Dossier Elections 2004

De voorverkiezingen, door de Amerikanen Primary Elections genoemd, worden iedere vier jaar gehouden door de Democratische of Republikeinse partij. Het doel van deze verkiezingen is om een kandidaat te vinden die het opneemt tegen de kandidaat van de tegenstander. Het komt zelden voor dat beide partijen een voorverkiezing organiseren. Meestal wordt de zittende president ook automatisch de kandidaat of wordt het de vice-president.

Dit jaar worden er voorverkiezingen gehouden door de Democratische partij. De kandidaat van de Republikeinen is namelijk de zittende president, George W. Bush. Stel dat Bush zich niet verkiesbaar zou stellen, bijvoorbeeld omdat hij de maximale termijn als president bereikt zou hebben, dan zou in theorie ook de Republikeinse partij voorverkiezingen kunnen organiseren.

Niet iedereen mag stemmen in de voorverkiezingen. Voordat Amerikanen mogen gaan stemmen, moeten ze zich registreren als Republikein, Democraat of als onafhankelijke kiezer. Niet in elke staat hoef je lid te zijn van de partij die de voorverkiezingen organiseert, zo mogen in Wisconsin Republikeinen, Democraten en onafhankelijken stemmen.

De voorverkiezingen kunnen op twee manieren plaatsvinden. In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor Primaries. Een Primary is eigenlijk het zelfde als in Nederland, de bevolking gaat naar de stembus en brengt daar hun stem uit op de kandidaat van hun keuze. De andere manier is de Caucus die heel anders werkt. De mensen komen op een centrale plek (postkantoor, buurthuis, school, etc) bij elkaar en laten daar hun voorkeur voor een afgevaardigde, en dus een kandidaat, blijken door hun hand op te steken of in een bepaalde hoek te gaan staan. Bij de voorverkiezingen wordt er dus direct op afgevaardigden gestemd en indirect op kandidaten.

Deze gekozen afgevaardigden zijn een soort vertegenwoordigers van de bevolking. Het aantal verschilt per staat. Op de partijconventies in juli en augustus komen de afgevaardigden bij elkaar en zal elk van hen stemmen op ťťn van de kandidaten. Bij 2161 afgevaardigden heeft een kandidaat een meerderheid en is hij verzekerd van een kandidatuur voor het presidentschap.