Het luchtalarm gaat verdwijnen, vind jij dit een goed plan?

Het luchtalarm in Nederland gaat verdwijnen. Demissionair minister Dilan Yeşilgöz plant om de bekende maandelijkse sirenes tegen eind 2025 volledig te vervangen door NL-Alert meldingen op mobiele telefoons. Vind jij dit een goed plan?

Luchtalarm (@Pixabay)
Luchtalarm (@Pixabay)

Sinds 1952 worden Nederlanders gealarmeerd bij grote noodsituaties door het geluid van sirenes, met op elke eerste maandag van de maand een oefening  waarbij de sirenes door de ether galmen. Echter, volgens Yesilgoz, kunnen steeds minder mensen de sirenes daadwerkelijk horen.

Momenteel is het maandelijks geluid van de sirenes in het 'meest gunstige geval hoorbaar voor ongeveer 75 procent van de bevolking'. Volgens de minister ligt dit percentage nog lager in nieuwe woonwijken en op locaties met veel hoogbouw. Het NL-Alert zou een groter bereik hebben, dit wordt door 92 procent van alle Nederlanders ontvangen.

Daarnaast is het mogelijk om met een NL-Alert ook instructies of specifieke informatie mee te sturen. Bij een sirene moet men eerst de tv of radio aanzetten voor nadere informatie. Bovendien is het systeem kostbaar dus lijkt het Yesilgoz het beter om het luchtalarmsysteem eind 2025 te ontmantelen, behalve op locaties met een verhoogd risico waar de sirenes mogelijk blijven staan als extra waarschuwingssysteem.

1243 stemmen , laatste: 05-03-2024, 17:18