Absolver

Absolver is een bijzondere game die je online vechtsporten laat trainen terwijl je zwerft door de wereld. Een originele vondst tussen alle fantasy-games en shooters. Sinds 29 augustus is Absolver al uit, maar op Gamescom hadden we een klein voorproefje.

Ik mocht voor de verandering eens aan het begin van een game starten. Meestal word je bij een demonstratie ergens midden in de game gedumpt, om zoveel mogelijk te laten zien. Nu had ik de kans om stap voor stap te leren wat de bedoeling is in Absolver.

Absolver - Met anderen

Je bent aan het trainen in een soort van klooster en iemand kiest jou eruit. Je krijgt een masker op en wordt getransporteerd naar een andere wereld. Hier moet je ervaring opdoen en vechtsporten zo goed mogelijk leren beheersen. Het masker zorgt ervoor dat je geen honger, dorst, vermoeidheid of dood te verduren krijgt. Je komt in de wereld drie soorten mensen tegen: NPC’s, Prospects zoals jij en gecorrumpeerde zielen. De zielepoten vallen je meteen aan en die zijn dus ideaal om je moves op te oefenen. Let er wel goed op, dat er jou niet eentje in je rug aanvalt, want ze zijn zelden alleen.

Absolver - Prospects

Andere prospects brengen extra spanning in het spel. Ze kunnen je uitschakelen, handel met je drijven of samen met jou op pad gaan, of je zelfs aannemen als leerling. Als je samen door de wereld trekt, dan verdien je extra xp. Mocht een andere prospect je mentor willen worden, dan kun je de moves van diegene gebruiken in gevechten. Dit kan zelfs als je mentor een andere vechtsport doet dan jij. NPC’s kunnen je dingen uitleggen. Ik neem aan dat er later in het spel ook NPC’s voorkomen die een winkeltje runnen, maar zo ver ben ik niet gekomen.

Absolver - Timing

Het beginlevel dient als een tutorial en stap voor stap worden de vele knoppen je uitgelegd. Het is mogelijk om je aanvallen te fixeren op een bepaalde vijand. Al je meppen en trappen gaan dan richting je slachtoffer. Je kan te allen tijde van prooi wisselen. Je kan aanvallen, blokken en pareren. Standaard. Maar je hebt ook vier stances (houdingen) die je aan kunt nemen. Deze zijn bepalend voor de move die je doet. Verander je van stance, dan veranderen dus ook de functies van de knoppen. Er zijn ook combo’s die je aan het eind in een andere stance zetten. Klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar dit systeem is erg goed bedacht en wordt ongetwijfeld gekopieerd door vele games. Je kan in het menu namelijk zelf bepalen welke moves je kiest, welke je wilt leren en onder welke knop je ze zet. In mijn geval had ik een mega-combo die twee stances besloeg waarbij ik slechts vier keer op vierkantje drukte en vervolgens vijf keer op driehoekje. Heerlijk. Zodra je verder in de game komt kun je natuurlijk mooiere moves leren, maar de knoppencombinaties hoeven dus niet noodzakelijkerwijs ingewikkelder te worden.

Het begin van de game was leuk om te spelen, maar de tijd was veel te beperkt. Er zijn PvP-arena’s, dungeons, drie tegen drie gevechten en grote open gebieden om in rond te dwalen. Bovenstaand filmpje laat je iets meer van de game zien, dan ik zelf heb kunnen ervaren. Absolver is uit voor pc (Windows) en PlayStation 4.

Absolver + crew
Absolver + crew