Noord-Korea opent zijn grenzen voor toeristen, zou jij daar vakantie willen vieren?

Sinds kort zijn de grenzen van Noord-Korea geopend voor (Russische) toeristen. Nederlandse reisbureaus verwachten later dit jaar reizen naar het land van Kim Jung Un te kunnen boeken, er zijn al wachtlijsten. Zou jij op vakantie willen in Noord-Korea? 

Een terrasje pakken in Noord Korea?  (@Vika_Glitter on Pixabay)
Een terrasje pakken in Noord Korea? (@Vika_Glitter on Pixabay)

Noord-Korea is een land op het Koreaans Schiereiland in Oost-Azië dat grenst aan de landen China, Rusland en Zuid-Korea en aan de Gele Zee en de Japanse Zee. Het land heeft een bevolking van 25,6 miljoen (2020).

Noord-Korea is een totalitaire dictatuur, de politiek leider is Kim Jong-un. De economie wordt gedomineerd door staatsbedrijven en de landbouw is gecollectiviseerd. Het land is grotendeels afgeschermd van de buitenwereld, al is het wel lid van de Verenigde Naties. Niemand mag zomaar het land in of uit.

Het landschap wordt gekenmerkt door vele gebergten waarvan de Nangnim-sanmaek het voornaamste is. De hoogste berg is de Paektusan (2774 m). Het bergland, beslaat 80% van het land. Opvallend is de afwezigheid van meren in het land. Het grootste deel van de bevolking leeft op de kustvlakten en in de bergdalen. 

De Koreaanse keuken, gericht op de eenvoudige mens, is gebaseerd op rijst, groenten, vis, zeewier en tofoe (dubu in het Koreaans). De voedselvoorziening staat echter op een zeer laag peil waardoor de meeste Noord-Koreanen zich geen uitgebreide maaltijden met veel bijgerechten kunnen veroorloven.[

Door zijn landklimaat kent Noord-Korea warme zomers (met een korte neerslagperiode die jangma wordt genoemd) en koude winters. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de −8 °C in december en 27 °C in augustus. Ongeveer 60% van de jaarlijkse neerslag valt tussen de maanden juni en september, met augustus als natste maand met gemiddeld ruim 300 millimeter neerslag. Jaarlijks trekken een of meer tropische cyclonen over het land.  

Het toerisme in Noord-Korea wordt hoofdzakelijk georganiseerd door Noord-Koreaanse reisbureaus die eigendom zijn van de staat: Korea International Travel Company (KITC), Korean International Sports Travel Company (KISTC) en Korean International Youth Company (KIYTC). Toerisme wordt in Noord-Korea sterk gecontroleerd door de regering, wat een van de redenen is waarom het geen veelbezochte reisbestemming is. Jaarlijks wordt Noord-Korea bezocht door ongeveer 3000 tot 10.000 westerse toeristen, samen met enkele duizenden Aziaten.  Bezoekers mogen niet reizen buiten de aangewezen toerregio's en reizen mag in geen geval zonder een Noord-Koreaanse gids.

Het land sloot zijn deuren in januari 2020 volledig voor buitenlandse bezoekers en is vier jaar lang verboden gebied gebleven. Deze week vloog een groep Russische toeristen vanuit de verre oostelijke stad Vladivostok naar Pyongyang, op wat werd omschreven als "een testtour delegatie" in aanloop naar een volledige heropening van de grenzen voor toeristen.

Het Nederlandse reisadvies is momenteel: 

  • Reis niet naar Noord-Korea. Het is gevaarlijk in Noord-Korea. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar Noord-Korea? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Er is geen Nederlandse ambassade of (honorair) consulaat in Noord-Korea. De Nederlandse ambassade in Zuid-Korea kan u niet helpen als u in de problemen komt in Noord-Korea. Er zijn geen andere EU-ambassades in Noord-Korea.

Reisondernemers verwachten echter dat reizen naar Noord-Korea in trek zullen zijn. "Mensen zoeken steeds meer naar een unieke reis. Ze willen niet meer naar Benidorm. Ze willen weg van het massatoerisme". Noord-Korea kent een prachtige natuur maar je kunt er als toerist niet vrij bewegen, er gaat altijd een Noord-Koreaanse gids mee. 

Reisorganisatie Weflycheap.nl wilde zeven jaar geleden al een reis te organiseren naar het luxe skiresort Masikryong, maar de reis moest worden gecanceld vanwege een ebola-uitbraak in het land.

1015 stemmen , laatste: 25-02-2024, 15:28