tot mijn grote spijt is zijn muziek nauwelijks te horen. Terrence Mallick heeft ervoor gekozen om in plaats van Horners muziek, ook gebruik te maken van enkele stukken van de welbekende klassieke componisten Wagner en Bach.

Enkele nummers van Horners soundtrack zijn meerdere keren in de film te horen, maar vallen niet echt op. Daarnaast heeft hij er voor gekozen om de film te openen met een stuk van Wagner dat naar mijn mening niet in deze openingsscène past. Het stuk is veel te aanwezig, waar door ik de opening van de film als minder prettig ervaarde.


Deze film is een aanrader, gelet op de schitterende beelden en acteerprestaties waar niets op aan te merken is. Ik zou The New World te weinig eer aandoen als ik deze film zou afschepen met drie sterren. Toch zou The New World een goede directors cut kunnen gebruiken. Als ik Terrence Mallick was, zou ik de volgende keer de complete soundtrack van James Horner gebruiken. Die is best prettig om naar te luisteren en laat je de film op een geheel andere manier beleven. De complete score van James Horner is te beluisteren op http://www.thenewworldmovie.com/


Label: RCV Releasedatum: 23 Maart 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!