Meer ongelukken door Fatbikes, moet er een rijbewijsplicht komen?

Het aantal ongelukken met fatbikes neemt toe. Omdat fatbikes eenvoudig zijn op te voeren gaan ze soms wel 40 of 50 km/u rijden en is het letsel wat bestuurders en hun slachtoffers oplopen vaak ernstig. Moet er een rijbewijsplicht komen voor Fatbikes?

Fatbike (@ Pikaso AI Freepik)
Fatbike (@ Pikaso AI Freepik)

Landelijk zijn er cijfers van de toename van ongelukken met fatbikes. Veiligheid NL, dat is het kenniscentrum voor letselpreventie, ziet een sterke toename van het aantal behandelingen op de spoedeisende hulp (SEH) na een verkeersongeval met en fatbike.

In 2022 waren dit zeven gevallen, in 2023 nam dit toe tot 59. En in de eerste vier maanden van 2024 zijn er al 33 gevallen geregistreerd. Dit waren alleen nog ongevallen waarbij de fatbiker zelf gewond raakte. Daarnaast werden in het onderzoek niet alle, 14 in totaal, afdelingen van spoedeisende hulp onderzocht, dus het werkelijke aantal ligt nog hoger. 

Het kabinet gaat ook maatregelen nemen tegen het opvoeren van de fietsen. Zo wordt het bezit en het gebruik van de opvoersetjes verboden en houdt de politie sinds begin dit jaar controles met speciale rollerbanken die voor elektrische fietsen gechikt zijn. 

1561 stemmen , laatste: 12-06-2024, 10:38